12 Temmuz 2015 00:53

Çocuk işçiler ve iki ünlünün çağrısı

Çocuk işçiler ve iki ünlünün çağrısı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Önümüz bayram. Gerçi yurdumuzun emekçi çoğunluğunun genel durumuna bakıldığında kimsenin bayram yapacak hali yok. Direnişler, hasta tutsaklar, tecritler, tarım işçilerinin durumu ve çocuk işçiler her gün gündemde yeni  maddeler olarak duruyor. Tarımdaki çocuk işçilerin sayısı yaklaşık dört yüz bin. Yaşları sekiz yaşın biraz üstünde. Bu çocukların yüzde kırkı kız, yüzde altmışı erkek. Sağlıklı koşullarda yaşayamadıklarını hepimiz biliyoruz. Arada sürekli ilaç kullanmak zorunda olan, ilaçları buzdolabında saklanması gereken çocuklar da var. Mesela epilepsi hastaları. Bu konuya dikkat çekilemediğinden olay sürüp gidiyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, çocuk haklarının uygulanmasını destekleme konusunda uzmanlaşmış Birleşmiş Milletler kurumu UNICEF çalışmalarını daha iyi duyurabilmek için dünyanın her yerinde kamuoyunun tanıdığı ünlü adlardan yardım alır.  UNICEF Türkiye Milli Komitesinden yapılan açıklamada Yıldız Kenter, Ayşe Kulin ve Müjdat Gezen’in  UNICEF Türkiye Temsilciliği ve UNICEF Türkiye Milli Komitesinin ortak kararıyla Türkiye İyi Niyet Elçiliği’ne atanacağı bildirildi. 

Açıklamada, Devlet Sanatçısı, Türk tiyatrosunun seçkin ismi Yıldız Kenter’in, Türk Aşkı, Mevlana ve Türk Shakespeare’i adlı yapıtları çocuklar yararına sunduğu, televizyonlarda çocuk haklarıyla ilgili bağış kampanyalarında kamuoyunu etkileyen yardım çağrılarında bulunduğu,tiyatro, sinema sanatçısı, şair ve oyun yazarı olan Müjdat Gezen’in UNICEF ile bağlantısının, çocuklar için yazdığı kitapları örgüte bağışlamasıyla başladığı ifade edildi. Yazar Ayşe Kulin’in de yıllardır özellikle kızların eğitimi konusuna ağırlık verdiği belirtildi. 

UNICEF’in küresel öncelikleri şunlar:

* Tüm bebeklerin hayatta kalmasını ve tüm çocukların sağlık bakımı, beslenme ve duygusal ve bilişsel gelişimlerini destekleyen bir ortam dahil olmak üzere uygun erken çocukluk bakımını almalarını sağlamak;

* Çocukların haklarını hayata geçirmek, toplumda toplumsal cinsiyet eşitliğinin temellerini atmak ve geleceğin çocuklarının eğitimli annelere sahip olmasını sağlamak üzere kız çocukları da dahil olmak üzere tüm çocukların ilköğretimi tamamlamalarını sağlamak;

* Herkesi çocuklar için koruyucu bir ortam yaratma çabalarına dahil ederek tüm çocukları ve ergenleri şiddet, sömürü ve istismarın tüm biçimlerinden korumak;

* HIV/AİDS’in gençler arasında yayılmasını önlemek ve HIV/AİDS’ten etkilenen çocuklara ve ailelerine yaşamlarını onurlu bir şekilde sürdürebilmeleri için yardımcı olmak;

* Çocuk hakları için ikna edici kanıtlar oluşturmak, kaynak yaratmak ve ortaklıklar kurmak, ve kız ve erkek çocuklarına yaşamlarını etkileyen kararlara katılmaları ve seslerini duyurmaları için azami olanak sağlamak.

Kısacası, UNICEF ve ortakları, çocuk haklarını hayata geçirmek ve korumak için destek toplamayı, tamamlayıcı çabaları teşvik etmeyi ve hak sahiplerinin ve görev sahiplerinin becerilerini arttırmayı amaçlamaktadır. 

Ben emekçilerin ve emekten yana aydınların ünlülerin öğütleri olmadan da  genç, çocuk ve kadın haklarının hayata geçirilmesi için bilgi oluşturma ve yayma, kamu farkındalığını arttırma, politika tartışmalarını destekleme ve kaynak yaratmak için bu bayramda da kendi programlarını yapacaklarından eminim. Bayramda Unicef kartları ve armağanları alınıp satılabilir.   Ama Müjdat Gezen’in bir cümlesine aklım takıldı, geceleri rahat uyuyabilmek için bu tür çalışmaları öğütlüyor Müjdat.     

Bu konudaki yargısını bizimle birlikte daha varlıklı ve kanun yapma yetkisi olanlara sunsa daha iyi sonuçlar alabilir mi dersiniz?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...