07 Şubat 2015 00:50

Windows 10: Ne getiriyor ne götürüyor

Windows 10: Ne getiriyor  ne götürüyor

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Microsoft’un işletim sistemleri ailesinin sonuncusu, Windows 10 hakkında teknik ön izleme sürümleri ve birkaç hafta önce yapılan etkinlikte yapılan sunumlar sayesinde bilinmeyen pek bir şey kalmadı. 

Öncelikle doksanların ortalarından beri alıştığımız ve Windows 8’de bir süreliğine kaybettiğimiz başlat menümüz sol alt köşedeki yerini tekrar almış ancak dokunmatik ekran kullanıcıları için tam ekran ‘başlat duvarı’ da ihmal edilmemiş. İnce ve titiz dokunuşlar ile kullanıcı arayüzü biraz daha zarif hale getirilmiş. Mobil cihazlarda çalştırılacak Windows 10 sürümü ile masaüstü sürüm arasındaki farklar minimuma indiriliyor. Mobil cihazlardaki ekran çözünürlüğü, işlemci hızı ve bellek miktarı gibi kısıtlamaların buna ne kadar izin vereceğini birlikte göreceğiz.

Windows 10 ile birlikte Microsoft yeni bir pazar politikası izliyor. Lisanslı Windows 7.8 ve 8.1 kullanıcıları için Windows 10 ilk yıl ücretsiz olacak. Ancak daha sonrasında nasıl bir ücretlendirme politikası izleneceği henüz belli değil.

Windows 10 ile birlikte belkide en iyi haber Microsoft’un artık fazlası ile miyadını doldurmuş tarayıcısı Internet Explorer’dan vaz geçtiğini açıklaması oldu. Eğer planlarda bir değişiklik olmazsa, Internet Explorer’ın yerini Google’ın Chrome’una oldukça benzeyen Spartan alacak. Bu durumdan en fazla memnun olacak kesim ise muhtemelen Internet Explorer’ın abukluklarına rağmen Explorer’da ‘düzgün görünen’ sayfa tasarlamak zorunda kalan web tasarımcılar olacak. Öte yandan sadece Explorer’da düzgün açılmayı başarabilen devlet kurumu vb. sitelerin Explorer’ın vefatını nasıl karşılayacakları ise başlı başına ayrı bir yazı konusu.

Windows 10 ile sadece Windows 8.1’in telefon sürümünde yeralan Siri benzeri asistan Cortana masaüstüne de geliyor. 

Google’ın Glass’tan geri adımını görmezden gelecek olursak hemen her firmanın sanal/arttırılmış gerçeklik alanında girişimlerde bulunduğu şu günlerde Microsoft da ciddi bir adım atarak Windows 10 ile entegre olarak çalışan arttırılmış gerçeklik gözlüğü HoloLens’i de duyurdu. Bu yeni arayüzle ekransız bilgisayar kullanımı bazı bilim kurgu filmlerinden de az çok alışık olduğumuz bir seviyeye taşınıyor.

İrili ufaklı daha pek çok yenilikle gelen Windows 10, -kapalı kaynaklı ve ücretli olması vb. konular hakkındaki eleştiriler baki kalmak üzere- Microsoft’un mevcut kullanıcı tabanı açısından umut vadedici görünüyor. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa