04 Nisan 2014 00:12

'Fotoğrafçı' ile 'Foto Muhabiri' arasındaki fark

\'Fotoğrafçı\' ile \'Foto Muhabiri\' arasındaki fark

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Seçimlere ilişkin yazmayı düşünmüyordum. Ta ki Sedat Suna’nın fotoğrafını görünceye kadar. Sedat Suna EPA ajansa (EuropeanPressphotoagency) bağlı çalışan  tanıdığım bir fotoğrafçı. Gezi direnişlerinde sıkça da görüşüyorduk. Birikimli deneyimli bir foto muhabir. Her fotoğrafçı foto muhabiri olabilir mi?  Bence hayır. Ama Sedat bir foto muhabirdir. Neden? Foto muhabir çektiği fotoğrafla olayı anlatabilen kişidir. İyi fotoğrafçı olmanın yanında kültürel ve siyasal birikim sahibi olup sorgulama ve analiz gücünü gözüne yerleştirmeyi bilmeyi gerektirir.
Seçimlere girilen atmosfer, gelişmeler fotoğrafa nasıl yansıtılır. Gündemde dumanı tüten bir Bilal Erdoğan vakası yaşanmış/yaşanıyor. Ses kayıtları, sıfırlamalar, babacığım hitapları. Bir anlamda yolsuzluk ve hırsızlık temsili olmuş bir kişilik. 2014 seçimleri deyince tarihe kalacak neydi diye sorduğumuzda; 17 aralık operasyonları,  kutular, sıfırlamalar, yolsuzluklar, hırsızlıklar, ses kayıtları ve tapeler olacaktır. Bu kirli işlere bulaşanlardan ise üretilen mizahın aktörü olarak Bilal Erdoğan sosyal medyayı sallamaya devam ederken, seçimlerin de önemli figürü olması gerçekliği değerlendirilmeliydi ki bunu Sedat Suna başarmıştır. Deklanşöre basış anı karar anıdır. Bir dakika önce veya sonrası fotoğrafın anlamını değiştirir. Hangisi nasıl bir Bilal ortaya koyar diye düşünmek lazım. Bence “o an” dediğimizde bahsettiğimiz budur.
Aydın Çubukçu ‘Seçimlerin Kazananı Bilal Erdoğan Olmuştur’ diye yazdı. Sonuç itibariyle baktığımızda AKP kazanmıştır ve bu kazanış yargı yürütme soruşturma vs. bir çok durumu aklamış gibi gösteriliyor. Başbakan gözümüzün içine sokarak sevgili oğlu Bilal’i ve sevgili eşleriyle (Herhalde Burak bey İsviçre’den yetişememiş olsa ki yoktu.) balkon konuşmasında adeta hak, hukuk ve adaletle dalga geçmiştir.
Şimdi soru şu olmalı. Hangi Bilal gerçek? Balkon konuşmasında babasının yanında el sallayan Bilal mi? yoksa Sedat Suna’nın çektiği fotoğraftaki Bilal mi?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...