15 Mart 2014 00:13

Berkin'in öğrettikleri

Berkin\'in öğrettikleri

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Mart ayının bu coğrafyada çok özel anlamları vardır. Bu ay içerisinde yaşanmış ve yüreğimizin bir köşesindeki umutlarımızı hunharca kanatmış bu olayları hatırlamak ve bir daha bu acıları yaşamamak için birlikte olmanın, direnmenin, güç birliği yapmanın önemini dile getirmeye için bir araya geliriz. 12 Mart, 16 Mart Halepçe, 21 Mart Newroz, 30 Mart Kızıldere vb. Kışı ve baharı bağrında yan yana yaşayan mart ayı tam da bu anlama uygun olaylarla dolu. Umut ve acı, özlem ve sevinç…Ne yazık ki bu anlamlı günlere bir yenisi daha eklendi, hem de yüreğimizin en güzel en masum yerini kanatan. Berkin Elvan’ı; o, karakaşlı, esmertenli, baharının başlangıcında kaybettik.
Gezi eylemleri sırasında evinden ekmek almak için çıkıp,başına isabet eden bir gaz fişeğiyle yaralanan ve 269 gündür direnen Berkin Elvanı sonsuzluğa uğurladık.
Ancak Berkin, Gezi eylemlerinde ölen diğer yoldaşlarından farklıydı. Çünkü o çocuktu. Çünkü o, ölüme karşı direniyordu. 269 gün sürdü bu direniş. Ve her gün bize Gezi ruhunun, bilincinin, dayanışmasının gereğini üfleyerek direndi. Berkin, bu direnişiyle bize inancın, direnmenin ve dayanmanın aşısını aşılayıp gitti. Berkin, bize sömürü sisteminde, sömürenler için etnik kimliklerimizin, dinsel farklılıklarımızın, biyolojik yaşımızın önemsiz olduğu gerçeğini göstererek gitti.
Berkin,ardında yeni yeşermiş bir Berfin tadındaki hayallerini, umutlarını, gücünü, hırsını bırakarak gitti.
Berkin, kapitalist sistemde kent yaşamı adı altında sömürü için insanlık değerleri önüne dikilen ve bize uygarlık olarak yutturulan “bireysel yaşamı” o egoist düşünceyi yıkarak gitti.
Berkin, kapitalist bir dünyanın insanlık dışı yaşam seçeneklerini, onun direngen güçlerini tarumar ederek gitti,
Berkin, hep yüreğimizin kuytuluklarında büyüttüğümüz barışı, özlemini çektiğimiz kardeşliği, yeşil çimenler üzerinde göklere uzanan ağaçların gölgesinde, yanı başında akan derelerin serinliğindeki yaşam umudumuzu dirilterek gitti.
Berkin, yıllardır unuttuğumuz toplumsal kimliğimizi, paylaşma, bölüşme duygularımızı hatırlatarak ve onun sinir uçlarını uyararak gitti.
Berkin, Gezi de tomurcuklanan, doğasıyla uyum içinde, yeni bir dünya düşüncesinin halkalarını 269 gün boyunca genişleterek Edirne’den Hakkari’ye büyük bir coğrafyaya ekerek gitti..
Berkin, halklara çocuklarına sahip çıkmayı öğretti.
Berkin, çocuk gülüşünün masumiyetini yeşeren baharın göğsüne iliştirerek gitti.
Uğurlar olsun Berkin.
Deniz’e, Erdal’a, Ali İsmail’e, Ethem’e…
Uğur’a, Ceylan’a, Robozkê ve Halepçe’nin esmer çocuklarına selam söyle…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...