11 Ocak 2014 00:05

Vefalı dayanışma

Vefalı dayanışma

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bugün yapılan, yaptığımız birçok iş, basit, kolay ve önemsiz görünse de zamanla anlamlı birer değer haline gelebilir, geliyor. Hele edebiyat alanında yapılan çalışmalar tam da bu değerlendirmeler sınıfına girmektedir. Kimlik ve kültür varlıklarının yaratılması, oluşması işte yüzyıllar boyunca yapılan, yaratılan bu türden değerlerin birbirine eklemlenmesiyle oluşmuştur. Bu yüzden edebiyat alanında yapılanlar önemsenmeli, atılan adımlar olumlanmalı, ortaya çıkan ürünler sahiplenmelidir.
Geçtiğimiz yıl ekim ayında yitirdiğimiz Kürt modern şiirinin öncülerinden Arjen Arî’nin anısına, başını Evrensel Basım Yayının çektiği bir grup yayınevi bir şiir yarışması düzenlendi. Bu yarışmadan maksat sadece Arjen Arî’yi anmak değil aynı zamanda Kürt diline ve sanatın evrensel değerlerine sahip çıkmaktır. Evrensel Basım Yayın Sorumlusu Cavit Nacitarhan: ‘Modern Kürt şiirinin en önemli şairlerinden biridir Arjen Arî. Yok sayılmış bir dilin demirden sözcüklerini döverek, bir güzel işleyerek onları, şiirsel anlatım olanağı yaratmayı başarmıştır. Kürt halkının vicdanı olmuş bir şairdir. Bu topraklarda hayata şiirin gözüyle bakan az sayıda şair vardır. Nazım Hikmet, Can Yücel gibi hayata şiirin gözünden bakan, kendi görgüsünü yaratan Kürtçenin şairdir Arjen Arî. Kürtçe yazmaktaki ısrarı, “kendi edebiyatımızda varsak ayakta kalabiliriz, beni, bizi kayırmayın bu onur kırıcıdır” diyen Kürt şairini 30 Ekim 2012 yılında kaybettik…Bu yarışmayı, yayıncısı olarak tek başımıza değil, bugüne kadar kitabını yayımlamış yayınevleriyle ortaklaştırmayı düşündük ve önemsedik. Çünkü, her alanda olduğu gibi bu girişimimizde de kardeşleşmeyi ve vefalı dayanışmayı öne çıkartmak istedik.”
Benim de jüri üyesi olarak yer aldığım bu yarışmanın amacı şiirle uğraşanları yarıştırmak değil, yıllardır konuşulmasına bile tahammül edilmemiş Kürt dilinin sahiplenilmesi ve Kürt kültürüne katkı sunmaktır.Keza şiiri sevdirmek, şairleri ve şiir sevenleri yeniden ve farklı bir açıdan şiir dünyasına davet etmektir.
Şiir dünyası; engelleri, baskıları, ezilmişliği tanımayan insan onurunun ve emeğin yüceltildiği bir dünyadır. O sadece söz, sanat, ifade güzelliği değil,aynı zamanda yürek dünyasıdır. Okuduğumuz şiirlerde içimizden geçenlere cevap bulabilirsek, bu hem anlamlı hem de insana yaşama gücü veren bir şey olur. İnsanın iç dünyasını zenginleştirir,yaşama farklı bakmayı öğretir sevgiye ve emeğe değer vermeyi öğütler. Şiir yarışmaları belki böyle bir güzelliğe, böyle bir hoşluğa ve böyle bir faaliyete zemin hazırlayabilir.
Evrensel Basım Yayın, Arjen Arî’nin ailesi, Amed Büyükşehir Belediyesi, Lîs Yayın, Ronahî Yayın, Belkî Yayınları, Enstitûya Kurdî ve Avesta Yayınları, Kürtçe yazan ve konuşan şair ve yazar adayları için bir ufuk açmak, bir ümit yeşertmek, bu yolla yazar adaylarımızı motive etmek istiyor. Bugün ufak ufak yazı denemeleri yapanlar, gelecekte iyi bir yazar, iyi bir şair olabilirler.
Şiirlerinde hep iyiden,mazlumdan ve barıştan yana olan ve bu değerleri yaşamın vazgeçilmez meziyetleri olarak vurgulayan Arjen Arî bu yarışma ile barışın fitilini ateşlemiş,emeğin ve sevginin en yüce değer olduğu şiarını şiir yoluyla gelecek kuşaklara aktarmıştır.
Evrensel Basım Yayın ailesinin her alanda olduğu gibi burada da “kardeşleşme ve dayanışmanın” öncüsü olmasını selamlarken, şiir sevdasına kapılanlara, Kürtçenin zevk ve inceliklerini, estetik ve güzelliklerini sanatsal bir şekilde ifade edenlere, ana dilini kimliğinin bir parçası görüp ne pahasına olursa olsun onu yaşatmaya çalışanlara;
Arjen Arî şiir yarışmasına hoş geldiniz diyorum,
Yolunuz açık, kaleminiz sevgiye ayarlı olsun…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...