02 Kasım 2013 11:26

Çocuk dediğin...

Çocuk dediğin...

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Adam olacak çocuk bokundan belli olur” demişler ya, nasıl belli olacağı konusuna bir açıklık getirmemişler ne yazık ki! Hani renginden mi, kıvamından mı, biçiminden mi anlaşılacaktır bebenin adamlığı bir şey dememişler. En az üç çocuk buyruğundan sonra, tüm zamanlarını çocuk yapımına ayıran kullar eşelesin dursun artık bebelerinin bokunu ne olacaklarını öğrenmek için.

Çok sonraları, örneğin başbakan olmuş birinin çocukluğunda belli miydi böyle bir şey olacağı. Ya da bakılan falından “Bu büyüdüğünde başbakan olacak”  diye bir görüntü mü çıkmıştır şeyinden. Belki de bir ayaktopu takımına kaptan ya da bir kulübe başkan olacağı çıkmıştır lazımlık birikiminden. Belki de başkan ya da kaptan görüntüsünü yanlış görülmüş, başbakan okunmuştur. Bizim insanımız da yapar mı yapar yani. Hem abartıyı sever, hem yalanı; hem de yalakalığı. Ucunda parasal bir çıkar da varsa şeyden bile adam çıkartırlar.
Belli ki çocuğun oturuşundan, kalkışından; belki de bok üretiminde bile bir büyüklük sezmişler ki bunu da öyle yorumlamışlar. Yani bokla eşleştirmişler. İyi de niye bokla da başka bir şeyle değil. Saçıyla, başıyla, kaşıyla, gözüyle, parmağıyla tırnağıyla değil de  doğrudan bokla. Ne boktan işler bunlar böyle. Ve de ne deyişler. Şimdi bu söz yüzünden de “Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü”, “ Bölge Ağızlarında Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü”, “Açıklamalı Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü” ve benzeri kitaplar da yasaklanırsa, yasaklayanların bokunda da böyle bir adam izi mi görülmüştür. Gerçekten boktan püsürükten işler bunlar.

Hem, adam dediğin nedir? Nasıl olur? Neden yapılır? Adamlığı bokundan belli olan gerçekten adam mıdır, yoksa boktan boyama biri midir? Hadi, artık diktir boktanı katmıyorum işin içine, salt boktan söz ediyorum. Yalan söyler mi adam? Saygısızlık, sevgisizlik yaşar mı? Bölücülük, kışkırtıcılık, ayrımcılık yapar mı? Çalar çırpar, soyar soğana çevirir mi? Adam öldürür mü? Gezi’ de, Kızılay’ da, Rojava’ da? Bütün bunlar adamlığa sığar mı demeyeceğim de bokunda görünmüş müdür acaba? Adam iki ayağı, iki kolu, eli, iki kaşı gözü olan konuşabilen, yürüyebilen; ama düşünemeyen boş biri midir? Yani içi boktan şeylerle doldurulmuş bir çuval da adam mıdır? Diktir boktan demiyorum dikkat ettiyseniz, boku yalnız kullanıyorum.

Şöyle yakın çevreme; bir de çevremin uzağına bakıyorum da çok karışık görünüyor her şey bana. Çok giysi dolaşıyor ortalıkta; ama çıplak. İçinde adam yok. Örneğin, tüp taktırdığı çok pahalı arabasının kapısını açmış bağırta bağırta müzik dinliyor. Dinlemiyor, yakın uzak çevrede kim varsa ona  dinletiyor. Metrelerce uzaktaki tanıdığıyla bağıra bağıra konuşuyor, elindeki en gelişkin telefonunu kullanmadan. Kimselerin ya da birilerinin bundan rahatsız olacağını düşünmüyor. Düşünenler de aldırmıyor. Bunun bokuna bakıldığında da böyle bir şey görülmüş müdür o çocukluk günlerinde. Görülmüş ise bu da mı adamlıkla eşleştirilmiştir?

Dedim ya, ortalık karışık. İnsanlar diken üstünde. Kan gövdeyi götürüyor. Ama yangına körükle gidenler de var, sanki boklarında bu çıkmış gibi. Yandaşlarına en çok gaz veren en kahraman Rıdvan oluyor. Söz gelimi, bana göre hiç gerek yokken gözde bir spor kulübünün; ama özde bir ayaktopu takımının başkanı olan adam, bir başka kulübün yandaşlarının sayısı konusunda aşağılayıcı bir rakamı; hem de aşağılayıcı bir biçemde kullanması gerilim yaratıyor. Gezi olaylarında kazanılmış birlikteliği yok etmek istiyor sanki.
“Bir kerecikten bir şey olmaz” denilse de isteğe göre değiştirmekten uygulanamaz duruma gelmiş sporda şiddet yasasında buna bir yaptırım bulunamazken toplumcu bir çalıştırıcının defteri dürülüveriyor. Bir karşılaşmada dört savcı, gözlemci değil savcı görevlendirilirken başkanlığı büyük olasılıkla bokunda çıkmış adamın ayrımcı, kışkırtıcı sözüne tüm gözlemciler gözünü, kulağını kapatıyorlar. Başkan, “Her yer direniş, her yer Taksim”  diyemediği için olsa gerek.

Ne de olsa başkan da bir eleman, seçilmiş de olsa. İşin özünde herkes seçilip geliyor bir yerlere. Ayrıca, hep başkan kalacak diye bir kural da yok, ömür boyu başkan olarak anılacak olsa da. Bu da bizim insanımızın yalakalığı. Onun bokundan da böyle bir adam çıkmış demek ki.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...