10 Mayıs 2013 10:57

3D yazıcıdan çıkan ilk silah

3D yazıcıdan çıkan ilk silah

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Üç boyutlu(3D) yazıcıların gelişmesi ile birlikte bu yazıcılarla yapılabileceklerin sınırları da giderek zorlanıyor. Defense Distributed (Dağıtık Defans) adlı grup tarafından hazırlanan ve hemen hemen tümü 3D yazıcıda basılan ilk silah geçtiğimiz hafta ateşlendi. Liberator(özgürleştirici) adı verilen silah tümü bir 3D yazıcıda hazırlanmış 16 plastik parça ve ateşleme iğnesinden oluşuyor. Bunların dışında Amerikan yasaları gereği metal dedektörlerde tesbit edilebilmesi için 170 gramlık bir metal parçası kabzaya ekleniyor.
Eğer iş sadece bu silahın başarılı bir şekilde ateşlenmesi ile kalsaydı muhtemelen Liberator, bu yazıya konu olmazdı. Ancak Liberator’ı hazırlayan grup silahın 3D yazıcılarda basılabilmesi için gerekli olan proje dosyalarını da yayınladı ve bu dosyaların indirilme sayısı 2 günde 100 bini aştı. 100 bini aşkın kişinin bu silahın projesini indirmesi oldukça kaygı verici. Elbette bu 100 bin kişinin önemli bir kısmının bir 3D  yazıcıya erişimi yok. Planları indirenlerin bir kısmı da tamamen teknik bir meraktan indiriyor. Ancak bütün bunlar, 3D yazıcıya erişimi olan her hangi birinin kolayca bir tabanca hazırlayabileceği gerçeğini ortadan kaldırmıyor. Üstelik silahı basan kişi eğer isterse, silahın metal dedektörlerde tesbit edilebilmesi için kabzasına yerleştirilen metal parçasını da yerleştirmek zorunda değil. Liberator’ın basıldığı Stratasys 3D yazıcının ikinci eli 8 bin dolara alınabiliyor. Yani şimdilik başka yollardan bir kaçak silah edinmek yazıcı ile basmaktan daha ucuz. Ancak önümüzdeki yıllarda hatta belki de aylarda hem 3D yazıcıların gelişeceği, ucuzlayacağı ve yayılacağı hem de silah projelerinin gelişip yarı-otomatik ve otomatik silahların 3D yazıcılarda üretilebileceği göz önünde bulundurulursa kaygının sebebi de daha rahat anlaşılabilir. ‘3D yazıcıda basılmış silahla ilk cinayet’ başlıklı bir haber artık bir olasılık olmaktan çıktı, şimdi bu haberin ne zaman geleceği bekleniyor.
İki Amerikan senatörü, daha şimdiden 3D yazıcı ile basılmış silahların tümüyle yasaklanması için kampanya yürütmeye başladı. Ancak dosyalar bir kez düştü Internet’e. İnternet’e düşen her şey gibi artık o dosyaları da tümüyle yok etmek mümkün değil. Bu saatten sonra ne kadar yasaklanırsa yasaklansın birileri bu silahlardan basacak, birileri bu silahları daha da geliştirecek ve birileri de bu silahlarla insanları öldürecek.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...