29 Eylül 2026 00:13

Profesyonelliğe Geçiş Ligi statüsü bize ne söylüyor?

YAZIYI SESLİ DİNLE
0:00 0:00

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), bundan birkaç ay önce Bölgesel Amatör Lig’in (BAL) adını Profesyonelliğe Geçiş Ligi (PGL) olarak değiştirdiğini ve katılım ücretinin de toplam 1 milyon TL’lik mali güvence olacağını açıkladı. Tabii, ücret haricinde hiçbir şeyi açıklamadıkları için dev bir belirsizlik sarmalı aylardır futbolumuzu sarmalamıştı. Nihayet, geçtiğimiz haftalarda PGL’nin statüsü duyuruldu.

Bu statünün en dikkat çeken yanı, TFF’nin öngördüğü bazı yardımlar. Eğer kulüpler altyapı şartlarını yerine getirirse 84 bin TL’lik altyapı antrenörü katkısı, deplasmanlar için kilometre başına 13 TL; 125 kilometrenin üzerindeki deplasmanlar için ise 18 bin 500 TL’lik konaklama desteği sunuluyor. Tabii bu cüzi desteklerden nasiplenebilmek için de TFF’nin talep ettiği saha, teknik ekip, sağlık, güvenlik, organizasyon ve ulaşım yükümlülüklerinin karşılanması gerekiyor. Tahmin edebileceğiniz üzere bütün bu yükümlülükleri bir tahtada alt alta yazıp topladığınızda TFF’nin vereceği desteğin açıkçası bir yara bandı kadar bile işlevsel olmayacağını görebiliyorsunuz.

Olumlu bir şey yok mu? Altyapı tarafı için var. PGL kulüpleri en az iki farklı altyapı kategorisinde takım çıkarmak zorunda. Bunu yapmayan kulüpler için 6 puan silme, iki kategoride de takım çıkarılmaması hâlinde bir alt lige düşürülme gibi cezalar öngörülmüş.

Keza A takım için de genç oyuncu zorunluluğu devam ediyor. 2006 ve sonrasında doğmuş en az beş futbolcu 21 kişilik maç kadrosunda, bu beş futbolcunun en az üçü ise ilk 11’de yer alacak. Normal şartlarda ilk yarı boyunca sahada kalması zorunlu olan bu üç futbolcudan birisi, ilk yarıda değiştirilecek ise yerine aynı yaş kategorisinden bir futbolcu oyuna alınacak. Bunu yapmamanın cezası ise hükmen mağlubiyet olarak belirlenmiş.

Beklendiği üzere 12 gruptan oluşan PGL’de şimdilik gruplarında ilk dört sırayı alan takımlar play off oynayacak ve 6 takım 3. Lig’e yükselecek. Grupların son dört sırasında bulunan 48 takım ise Süper Amatör Lig’e düşecek.

Yıllardır, bu satırlarda da defalarca eleştirdiğim; pek çok mağduriyet doğuran il kontenjanı nedeniyle küme düşme garabeti ise şimdilik tarihe karışmış görünüyor. Statüde il sıralamasına yer verilmemiş.

Dolayısıyla, kâğıt üzerinde artıları eksilerinden daha iyi bir statü olduğunu söyleyebiliriz. Ancak uygulamada nelerle karşılaşacağız, onu da 2026-2027 sezonu başladığında hep birlikte göreceğiz…

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.

Evrensel'i Takip Et