11 Aralık 2014 12:25

Devlet, devletin bahçesinden çıkamadı

Dersim konusunda samimi olmak; başta Dersim isminin iade edilmesi, tüm Dersimlilerden yaşananlardan dolayı özür dilenmesi, Seyid Rıza ve arkadaşlarının mezarlarının yerinin tespiti, gasp edilmiş toprakları iade etmesinden geçmektedir

Paylaş

Agit ARAL
Dersim

Geçtiğimiz haftalarda Başbakan Ahmet Davutoğlu Dersim’e geldi. Bu gelişin ardından MHP lideri Devlet Bahçeli’yi provokasyona davetiye çıkarırcasına Dersim’e gitmeye çağırdı. Bahçeli de Davutoğlu’nun sözlerinin altında kalmamak; “Ankara’da söylediklerimi Dersim’de de tekrar ederim.” gazına gelerek, devletin bahçesinden çıkamadığı Dersim ziyaretine başladı.

Dersim 38 direnişine katılanları; “Terörist, bölücü, vatan haini” ilan eden devletin, kirli ve katliamcı yüzünü bir kez daha açığa çıkardı Bahçeli. Aslında çözüm sürecini başından beri vatanı satma süreci olarak gören zihniyetin çürümüş elemanları yalnızca Davutoğlu’nun gazına gelmemişlerdi. Esas niyetleri Kürdistan illeri üzerine bir oyun oynamaktı. Kürdistan illerinden verilecek olan karşılık, şoven milliyetçi dalganın yoğun olduğu yerlerde karşı bir harekete ve toplumsal kaosa neden olacaktı. Devletin köhnemiş zihniyetinin istediği, Ankara’dan yapılan hesap Dersim’e tutmadı.

TEKNİK ZİYARET

Bahçeli’ye, “Dersim’e sefer olur ama zafer asla” mesajını devletin bahçesinde veren Dersimliler, geldikleri gibi yolladı Bahçeli ve ekibini. Çünkü Dersim Seyid Rıza’yı ve onun mücadele ruhunu hiçbir zaman faşizm ve işbirlikçilerine karşı elden bırakmadı. Esnafın kepenk kapatarak tutum alması, cemevinin Bahçeli’nin ziyaretini kabul etmemesi tüm hesaplarını boşa çıkardı.

MHP Genel Başkanı Dersim’i ‘teknik olarak’ ziyaret etti, tamam. Valiliğe kadar geldi, bu da tamam. Valilik bahçesinde bir konuşma yaptı, bu da tamam. Sonra camide cuma namazı kıldı, (Allah kabul etmesin) sonra da dönüp gitti! İyi mi oldu dersiniz, pişman oldular geldiklerine. Dersim tek başınaydı, onlar 4000 kişiyle geldi. Savaşmayı adilce bilseler buna da tamam diyeceğiz ama Dersimlilerin yiğitliği karşısında survar hatın paye çun* oldular...

ATLI GELDİLER YAYAN GİTTİLER

Böylece provokasyonun, Dersimlilere kurulan tuzağın iki ucunda yer alan Davutoğlu ve Bahçeli amacına varamadı. Dersimliler bu ikili provokasyonu bozdu!
Dersimliler iki partiye de prim vermeyeceklerini, üstlerinden birbiriyle hesaplaşmaya kalkan sermaye partilerinin iki tarafının birden yenildiğini gösterdiler.

Yapılan bu tür provokatif ziyaretlerle Dersimlileri oyuna getiremezler. Dersim konusunda samimi olmak; başta Dersim isminin iade edilmesi, tüm Dersimlilerden yaşananlardan dolayı özür dilenmesi, Seyid Rıza ve arkadaşlarının mezarlarının yerinin tespiti, gasp edilmiş toprakları iade etmesinden geçmektedir. Gerisi boş oyalamadan öteye gitmeyecektir...
* Atlı geldiler yayan gittiler

ÖNCEKİ HABER

Bir sürgün dili Ladino

SONRAKİ HABER

Sanat insanın virüsüdür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...