08 Aralık 2014 20:13

Soma'ya umutla göç ettiler, çaresiz kaldılar

Soma'da işten atılan madenci Satılmış Cin, “Çocuklarımın tedavi giderleri için kredi çekmiştim. Şimdi işsiz de kaldım ne yapacağımı bilemiyorum” diye konuştu.

Paylaş

Taylan YILDIRIM

Manisa’nın Soma İlçesi’nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciadan, ocağa girmeye hazırlanırken şans eseri kurtulan, tekrar çalışmak için 7 ay bekledikten sonra ise cep telefonu mesajıyla işsiz kalan Satılmış Cin ve ailesi perişan oldu. Çeşitli rahatsızlıkları olan 2 çocuğu bulunan, 15 gün sonra doğacak bebeklerinin de hasta olduğunu öğrenin Satılmış Cin, ailesinin geçimini sağlayabilmek için iş arıyor. 2 çocuğunun rahatsızlıklarına teşhis konulamadığını, 15 gün sonra doğacak bebeğinin de beyninde su toplandığını doktorlardan öğrendiğini söyleyen Cin, “Bir de işsizlik çıktı. Çocuklarım için kredi çektim. Zonguldak’tan iş için buraya göç ettim, ancak yaşamadığım acı kalmadı” dedi.

KAÇAK OCAKLARDAN KAÇTI AMA...
Zonguldak’taki kaçak maden ocaklarında düşük ücretlere çalışan Satılmış Cin, 3 yıl önce Birten Cin’le evlendikten sonra yeni bir yaşam ve güvenli iş umuduyla Soma’ya göç etti. Burada Soma Kömür İşletmeleri AŞ’nin işlettiği maden ocağında çalışmaya başlayan Satılmış Cin ve eşi, oğulları Tolga ve Mertcan’ın da dünyaya gelmesiyle büyük mutluluk yaşadı. Ancak hem 2 yaşındaki oğlu Tolga, hem de 1 yaşındaki Mertcan’da ortaya çıkan sağlık problemleri nedeniyle yaşamları kabusa döndü. Büyük üzüntü yaşayan Satılmış Cin’in, gözünde kayma olan çocuklarından Tolga, bir süre önce yürüdüğü sırada ayakta duramayıp yere düşmeye başladı. Hastaneye götürülen minik Tolga’nın bacaklarında güçsüzlük tespit edildi, ama kesin bir teşhis de konulamadı.
Çiftin küçük oğlu Mertcan’ın ise, hem kalbinde delik olduğu, hem de beyninde su toplandığını ortaya çıktı. Ancak Mertcan’ın beyninde neden su toplandığı da, yaşı küçük olduğu için doktorların araştırmalarına rağmen teşhis konulup belirlenemedi.
15 gün sonra doğum yapacak olan eşi Birten Cin’in karnındaki bebeğin kontrollerinin ardından doktorların söyledikleri ise çiftin yüreğini dağladı. Anne karnındaki bebeklerinin de Mertcan’da olduğu gibi yine beyninde su toplandığı anlaşıldı.

CEP MESAJIYLA İŞSİZ KALDI
Geçen 13 Mayıs’ta çalışmak için ocağa girmeye hazırlandığı sırada yaşanan faciadan şans eseri kurtulan ama 301 arkadaşını kaybeden Satılmış Cin, çocuklarının sağlık sorunlarıyla boğuştuğu sırada, aldığı cep mesajıyla ise tam anlamıyla yıkıldı. O da, 2 bin 830 madenci arkadaşı gibi işsiz kaldı. Hem çocuklarının sağlık sorunları hem de işsizlikle boğuşan Satılmış Cin, yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarına boğuldu. 
Yeni bir yaşam umuduyla, daha iyi yaşamak için Soma’ya geldiğini söyleyen Satılmış Cin şunları anlattı: “Burada eşimle çok mutluyduk. Çocuklarımızın dünyaya gelmesiyle büyük sevinç yaşadık. Ama çocuklarımda ortaya çıkan sağlık sorunlarına bir türlü çare bulunamadı. Hatta Selvi Kılıçdaroğlu bizi alıp Ankara’ya bile götürdü ama, ordan da bir sonuç alınamadı. Şimdi doğacak bebeğimizin de yine kafasında su toplandığı söylendi. Birisine teşhis konulmadan, daha dünyaya bile gelmeyen bebeğimde de aynı hastalık çıktı. Ben çocuklarımın tedavi giderleri için kredi çekmiştim. Şimdi işsiz de kaldım ne yapacağımı bilemiyorum. Kredi borcunu nasıl öderim. Evimin kirasını ne yaparım bilmiyorum. Kış ortasında sokakta kalmaktan korkuyorum. Çocuklarımı bu kış ortasında nasıl ısıtacağım, tedavilerini nasıl yaptıracağım, karınlarını neyle doyuracağım? Ben yardım ve iş istiyorum.”
15 gün sonra üçüncü kez anne olmaya hazırlanan Birten Cin ise, çaresizlik içerisinde çırpındıklarını belirterek iş talebini dile getirdi. (Manisa/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Devletin kamu düzeni halka zulüm düzeni!

SONRAKİ HABER

Hakkımızı alana kadar direneceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...