06 Aralık 2014 10:14

Yatağan’da yeni dönem başladı

Muğla’da Yatağan Termik Santrali ve Yatağan Kömür İşletmesinin özelleştirilmesine karşı çıkan işçiler, işyerlerinde sürdürdükleri eylemi dün akşam saatlerinde sona erdirdi. Özelleştirilen ancak devri henüz yapılmayan Kemerköy ve Yeniköy’de mücadele sürecek.

Paylaş

Muğla’da Yatağan Termik Santrali ve Yatağan Kömür İşletmesinin özelleştirilmesine karşı çıkan işçiler, işyerlerinde sürdürdükleri eylemi dün akşam saatlerinde sona erdirdi. Tes-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik ve Maden-İş Şube Başkanı Süleyman Girgin, ihaleyi alan firmayla işçilerin lehine sözleşme imzalayarak anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Sendika başkanları özelleştirmeyi durduramadıklarını ancak gelinen noktada işverenle anlaşma sağlayarak mevcut kazanımlarını koruduklarını söyledi.

Denizli merkezli Bereket Enerji bünyesindeki Elsan Elektrik’in devir için istenilen ihale miktarını yatırıp hafta sonuna kadar işyerinde devir-teslim yapılacağını belirten Yatağan Termik santrallerinde çalışan 750 enerji işçisi ile Yatağan Kömür İşletmesinde çalışan 700 madenci 5 gün boyunca eylem yaparak tepkilerini dile getirdi. Dün anlaşmaya varıldığının açıklanması üzerine nizamiye girişlerindeki iş makineli barikatları dağıtan işçiler, eyleme son verdi.

‘BİR İŞÇİ ÇIKARILIRSA YİNE ALANLARDAYIZ’

Bu sabah saatlerinde Termik Santral nizamiyesinde toplanan enerji ve maden işçilerine; Tes-iş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik ve Maden-İş Şube Başkanı Süleyman Girgin, süreç hakkında bilgi verdi. Fatih Erçelik, “Sevinemiyoruz. Konuşurken bile ne söyleyeceğimi bilemiyorum. Türkiye’nin koşulları ve şartları belli. Bizler elimizden geldiğince, gücümüz neyse hep birlikte bunu başardık. Vicdan anlamında rahatız. Hep beraber bu mücadeleyi yaptık. Bundan sonraki beraberliğimiz daha önemli. Enerji ve maden işçileri bir elmanın yarısıdır. Birisinin burnu kanarsa onun da kanar. Eğer buradan bir tane enerji işçisi kardeşim, bir tane maden işçisi kardeşimiz içten çıkartılırsa hep birlikte yine bu alanlardayız” dedi.


İMZALANAN PROTOKOLDE NELER VAR?

İhaleyi alan firma ile sendikalar arasında imzalanan protokol maddelerinden bazıları şöyle;
“Protokolde; devir tarihi itibarı ile santralde çalışmakta olan işçilere, devir tarihine kadar işlemiş kıdem ve ihbar tazminatları ile birikmiş yıllık izin ücretleri işveren şirket tarafından ödenecek ve işçilerin, şirket bünyesinde çalışmaya devam edecek şekilde kazanılmış hakları korunarak iş akitleri yenilenecektir. Çalışanların iş güvencesi mevcut hakları korunarak mevzuat gereği garanti altına alınacaktır. İşçiler, haklı ve geçerli neden olmaksızın işten çıkartılmayacaktır. Asıl işte taşeron işçisi çalıştırılması konusunda mevzuat hükümleri uygulanır. Yardımcı işler dışında asıl işlerde, taşeron işçileri çalıştırılması hususunda ilgili mevzuata uyulacaktır. Sendika ile işveren iyi niyet çerçevesinde görüşmelere devam edecektir.” (Manisa/DHA)


KEMERKÖY VE YENİKÖY’DE MÜCADELEYE DEVAM

Özelleştirme ihalesi Yatağan santrali ve madenlerinden ayrı yapılan Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri, Yeniköy Linyitleri İşletmesi’nde işçilerin özelleştirmeye karşı mücadelesi devam edecek. Gazetemize konuşan Tes-iş Şube Başkanı Fatih Erçelik “Özelleştirilen ancak devri henüz yapılmayan Kemerköy ve Yeniköy’de mücadelemiz devam edecek. Bu iki işyeri için aldığımız işyerini terk etmeme kararını işçiler kararlıkla uygulayacak” dedi.

Özelleştirme Yüksek Kurulu, Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri, Yeniköy Linyitleri İşletmesi ile Kemerköy Liman Sahası’nın, yapılan ihale sonucunda, 2 milyar 671 milyon dolarla en yüksek teklifi veren IC İçtaş Enerji Üretim ve Ticaret AŞ’ye satılmasına karar vermişti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Umut veren adımlar

SONRAKİ HABER

Acınız acımız, direnişiniz direnişimiz olsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...