06 Aralık 2014 03:13

ABD'de polis, yine bir siyahı öldürdü

ABD’de siyah Amerikalıların polis tarafından öldürülmesine yönelik protestoların sürdüğü sırada Arizona eyaletinde bir siyahın daha polis tarafından öldürüldüğü haberi geldi.

Paylaş

ABD’de siyahların polis tarafından öldürülmesine yönelik protestoların sürdüğü sırada Arizona eyaletinde bir siyahın daha polis tarafından öldürüldüğü haberi geldi.

Beyaz bir polis tarafından öldürülen şahsın 34 yaşında olduğu ve hadisenin çocuklarına yemek götürdüğü sırada gerçekleştiği dile getirildi. İsminin Rumain Brisbon olduğu öğrenilen kişinin silahsız olduğu ifade edildi.

Olayın nasıl geliştiğine ilişkin açıklama yapan Phoneix şehri Polis Sözcüsü Trent Crump, polisin seyir halinde yüksek sesli müzik dinlediği gerekçesiyle Brisbon'un aracını durduğu ve müziğin kısmasının ardından birkaç soru sormak için araca yaklaştığını söyledi. Crump'ın anlatımına göre bu sırada arabasının arkasına bir şey saklamaya çalıştığını farkeden polis, Brisbon'dan ellerini göstermesini istedi. Ancak polisin ifadesine göre Brisbon bu ihtara uymadı. Polisin silahını çekmesi üzerine Brisbon yakındaki apartmanlara doğru kaçmaya başladı. Brisbon’u kovalamaya başlayan polis bir dairedeki kadının kapıyı açmasının ardından Brisbon ile içeriye yuvarlandı. Brisbon’un elinin cebinde olduğunu gören polis silah olabileceği şüphesiyle iki el ateş etti.

Olayın ardından Brisbon’un cebini inceleyen yetkililer oksikodon ilacı buldu. Crump, görgü tanıklarının polis ile Brisbon arasında sözlü tartışma olduğunu doğruladığını kaydetti.

NEW YORK'TA PROTESTOLARIN 3. GÜNÜ

Ferguson ve Staten Island bölgelerinde siyah Amerikalıları öldüren polisler hakkında soruşturma kurulu tarafından takipsizlik verilmesi, ABD genelinde protestolara eylemlerine neden olmuştu. Eylemler halen sürüyor.

New York’ta protestoların 3. gününde kalabalık bir grup, şehirdeki bazı mağazaları işgal etti. Columbus Kavşağı’nda bir araya gelen kalabalık, sloganlar eşliğinde 5. Cadde'ye yürüyerek, Apple mağazasına girdi. Müşterilerin yoğun olduğu bir saatte mağazanın içine giren eylemciler, yaklaşık 30 dakika boyunca slogan attı. Protestocular son olarak yere yatarak ölü taklidi yaptı.

Aynı eylemciler, bu sefer 34. Sokak'ta bulunan Macy’s alışveriş mağazasına giderek orayı da belli bir süre işgal etti. Ellerinde dövizlerle mağazaya giren protestocular, burda da slogan attıktan sonra yere yatarak ölü taklidi yaptı. Mağaza çalışanları da eylemcilere destek verdi. Daha sonra Times Meydanı’na doğru yürüyen kitle, ‘‘Adalet yoksa barış da yok’’, ‘‘Eric Garner için adalet’’, ‘‘Siyahların hayatları da önemli’’, ‘‘Irkçı polis istemiyoruz’’, ‘‘Ellerim havada, vurma’’ sloganları attı.

Protestoya destek veren Jennifer Imallia adlı kadın, ‘‘Protestolara destek vermek için buradayım. Şimdi olduğu gibi her zaman bir araya gelirsek, umuyorum ki bir şeyler değişecek. Artık insanlar kızgın’’ diye konuştu.

New York’un yanı sıra binlerce ABD'li, Chicago, Washington, Boston, Cleveland ve Jacksonville gibi önde gelen büyük kentlerde protestolar düzenlendi.

New York’un Staten Island ilçesinde 17 Temmuz'da gerçekleşen olayda Garner, polisin üzerine abanması ve boğazını sıkmasından dolayı kalp krizi geçirmiş ve hayatını kaybetmişti.

Öte yandan California'nın Los Angeles kentinde de polis bir saldırı şüphelisini öldürdü. Hollywood Bulvarı'ndaki olayda şüphelinin bıçak taşıdığı belirtildi. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Şûra burayı da görecek mi?

SONRAKİ HABER

Meriç ve Tunca köprüleri trafiğe kapatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...