28 Kasım 2014 11:50

'Bonzaiye savaş açıyoruz'

Meslek liseli arkadaşımız, üniversiteye girmek için hiç görmediği derslerden sınavlara tabi tutuluyor. Hepimizin kaygısı olan gelecek kaygısını taşıyorlar, geleceklerini göremiyorlar. Kendilerini rahatlatmak, biraz olsun yaşadıkları sıkıntılardan kurtulmak için maddeyi ‘çözüm’ olarak görüyorlar

Paylaş

Beste YARALI
Kayseri

Son zamanlarda sıkça; “Bonzai kullandı intihar etti”, “Bonzai kullandı hayatını kaybetti.” gibi haberlerle karşılaşıyoruz. Evet, konumuz bonzai…

Kayseri’de yaklaşık bir ay önce, onlarca lisede okuyan öğrenciler olarak, günümüzde oldukça sık kullanılan, gün geçtikçe kullanımının oldukça arttığı başta bonzai olmak üzere diğer bütün uyuşturucu maddelere karşı; ‘Bonzai’ye savaş açıyoruz!’ şiarlı bir kampanya başlatmıştık.

Sağlık Meslek Lisesi’nde okuyan öğrenciler olarak bu konuya daha da duyarlı olmamız gerektiğini ve birçok kişinin de bu kampanyayı destekleyeceğini umarak bir faaliyet başlattık. Konu ile ilgili seminerler vermek, çok büyük sayılara ulaşamasak da bir kişiyi bile kurtarmayı önemli görüp bildiriler dağıtmak için anlaştık. “Bonzai’ye karşı sosyal faaliyetlerde buluşuyoruz!” afişleri hazırladık.

MESELE ELBETTE POLİTİK

İşe liselerimizde başlayıp daha sonra okulumuzun çevresinde de bildiriler dağıtmayı planladık. Bu düşüncelerimizi hayata geçirmek için okul idaresinden izin almalıydık. Hepimiz umutluyduk, hiç kimsenin genç beyinleri uyuşturan, tabiri caizse ‘ölüme sürükleyen’ bu maddeye karşı sessiz kalacağını düşünmüyorduk. Evet, bu mesele aynı zamanda politik bir meseledir. Çünkü gençliğin uyuşmasının sistemin destekçilerinin işine geleceği çok açıktır. Bunun üzerine okuduğum lisede arkadaşlarımla birlikte bu düşünceyi idareyle paylaştık.

Beklemediğimiz tepkilerle karşılaştık. “Siz bir şeyler yapın da, bakarız” gibi umursamaz cevaplarla bizi başlarından gönderdiler. Evet, bu madde, maddi geliri düşük ailelerde ve böyle mahallelerde daha çok kullanılıyor. Çoğu meslek liseli arkadaşımız, üniversiteye girmek için hiç görmediği derslerden sınavlara tabi tutuluyor. Ve bu nedenle hepimizin kaygısı olan gelecek kaygısını taşıyorlar, geleceklerini göremiyorlar. Kendilerini rahatlatmak, biraz olsun yaşadıkları sıkıntılardan kurtulmak için maddeyi ‘çözüm’ olarak görüyorlar.

HERKES DESTEK VERİR!

Okulumuzun bulunduğu semtte bonzai ve uyuşturucu maddelerin daha yoğun kullanıldığını herkes biliyor. Daha geçtiğimiz günlerde okulumuzun bulunduğu mahallede bir kişi uyuşturucu kullanıp babasını öldürdü. Bizler, elimizden geldiği kadar bu maddelere karşı bir faaliyet örmek istiyoruz. Belki bir ay önce başlamış olsak, o kişi babasını vurmayacaktı. Evet, belirttiğim gibi sağlık lisesi öğrencileriyiz. İdarenin yanımızda olacağını bizi destekleyeceğini düşünerek afişler hazırladık, bildiriler hazırladık. Kendi aramızda arkadaşlarla sohbetler ettik. İdare bizleri oyalayınca okul içinde dağıtımlarını yapamadık. Kısacası askıda kaldı.

Bizler yanlış bir şey yaptığımızı düşünmüyoruz. Gençliğin madde kullanımı sorununa; geleceksizlik kaygısı, sınav stresi, ailevi sıkıntılar, sosyal aktivitelere katılamama vs. birçok mesele eklenebilir. Kısacası bizi desteklemeyenlere karşı, mücadelemizin sonuna kadar arkasındayız. Bizleri bonzai ve uyuşturucu maddeleri kullanmaya iten bu sistem karşısında sessiz kalmayacağız, mücadeleyi her alanda büyütmeye devam edeceğiz.

ÖNCEKİ HABER

Para ile satılmaz

SONRAKİ HABER

Şehirler ve üniversiteler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...