28 Kasım 2014 11:46

Para ile satılmaz

Okula girerken verdikleri kayıt paralarını, dersler için gerekli araç gereçlerini,(takım çantası, önlük vb.) ders kitaplarını kendi imkanlarıyla aldıklarını ve bu kitapların arkasında “Para ile Satılamaz” ibaresinin bulunduğunu hatırlatıyor

Paylaş

Berfin BEYAZ
Eylül TÜRKERİ
Çorum

Liselilerin her daim en önemli gündemlerinden biri olmuştur dershaneler sorunu. Ve elbette ki eğitime ayrılan bütçe miktarı. Biz de Çorum Anadolu Lisesi, Çorum Anadolu Öğretmen Lisesi ve Çorum Anadolu Teknik Lisesi’nde okuyan arkadaşlarımızla yaptığımız sohbetlerde bu konuları konuştuk.

Hükümetin eğitime ayırdığı bütçeyle savaşa ayırdığı bütçeyi konuşuyoruz Çorum Anadolu Teknik Lisesi 2. sınıf öğrencisi arkadaşımızla. Bu bütçenin eğitim lehine değiştirilmesi gerektiğini düşünüyor. Okula girerken verdikleri kayıt paralarını, dersler için gerekli araç gereçlerini,(takım çantası, önlük vb.) ders kitaplarını kendi imkanlarıyla aldıklarını ve bu kitapların arkasında “Para ile Satılamaz” ibaresinin bulunduğunu hatırlatıyor. Sadece bu ibare bile ülkenin eğitim sistemiyle ilgili sorunlarını, karışıklıklarını ortaya koyuyor ona göre. Bu durum emekçi aileleri ve çocuklarını gerçekten sıkıntıya sokuyor diyor son olarak.

ÖZEL OKUL DERSHANELERİ ALTERNATİFİ Mİ?

Çorum Anadolu Öğretmen Lisesi’nden bir arkadaşımızla dershanelerin kapatılmasıyla ilgili düşüncelerini konuşuyoruz. Dershanelerin açılma sebebini eğitim sisteminin yetersizliğine bağlıyor. Öğrencileri dershanelere muhtaç edenin de yine eğitim sisteminin kendisi olduğunu, okullardaki eğitimin niteliklerini yeterli hale getirmeden dershanelerin kapatılmasını istemediklerini söylüyor.

Aynı soruyu Çorum Anadolu Lisesi’nden Aysun Çubukçu’ya soruyoruz. Okullardaki eğitimin yeterli olmadığını, buna rağmen Hükümetin hala özel kolejlere destek vererek parası olanların eğitimi daha üst seviyede almasını sağladığını ifade ediyor. Bu durumun tam tersi olması ve devlet okullarındaki öğrencilere daha çok imkan sunulması gerektiğini belirtiyor. Aysun, bu durum değişmediği sürece parası olanın geleceğinin daha rahat olacağını ve emekçi ailelerin çocuklarının geleceksizliğe sürükleneceğini söyleyerek sözlerini tamamlıyor.


 BİR AKSARAY KAÇ OKUL EDER?

Yine Çorum Anadolu Lisesi’nden arkadaşımız Arif Can’a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Aksaray’ına harcanan parayla eğitim için neler yapılabileceğini, bu konuyla ilgili düşüncelerini soruyoruz. Arif, bu paralarla durumu olmayıp dershaneye gidemeyen, okullardaki ezberci, bilimden uzak eğitimi yeterli görmeyen öğrenciler için parasız etüt merkezleri açılabileceğini belirtiyor. Ama asıl isteği bu etüt merkezlerine, dershanelere ihtiyaç duymadan okullarda verilen eğitimin niteliklerinin en acil şekilde arttırılması.

Bu eğitim sisteminin devamı halinde işçi çocuklarının işçi, patron çocuklarının patron kalmaya devam edeceğini vurguluyor.

ÖNCEKİ HABER

Başka bir insan: Dershane öğrencisi

SONRAKİ HABER

'Bonzaiye savaş açıyoruz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...