13 Kasım 2014 12:31

Topluluklar ayağınıza geldi!

Topluluğumuz geçen sene konteyner kentlerde zor şartlar altında yaşamak zorunda bırakılan depremzede vatandaşlarımıza gıda, giyim ve kırtasiye yardımı yapmış; ayrıca konunun kamuoyu gündemine tekrar oturması için birçok il ve üniversite ile iletişime geçerek eylemler düzenlemiştir

Paylaş

Rûmet KAYA
Yüzüncü Yıl Üniversitesi
Wan

Üniversiteye yeni kayıt yaptıracak olan bir öğrenciden hayalindeki üniversiteyi anlatmasını istesek, o zamana kadar yapmak isteyip de yapamadığı ne varsa onları sıralamaya başlar. Bunu tahmin etmek zor değil çünkü her gencin hayalinde belli bir üniversite profili vardır. Ama her zaman her şey istenildiği gibi gitmeyebilir. Kazandığı bölümün heyecanıyla çevresini yorumlamaya çalışan üniversite öğrencisi, eğitim sisteminin böyle olmaması gerektiğini sorgulamaya başlar. Kültürel ve sosyal etkinliklerin her zaman öğrencinin ayağına gelemediğini anlar. Böylesi bir karmaşaya alışmaktansa seçenekleri sıraya dizer. Karşısına ilk olarak üniversite bünyesindeki öğrenci topluluklarının çıkması şaşırtıcı değildir. Çünkü öğrenci toplulukları kampüslü ya da kampüssüz her üniversitede ulaşılabilirliği kolay ve toplulukları benimseyen üyeleri ve akademik danışmanları olduğu sürece karmaşaya alışmayı engeller.

Biz de yeni dönemde üniversitemizdeki toplulukları, hem üniversitemize bu dönem kayıt yaptıran yeni öğrencilere hem de karmaşaya alışmaya başlamş eski öğrencilere tanıtalım dedik. Üniversitemizde faaliyet gösteren bazı topluluklardan kendilerini tanıtmalarını istedik. Afiyet olsun...

SURUÇ’A GİDECEĞİZ

Mazlum Ayede (Sosyoloji Topluluğu)

Topluluğumuz, üniversitenin en aktif topluluklarından biri olarak yıl içerisinde birçok etkinlik düzenlemiştir. Topluluğu sadece bir bölümün ya da fakültenin destek verdiği bir oluşum olmaktan çıkarmıştır. Düzenlenen sosyal yardım kampanyaları, yapılan gezi ve piknikler, sinema günleri ve siyasi ­ toplumsal olaylardaki radikal tavrı ile tüm üniversitenin dikkatlerini üzerine çekmiştir. Topluluğumuza üniversitenin tüm bölümlerinden destek ve üye sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. Topluluğumuz geçen sene konteyner kentlerde zor şartlar altında yaşamak zorunda bırakılan depremzede vatandaşlarımıza gıda, giyim ve kırtasiye yardımı yapmış; ayrıca konunun kamuoyu gündemine tekrar oturması için birçok il ve üniversite ile iletişime geçerek eylemler düzenlemiştir. Ulusal bir niteliğe dönüşen Diyarbakır Newroz’una geleneksel olarak her sene kitlesel bir şekilde katılmıştır. Yıl içerisinde her hafta salı günleri edebiyat fakültesinde sinema günleri tertiplemiş ve Muradiye Şelalesi’ne yapılan pikniklerle bu tür sosyal aktiviteleri pekiştirmiştir. Edebiyat ve Sinema Topluluğu ile ortak planlama çerçevesinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü münasebetiyle üniversitenin konferans salonunda bir program düzenlenmiş ancak yıl içerisinde yapılmak istenen birçok etkinlik ve konferansta rektörlüğün engellemelerine maruz kalmıştır. Önceki dönemde, tertiplenen çalışmalar nedeniyle topluluk üyelerimize yapılan tüm baskı ve sindirme politikalarına rağmen yeni dönemde de bu radikal ve meşru tavrımız sürecektir. Önümüzdeki dönemde tüm kurum ve topluluklar ile dayanışma içerisinde Kobanê ve Şengal’de yaşanan insanlık trajedisine dikkat çekmek için çeşitli konferanslar ve yardım kampanyaları düzenlenecektir. Ayrıca üyelerimiz çadır kentlere yerleştirilen Kobanêli kardeşlerimize destek olmak için Suruç’a gidecektir. Emekten, ezilenden yana tavrımız zafere ulaşana dek sürecektir.


 HEM AMATÖR HEM PROFESYONEL

Adnan Yağız (Tiyatro Topluluğu): 1992 yılında kurulan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tiyatro Topluluğu (YYÜTT), kurulduğu günden bugüne 30’a yakın oyun çıkarmış ve birçok festivale katılmıştır. Her yılın başında yeni üye alımı yapılan toplulukta; teatral, teknik ve teorik bilgiler verildikten sonra yeni üyeler, çıkarılacak oyunun kadrosuna dahil edilirler. Üniversitenin en aktif topluluklarından olan Tiyatro Topluluğu geçen yıl ‘Taziye’ oyunuyla amatör ruh ve aynı zamanda profesyonel bir disiplinle bir kez daha göz doldurdu. Bu yıl da büyük projeleri olan ekibe katılmanızı öneririm!


O SICAK GÜLÜŞE ORTAK OLMAK

Serhat Duran 
(Çocuk Aklım Topluluğu-ÇAT)

Çocuk Aklım Topluluğu ilk olarak 2012 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne bağlı bir topluluk olarak kuruldu. Gönüllü ve yardımsever öğrencilerin bir araya geldiği bu topluluk öncelikle bölgesinde yardıma ihtiyacı olan, özellikle çocukların gerek maddi gerekse manevi olarak yanlarında bulunmayı amaç edindi. Topluluk ilk çalışmasını üyelerinin bireysel çabaları ve yardımseverlerin yardımlarıyla Van çevre ve ilçe köylerdeki yardıma ihtiyacı olan çocuklara ihtiyaçlarını ulaştırarak yaptı. Sonra bunlar uzun uğraşlar sonucu defalarca tekrarlandı. ÇAT yardımlarında lösemili çocukları da unutmadı. Geceler düzenlenerek hem lösemili çocuklara farkındalık yaratıldı hem de yardım sağlamak amacıyla etkinlikler düzenlendi, düzenlenmeye de devam edecektir. Sizler de bizimle beraber bir çocuğu sevindirerek o sıcak gülüşe ortak olmak istiyorsanız sizleri de aramıza bekliyoruz.

SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNE KATILMAK İÇİN

Baran Gök 
(Toplum Gönüllüleri-YÜZTOG)

Topluluğumuz bu dönem faaliyete geçti. YÜZTOG, öğrencilerin kişisel gelişimlerini arttırmak için gereken formal eğitimler veren bir topluluktur. Bu eğitimler TOG tarafından gönderilen eğitmenler aracılığıyla verilir. Ayrıca YÜZTOG, öğrencilerin sosyal sorumluluk projelerine katılımlarını sağlar. Gerek TOG vakfında var olan projeleri gerekse gönüllülerin yapmak istedikleri projeleri hayata geçirir.

KÜLTÜRE AÇILAN PENCERE

Hazal Kar (Edebiyat Topluluğu)
Topluluk olarak 4 yıldır üniversitemiz içerisinde söyleşiler, film gösterimleri gibi etkinliklerle, ağırlıklı olarak edebiyatın ama kültürün ve sanatın da toplumsal yönlerini ön plana çıkartarak üniversitemiz öğrencilerine ulaşmaya çalışıyoruz. Her dönem olduğu gibi bu dönem de yeni üyelerimizle ve yeni etkinliklerimizle kültüre açılan penceremizi daha da etkili kılmayı düşünüyoruz. Daha önce de Genç Hayat üzerinden arkadaşlarımıza yaptığımız çağrılarla, etkinliklerimizde ülkemizde ve dünyada yaşananlara tepkisiz kalamayacağımızı yeniden yineliyoruz.

 

ÖNCEKİ HABER

Çocuğun tutuklanması hak ihlalidir

SONRAKİ HABER

İstanbul 1 Mayıs davası görüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...