01 Kasım 2014 08:59

Bursa'nın yeşili grileşiyor

Akşamları dışarı çıkamıyoruz.ve bu durumdan sadece Panayır Mahallesi etkilenmiyor. Çevre mahalleler ve bütün il etkileniyor. Çevremize ölüm, hastalık saçan bu santral yüzünden her geçen gün kanser, astım hastası artıyor. İnsanların sağlığı enerji için bozuluyor

Paylaş

Eren ÖNER
Bursa

Bursa diye bir şehre geldik. Birçoğunuz yerini bilirsiniz bu şehrin, bilmeyenler için de şöyle tarif edeyim; Marmara’nın güney kıyısında bir şehir Bursa. 3 milyona yakın nüfusu, beni en çok ilgilendiren kısmı olan 60 bin üniversite öğrencisi ve 1 milyona yakın işçinin yaşadığı veya yaşamaya çalıştığı, bazen hayat bazen maddiyat ile kavga ettiği büyük bir şehir.

Bu dev şehre gelir gelmez sizi karşılayan dev bir organize sanayi bölgesi, ismi de kendisi de büyük fabrikalar... Ardından karşınıza içine girmeye bile gerek olmadan anlayacağınız bir işçi mahallesi çıkıyor, Panayır. Anladık biraz herhalde şehri, şimdi konuya gelelim. Panayır Mahallesi’nin bir baş belası var; termik santral. Aslında Bursa’nın bütün merkez ilçelerinin baş belası bu ancak Panayır Mahallesinin neredeyse içinde, yalnızca 850 metrelik bir mesafede. Mahalleli de çok rahatsız bu hastalık, zehir saçan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) termik santralinden. Ben de bu duruma dair bir şeyler yapmak istedim, aldım kâğıt kalemi geldim Panayır Mahallesi’ne. Birkaç tanıdık aracılığıyla birilerine ulaştık. Gençlik dergisine de gençlerle röportaj yapacaktık elbette. Uzun lafın kısası Özge ve birkaç arkadaşına denk geldik, onlara sorduk bu santrali. Yalnızca Özge konuştu ama dillenen onların ortak görüşüydü...

FABRİKA ATIKLARI YETMEZMİŞ GİBİ...

Nedir bu termik santral ve hayatınızı nasıl etkiliyor?

Özge Tunç: Mahallemiz organize sanayi bölgesiyle iç içe. Çevremizdeki fabrika atıkları yeterince çevremizi kirletiyor. Bu yetmezmiş gibi bir de termik belası var başımızda. Yeşil Bursa’mızın yeşilini mahvediyorlar, çevremiz kirleniyor, ölüm ile burun burunayız. Akşamları dışarı çıkamıyoruz.ve bu durumdan sadece Panayır Mahallesi etkilenmiyor. Çevre mahalleler ve bütün il etkileniyor. Çevremize ölüm, hastalık saçan bu santral yüzünden her geçen gün kanser, astım hastası artıyor. İnsanların sağlığı enerji için bozuluyor. Bursa’nın yeşili grileşiyor.

DOĞAYA VE İNSANLIĞA ÖZGÜRLÜK

Termik santrale karşı mahallede neler yapıldı?

Özge Tunç: Mahallede insanlara bu meseleyi anlatmak, insan sağlığını korumak için bildiriler dağıtıp eylemler örgütledik. DOSAB termik santraline yürüyüşler düzenledik. Gençler olarak mahallede imzalar topladık. Mahalleliden, çevre örgütlerinden, sendikalardan ve meslek odalarından destekler gördük. Akademisyenleri çağırıp termik santralin korkunçluğunu insanlara anlattık.

Bundan sonra neler yapacaksınız?

Özge Tunç: Termik santrale karşı olan mücadelemize devam edeceğiz. Bu sorunun yalnız bir çevre sorunu olmadığını, sistemin kar hırsının sonucu olduğunu anlatacağız. Termik santral kapanana, insan hayatı değer kazanana kadar mücadelemizin arkasında duracağız. Gençlik komiteleri kurup bu mücadeleyi düzenli bir hale getireceğiz.

Son olarak neler söylemek istersin?

Özge Tunç: Bursa’da ve dünyanın hiçbir yerinde termik santraller insan hayatını ve doğayı kirletmesin. Doğaya ve insanlığa özgürlük!

ÖNCEKİ HABER

Bayrakları bayrak yapan

SONRAKİ HABER

IŞİD el Şair doğal gaz tesislerini ele geçirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...