19 Ekim 2014 06:00

Kobanê işçileri bölmez, birleştirir!

Kobanê’de yaşanan katliam ve direniş, tüm dünyanın olduğu gibi işçilerin de gündeminde. Belki bir dönem öncesine kadar, ‘kıdem tazminatı, sendika kanunu’ gibi konular dahi geniş işçi kesimleri tarafından tartışılmazken, bugün Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler işyerlerinde gündem oluyor.

Kobanê işçileri  bölmez, birleştirir!
Paylaş

Hilal YAĞIZ
Ümit KARTAL
İstanbul


Kobanê’de yaşanan katliam ve direniş, tüm dünyanın olduğu gibi işçilerin de gündeminde. Belki bir dönem öncesine kadar, ‘kıdem tazminatı, sendika kanunu’ gibi konular dahi geniş işçi kesimleri tarafından tartışılmazken, bugün Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler işyerlerinde gündem oluyor.

Büyük bir kot fabrikasında çalışan Mustafa Çakmak, “Bayramdan sonra işçiler birbirine ters bakmaya bile başladı. Büyük bir gerginlik ve kutuplaşma var” derken, Nakış İşçisi Tanju Köse de; “Ben Karadenizli bir işçi olarak Kürtleri dışlayanları kınıyorum. Yapılan yürüyüşlere ben de katıldım. Devletin bu taleplere yanıt vermesi lazım” diye konuştu. Şua Nakış’tan Veysi Pulat’ın çağrısı ise çok net: “ Biz Soma faciası yaşandığında cuma namazında Türk’üyle Kürt’üyle yaşanan iş kazasına tepki gösterdik. Şimdi yine birlik olmalıyız”

‘BİZİ DE İLGİLENDİRİYOR’

Nakış İşçileri Birliğinin Bağcılar, Bahçelievler, Güngören gibi ilçelerde yaptığı toplantılarda görüşlerini aldığımız işçiler, Kobanê’nin işçileri bölmek yerine birleştirmesi gerektiğini düşünüyor. Yazbul Nakış’tan Mehmet Bulgan, Kobanê’ye Türk, Kürt, Laz, Çerkes ayrımı yapmadan destek olmak gerektiğini söyledi. Devletin çağrılara cevap vermesi gerektiğini ifade eden Bulgan, “Kobanê’de yaşananlar bizi insani olarak yakından ilgilendiriyor. Orada bizim kan bağımız olan akrabalarımız var. Başı kesilen çocuklar, köle pazarlarında satılan kızlarımız var.”dedi.

KARADENİZLİ KOBANÊ EYLEMCİSİ

Karadenizli bir işçi olarak kendisinin de Kobanê’ye destek amaçlı yapılan eylemlere katıldığını ifade eden Tanju Köse, Türkiye’de Kürt halkına yönelik olumsuz bir algı var ve saldırılar yapılıyor. Kürt halkına artık farklı bir cepheden bakmalıyız. Ben Bartın’lı bir işçi olarak Kürtleri dışlayanları kınıyorum. Yapılan yürüyüşlere ben de katıldım ve son derece olumlu buluyorum. Türk halkının Kürtlere karşı ‘bölücüdürler’ gibi düşüncelerden kurtulması gerekiyor” dedi. İnsanlığın IŞİD gibi bir zulümle karşı karşıya olduğunu anlatan Köse, buna karşı birlik olma çağrısı yaptı.  

TARAF OLMALIYIZ

Kobanê direnişinin sonuç vermesini umduğunu ifade eden Naif Omurcan da Özay Nakış’ta çalışıyor. Kobanê düşerse, IŞİD’in döktüğü kanın Türkiye dahil Ortadoğu’nun her yerine sıçrayacağını söyleyen Omurcan, “İşçiler olarak bu konuda taraf olmalıyız” dedi.

Güngören’deki Şua Nakış’tan Fırat Demirhan Kobanê’de yaşananlara tepkili olduklarını ve alanlara bu yüzden çıktıklarını söyledi.  “Biz Soma’da da alanlara çıkarak tepki gösterdik ama bugün Soma’da olduğu gibi herkes Kobanê’de yaşanan zulme tepki göstermiyor. Eyleme katılmayanlar bizim Kobanê’yi bahane ettiğimizi söylüyor” diyen Demirhan, bunun yanlış olduğunu, IŞİD’e karşı verilen mücadelenin sadece Kürtlerin meselesi olmadığını ifade etti.

“Hükümetin IŞİD’i desteklemesi yanlış bir politikadır. Kamu malına zarar veriyor diyorlar ama bu mallar oradaki canlarımızdan daha mı kıymetli değildir” diyen Demirhan, işçilerin Ortadoğu’da akan kanın durması için hükümete baskı yapması gerektiğini söyledi.

Bağcılar’da yapılan Nakışçılar toplantısında konuşan Veysel Aktepe ise, bu ve benzeri konularda halkın yararına gelişmeler olması için işçilerin birliğinin devam etmesi gerektiğini vurguladı. Nakış İşçileri Birliğinin kuvvetlendirilmesinin Türk, Kürt ayrımını da ortadan kaldırılacağını kaydeden Aktepe, “Birliğimize sahip çıkmalıyız” dedi.

REKABET İÇİN DEĞİL BİRLİK İÇİN FUTBOL

Nakış İşçileri Birliği, yaptığı toplantılarla işyeri temsilcilerini yenileyerek birliğini kuvvetlendirmeye devam ediyor. Türkiye ve Ortadoğu’daki gelişmeleri de toplantılarında gündem yapan işçiler, toplantılar ve yardım kampanyaları ile gelişmelerin birliklerini bozmasına engel olmaya çabalıyor. Önümüzdeki günlerde sosyal faaliyet olarak futbol turnuvası da düzenleyecek olan Nakış İşçileri Birliğinin Başkanı Veysi  Ekinci, “Bu düzenleyeceğimiz üçüncü turnuva olacak. Turnuva, işçiler arasındaki rekabet ve memleketçilik duygularına karşı birliği öne çıkaran bir etkinlik olacak” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Önde çarpışanlar kadar geride kalanlar da direniyor...

SONRAKİ HABER

Sansüre direnenler birleşin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...