10 Ekim 2014 18:36

10 kız çocuğundan 1’i cinsel şiddet görüyor

Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla 150 demokratik kitle örgütünün bir araya gelerek hazırladığı bildiride, her on kız çocuğundan birinin cinsel şiddete maruz kaldığı belirtildi.

10 kız çocuğundan 1’i cinsel şiddet görüyor
Paylaş

Züleyha KARAER
Ankara


Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla 150 demokratik kitle örgütünün bir araya gelerek hazırladığı bildiride, her on kız çocuğundan birinin cinsel şiddete maruz kaldığı belirtildi.

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla, dün Limak Ambassador Oteli toplantı salonunda 150 kurumu temsil eden Çocuğa Karşı Şiddeti Önlemek için Ortaklık Ağı, Çocuğa Yönelik Ticari Cinsel Sömürü ile Mücadele Ağı, Çocuk Gelinlere Hayır Ulusal Platformu, Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı ve Birleşmiş Milletler Cinsiyet Eşitliği Tematik Grubu basın toplantısı toplantı yaptı.

Açılışını Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği’nden Selen Doğan’ın yaptığı etkinlikte bildiriyi Unicef Türkiye Temsilci vekili Lieke Van de Wiel sundu. Dünyada her 10 kız çocuktan birisinin cinsel şiddete maruz kaldığı belirtilen bildiride, “Türkiye’de ergen kız çocukları ve genç kadınların yüzde 11’i 15 yaşına gelmeden partnerleri dışında bir kişi tarafından kendi iradesi dışında cinsel ilişkiye zorlanıyor” denildi.

Bildiride erken/zorla evlendirilen kız çocuklarının, Roman kız çocuklarının, zihinsel ve fiziksel engelli kız çocuklarının, LGBTİ çocukların ve mevsimlik tarım göçünden etkilenen kız çocuklarının özel koruma önlemleriyle desteklenmesi gerektiği belirtildi. Ensest gibi tabu sayılan istismar biçimlerinin önlenmesi için etkin ve gerçekçi politikalara ihtiyaç duyulduğu belirtilen bildiride, çatışmalı ortamlarda kız çocuklarının taciz ve tecavüze karşı her zamankinden daha korumasız olduğuna dikkat çekildi.

Türkiye’nin ulusal ve uluslararası yükümlülüklerini hayata geçirmeyi hızlandırmasının yararlı olacağı belirtilen bildiride, hükümete şu noktalarda adım atma çağrısı yapıldı:

*Ergen kız ve oğlan çocuklarının toplumsal cinsiyet, cinsel sağlık, üreme sağlığı ve bu konulardaki haklarının okullarda ve diğer ortamlarda çocuklara ve ailelerine öğretilmesi.
* Çocuklara, özellikle kız çocuklarına şiddet suçuna karşı sıfır tolerans için bu tür suç işleyenlerin cezasız kalmaması.
* Şiddet yaşamış ya da şiddete tanık olmuş çocukların korunması ve desteklenmesi.
* Erken yaşta ve zorla yaptırılan evlilikler, cinsel taciz, cinsel şiddet, namus bahanesiyle işlenmiş suçlar için bireysel ve toplu şikayet mekanizmalarının kurulması.

ÖNCEKİ HABER

Şiddet sağlık terörüne dönüştü

SONRAKİ HABER

Sanayi üretimi Ağustos’ta düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...