10 Ekim 2014 14:40

Kobanê protestolarının bilançosu

İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın Kobanê eylemlerinin bilançosuna ilişkin yaptığı açıklama ile gerçekler birbirini tutmadı. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın olaylarda 2'si polis 33 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklamasına rağmen gerçek rakam dün Qamişlo sınırında katledilen 8 yaşındaki Rojavalı çocuk ile birlikte 40 kişi oldu.

Kobanê protestolarının bilançosu
Paylaş

İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın Kobanê eylemlerinin bilançosuna ilişkin yaptığı açıklama ile gerçekler birbirini tutmadı. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın olaylarda 2'si polis 33 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklamasına rağmen gerçek rakam dün Qamişlo sınırında katledilen 8 yaşındaki Rojavalı çocuk ile birlikte 40 kişi oldu.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, yaşanan olaylara ilişkin bugün yaptığı açıklamada 35 ilde yaşanan olaylarda, 2'si polis 33 kişinin hayatını kaybettiğini, 221 yurttaşla 139 polisin yaralandığını duyurdu.

Ala'nın açıkladığı bu veriler ile ortadaki gerçeklik arasında ölüm sayısında bile bir fark söz konusu. Ala'nın açıklama yaptığı saatlerde Diyarbakır'da 2 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle olaylarda hayatını kaybedenlerin gerçek sayısı ise 40. Bunlar arasında dün Nusaybin-Qamişlo sınırında askerlerin ateş açtığı 8 yaşındaki Rojavalı Beşir Remezan Arif de bulunuyor.

İLK ÖLÜM VARTO'DA YAŞANDI

Muş'un Varto (Gımgım) ilçesinde ise çıkan olaylarda ilçe adeta yangın yerine döndü. Hakan Buksur isimli genç çıkan olaylarda polis kurşunuyla katledildi. Birçok okulun ve resmi kurum binasının ateşe verildiği ilçe de 2 kişi ise yaralandı.

Muş'un Malazgirt ilçesinde de 7 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı, 14 kişi gözaltına alındı. Olaylar sırasında ilçedeki Ziraat, Halkbank, PTT ve FEM dersanesi binaları ateşe verildi.

Muş'un Bulanık ilçesinde alanlara inen yüzlerce kişi polisle çatıştı. PTT, A101 marketinin binası başta olmak üzere birçok kamu binası ateşe verildi.

DARGEÇİT'TE 3 ÖLÜM

Mardin'in Dargeçit ilçesinde gerçekleşen eylemlerde bu güne kadar kepenkler açılmadı. Kitle ile polisler arasında çıkan çatışmalarda HÜDA-PAR Dargeçit İlçe Başkanı, oğlu ve yakınlarının kitlenin üzerine uzun namlulu silahlarla ateş etmesi sonucu Sinan Toprak (18) ile Bilal Gezer (29) yaşamını yitirdi.

Dün de askerlerin kitlenin üzerine ateş açması sonucu Abdulkerim Seyhan kaldırıldığı Midyat Devlet Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Saldırı sonucu 3'ü ağır 15 kişi de yaralandı. Olaylarda 3 işyeri ateşe verildi, 6 araç da yakıldı.

BİNGÖL'DE 2'Sİ POLİS 6 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Kent merkezinde kimliği belirsiz kişilerce polislere yapılan saldırı sonucunda 2 emniyet amiri yaşamını yitirdi, saldırganların alandan uzaklaşırken Murat Köprüsü'nde, polisin "dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle taradığı araç içerisinde 4 kişi yaşamını yitirdi. Bingöl'ün Karlıova ilçesinde de çıkan olaylarda 7 kişi polisin attığı gaz bombaları ile çeşitli yerlerinden yaralandı. İlçede Ziraat Bankası, Halk Eğitim Merkezi, PTT binası ve bir okul yakıldı.
Kent merkezinde çıkan çatışmalarda da 7 kişi gözaltına alındı.

DERSİM'DE 5 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Dersim'de çıkan olaylarda da 5 kişi gözaltına alınırken, çıkan olaylarda yurttaşlar tarafından 2 birahane yakıldı, kentteki bankalarda büyük zarar gördü.

Erzincan'da ise çıkan olaylarda 7 kişi gözaltına alınırken, Bismil'de de çıkan çatışmalarda 16 kişi gözaltına alındı, 1 kişi polis kurşunu ile yaralandı.

KIZILTEPE'DE İKİSİ YABANCI UYRUKLU 3 ÖLÜM

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde çıkan olaylarda Suudi Arabistan uyruklu Fehad İbrahim Elduveric (45) ile Suriye uyruklu Abdullah Muhammed Latif silahla vuruldu. Kerem Karaaslan adlı yurttaş da, polisler tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitirdi. Mardin ve ilçelerinde gerçekleşen olaylarda 52 kişi, polisler tarafından gözaltına alındı.

NUSAYBİN'DE 8 YAŞINDAKİ ROJAVALI ÇOCUK KATLEDİLDİ


Dün yine Nusaybin-Qamişlo sınırını kaldırarak Rojava tarafına geçen onbinlere askerlerin açtığı ateş sonucu 8 yaşındaki Rojavalı Beşir Remezan Arif isimli çocuk olduğu hayatını kaybetti. Aynı saldırıda 10'u Nusaybin'den, 3'ü de Qamişlo'dan 13 kişi yaralandı.

BATMAN'DA 1 KİŞİ KATLEDİLDİ


Yine Batman'da çıkan olaylarda Emrah Demir adlı genç, HÜDA-PAR üyeleri tarafından silahla katledildi. 3 gün boyunca savaş alanına dönen kentte, diğer illerden de polis ve asker takviyesi yapıldı. 100'ü aşkın kişi ise çıkan olaylarda gözaltına alınırken, 13 kişi çıkan olaylarda yaralandı,

Siirt'te 5 kişi asker, korucu ve Hizbullahçılar tarafından katledildi

Siirt ve ilçelerinde çıkan olaylarda polis, korucu ve Hizbullah üyelerinin saldırıları sonucu Kurtalan'da Yusuf Çelik, Mehdi Erdoğan ve Necmettin Çelik, kent merkezinde Davut Nas ve Kamil Taç isimli yurttaşlar uzun namlulu silahların isabet etmesi sonucu yaşamını yitirdi. Kent genelinde 5'i ağır 116 kişi de çeşitli yerlerinden yaralandı.

Çıkan olaylarda gözaltına alınanlardan 55 kişinin işlemi yapılırken, 150 kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor. Olaylarda, çok sayıda işyeri, okul, banka ve halk eğitim merkezi ve il kütüphanesi yakıldı.

DİYARBAKIR'DA 13 ÖLÜM

En büyük olaylara sahne olduğu merkezlerin başında ise Diyarbakır geldi. 6 Ekim günü başlayan protestolar ve bu protestolara yönelik Hizbullah-HÜDA-PAR üyeleri tarafından 7 Ekim günü gerçekleştirilen saldırılar kenti savaş alanına çevirdi.

En fazla ölüm ve yaralanma olayının yaşandığı kentte buna ilişkin resmi ağızlardan açıklanan bilanço ile gerçek rakamlar arasındaki farklılık bunun en büyük göstergesi.

Diyarbakır Valiliği kentte dört gün boyunca devam eden olaylarla ilgili açıkladığı bilançoda 10 kişinin yaşamını yitirdiğini, 37 kişinin yaralandığını, 116 kişinin olaylarla ilgili gözaltına alındığını 294 kişiye de sokağa çıkma yasağına uymadıkları gerekçesiyle para cezası kesildi verilerini dün paylaştı.

Diyarbakır'da çıkan olaylarda Mahsun Çoban, Mahmut Enes, Süleyman Kale, Uğur Özbey ve Baver Şeyhanoğlulları ile HÜDA-PAR üyeleri Turan Yavaş, Hüsayin Ahmet Dakak, Hasan Gökyöz, Riyat Güneş ve Yasin Börü yaşamını yitirdi.

Devam eden olaylarda en son dün gece Bağlar'da protesto eylemine dönük müdahalede silaha başvuran polis iki kişiyi yaralandı. Yaralılardan Murat Dağ (24) kaldırıldığı Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bu sabah hayatını kaybetti.

Yine 7 Ekim günü yaralanan Hizbullah-HÜDA-PAR üyesi olduğu belirtilen Cumali Güneş (30) de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Valilik olaylarda yaralanan 37 kişinin çeşitli hastanelerde tedavi altında tutulduğunu açıklarken, çok sayıda yaralının gözaltına alınmamak için hastanelere gitmemesi nedeniyle bu rakamın gerçek rakama çok uzak olduğu biliniyor.

ADANA'DA 1 ÖLÜM

Adana ve Mersin’de çıkan çatışmalarda 50'nin üzerinde kişi gözaltına alınırken, 10 kişi polis ve çeteciler tarafından yaralandı. Tarsus'ta IŞİD yandaşlarının pompalı tüfek ile açtığı ateş sonucu yaralanan ve Mersin Devlet Hastanesi'nde ameliyata alınan Cevdet Kıpçak, gözünü kaybetme riski ile karşı karşıyayken, Adana'da çeteciler tarafından uzun namlulu silahlarla vurulan Ahmet Albay isimli yurttaş yaşamını yitirdi, Yılmaz Gürsen isimli yurttaşın durumu ise hala ciddiyetini koruyor.

Kentte ayrıca Resul Sarı adlı bir yurttaş HÜDA-PAR Ceyhan İlçe Başkanının kardeşi tarafından pompalı tüfek ile vurulduğu konuşulurken, Ceyhan ilçesinde Muhsin Yıldız adlı bir genç polisin attığı gaz bombası sonucu hafif şekilde yaralandı.

İZMİR'DE ÇOK SAYIDA YARALI VE GÖZALTI

İzmir'de Kobanê'ye yönelik saldırıları protesto etmek düzenlenen eylemlerde aralarında HDP İl Eş Başkanı Cavit Uğur'un da bulunduğu 11'i çocuk olmak üzere 22 kişi gözaltına alındı. Bornova Doğanlar mahallesindeki eylemlerde silahla başından vurularak ağır yaralanan Ekrem Kaçaroğlu isimli bir yurttaş da hala yoğun bakımda tedavi altında.

Eylemlerde birçok polis aracı, alışveriş mağazası, banka ve IŞİD bağlatılı olduğu bilinen işyerleri tahrip edildi.

İSTANBUL PROTESTOLARA SAHNE OLDU

Yurttaşların Kobanê için sokağa döküldüğü İstanbul, bir ucundan diğer ucuna protestolara sahne oldu. Yaşanan olaylarda Mert Değirmenci genç hayatını kaybederken, 100'ü aşkın kişi gözaltına alındı. Olaylarda 8'i polis olmak üzere toplam 30 kişi de yaralandı.

SULTANBEYLİ'DE DBP BİNASI KUŞATILDI: 1'İ AĞIR 5 KİŞİ YARALI

İstanbul'un Esenyurt, Bağcılar, Sultangazi ve Sultanbeyli ilçelerinde HDP'liler, ırkçı gruplar tarafından kuşatma altına alındı. Sultanbeyli'de ırkçı grup, DBP ilçe binasına saldırırken, binlerce saldırgan ilçe binasında bulunan 40'ya yakın kişiyi linç etmek için ilçe binasının kapılarını kırmaya çalıştı. Yaşanan olaylara polis müdahale etmezken, polisin ilçe binasına attığı gaz bombaları ve ırkçı gurubun attığı taşlar sebebiyle binada bulunan 4 kişi yaralandı.
Irkçı grubun kuşatması devam ederken DBP Sultanbeyli İlçe Örgütü'nde mahsur kalan partililerin çağrısı üzerine ilçeye gelen yüzü aşkın yurttaş, ilçe girişinde saldırıya uğradı. Saldırılarda 5 kişi yaralandı. Çoğunluğu Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınan yurttaşlardan bıçak darbesi ile yaralanan Şemsettin Özdemir'in sağlık durumu hala ciddiyetini koruyor.

SULTANGAZİ'DE DBP BİNASI KUŞATILDI

Sultangazi'de ise IŞİD protestosuna polis ve ırkçı grupların saldırısının ardından başlayan çatışmalar ırkçı gruplar ise içinde yaklaşık 50'ye yakın kişinin bulunduğu DBP ilçe örgütü binasının kapılarını kırarak içeriye girmeye çalıştı. Saldırı nedeniyle partililer binada yaklaşık 7 saat mahsur kalırken, polisin ırkçı guruba müdahale etmemesi dikkat çekti.

Olaylarda Umut isimli bir çocuk ilçe binası yakınlarında ırkçı gurubun saldırısına uğradı.

Protestoların ve polis müdahalesi ve saldırıların olduğu bir başka ilçe ise Zeytinburnu'ydu. AKP ilçe binası önünde DBP ve HDP'nin çağrısıyla bir araya gelen ve IŞİD saldırılarını protesto eden yurttaşlara polisin gaz bombaları ve plastik mermilerle yaptığı müdahaleye ırkçı guruplarda dahil oldu. Yaşanan olaylarda yaralanan 4 yurttaş, Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

Yaralılardan Murat Aslan'ın kafasına gaz kapsülü isabet etti, Hüseyin Çelik ise ırkçı guruplarca sırtından bıçaklandı. Yaralıların hastanelerdeki tedavileri sürüyor.

ESENYURT'TA 1 KİŞİ ÖLDÜ

Esenyurt'ta da polis ve halk arasından çıkan çatışmalarda ırkçı gruplar burada da devreye girerek Kürtlere saldırdı. Kimliği belirsiz kişi yada kişilerce pompalı tüfekle ateş açılması sonucu ağır şekilde yaralanan Mert Değirmenci (18), kaldırıldığı Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Kıraç mahallesinde Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı sokaklara ırkçı gruplar tarafından yapılan silahlı saldırıların ardından başlayan çatışmalarda Kürtlerin evlerine ateş açıldı.

Çıkan çatışmalarda mahallede yolu trafiğe kapatarak eylem yapan gençlerden 4'ü yolda durmayan araçların çarpması üzerine yaralanırken, 3 kişi ise ırkçı gurupların silahlı saldırısı sonucu yaralandı.

İSTANBUL'UN TÜM İLÇELERİNDE POLİS SALDIRILARI

Öte yandan, Kadıköy, Taksim, Küçükçekmece, Bağcılar, Ataşehir, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Maltepe, Sancaktepe, Ümraniye, Arnavutköy, Ataşehir, Başakşehir'de de polis sokağa çıkan halka müdahale etti. Halka polisin müdahalesi sonucu Avukat Tamer Doğan başına isabet eden gaz kapsülüyle yaralandı. Yine Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi yapan halka dönük yapılan polis müdahalesi sonucu, Berivan Karaoğlan isimli bir genç, plastik mermiyle yaralandı.

İstanbul'un ilçelerindeki olaylarda halk çok sayıda banka şubesi, İETT'ye ait 3 araç, belediyelere ait çöp konteynerleri ve çok sayıda aracı da ateşe verdi.

URFA VE ANKARA'DA ONLARCA GÖZALTI

Ankara'da da yapılan eylemlerde polis kitleye müdahalede bulunurken, yaşanan olaylarda 45 kişi gözaltına alındı. Urfa ve ilçelerinde çıkan olaylarda 55 kişi gözaltına alındı. Çıkan çatışmalarda yurttaşlar. BİM ve A-101 marketlerinin ve çok sayıda aracın da ateşe verdi.

VAN'DA 1 ÖLÜM

Kobanê direnişine destek amaçlı aralıksız eylemlerin yapıldığı bir diğer merkez de Kentte yaşanan olaylarda göğsüne isabet eden kurşun ile Hamdi Caner (55) isimli yurttaş hayatını kaybederken, 4'ü ağır 12 kişi yaralandı. 50'nin üzerinde kişinin gözaltına alındığı kentte, devlet olayların önüne geçmek için "sokağa çıkma yasağı" ilan etti.

Van'ın Erciş ilçesinde de çıkan olaylarda 3'ü çocuk 11 kişi gözaltına alındı, olaylarda 2 kişi de yaralandı.

IŞID saldırılarının protesto edildiği Başkale'de ise halk aralıksız polis ile çatıştı. 4 kişinin gözaltına alındığı ve bir kişinin ise göğsüne isabet eden gaz bombası ile yaralandığı ilçede, esnaf 3 gün boyunca kepenk açmadı.

MURADİYE'DE 40'A YAKIN YARALI

Kobanê direnişine desteklerin verildiği ve ilçenin tamamının savaş alanına çevrildiği bir ilçede Muradiye oldu. Çıkan çatışmalarda 40'ı aşkın yurttaş yaralandı. Çatışmalarda 7 kişi gözaltına alındı. Van'ın Çaldıran ilçesinde yapılan yürüyüşe polisin saldırısı ile başlayan çatışmalar tüm ilçeye yayılarak gün boyu sürdü. Çıkan çatışmalarda 17 kişi gözaltına alınırken, bir kişi ise yaralandı.

AĞRI'DA 46 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Ağrı'da yapılan yürüyüş sonrası çıkan olaylarda çok sayıda iş yeri polisin hedefi haline gelirken, 22 kişi gözaltına alındı, 5 kişi ise hafif şekilde yaralandı. Patnos ilçesinde de YPG'li Yılmaz Barkan'ın cenazesinin ilçeye getirilmesi ve yapılan yürüyüş ardından çıkan çatışmalar esnasında 6 kişi polisler tarafından gözaltına alındı Yine Doğubayazıt'ta çıkan olaylarda18 kişi gözaltına alındı, 5 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı.

ANTEP'TE 4 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Antep'te, Kobanê'ye yönelik saldırıları protesto etmek üzere sokaklara çıkan halka, polis ve ırkçı gurupların linç saldırılarında, 4 kişi hayatını kaybetti. Olaylarda 20'nin üzerinde kişi de yaralandı. Şahinbey ve Şehitkamil DBP ilçe örgütleri de ırkçı guruplar tarafından ateşe verildi.

ŞIRNAK'TA YARALILAR HASTANELERE GİTMİYOR

Yine Şırnak ve ilçelerinde yapılan eylemlere polisin sert müdahalesi sonucunda kent adeta savaş alanına döndü. Protesto gösterilerinde 2 yurttaş gözaltına alınırken, 1 kişi atılan gaz bombasının gözüne isabet etmesi üzerine ağır yaralandı. Onlarca kişi ise yaralanmalarına rağmen güvenlik nedeniyle hastanelere gitmedi.

İdil ilçesinde önceki gün polisin attığı gaz bombasının gözüne isabet etmesiyle ağır yaralanan 36 yaşındaki Osman Demir, İdil Devlet Hastanesi'ndeki ilk tedavisinden sonra Batman Devlet Bölge Hastanesi'ne yoğun bakım ünitesine kaldırıldı. Ameliyata alınan Demir'in sağ gözünü kaybetme ihtimali olduğu belirtilirken, hastanedeki tedavisi devam ediyor.

Silopi ilçesinde de çıkan çatışmalar sonucunda isimleri öğrenilemeyen 2 kişi gözaltına alındı. Ayrıca ilçeden sınıra yapılan yürüyüşe polisin gerçek mermilerle saldırması sonucunda 20'i aşkın yurttaş gerçek mermilerle yaralandı. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Ölü sayısını açıkladı muhalefeti suçladı

SONRAKİ HABER

Atalay HDP\'yi hedef aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...