16 Eylül 2014 14:34

U-yuş-tu-ru-cu

Uyuşturucunun en yoğun satılıp kullanıldığı yerler gecekondu mahalleleridir, yoksul semtlerdir ve buradaki okullardır. Aslında uyuşturucunun amacını gerçekleştirebilecek yerler tam da buraları!

U-yuş-tu-ru-cu
Paylaş

Ulaş AKKAYA
Çorlu


Dünyada iki temel sınıf vardır. Proleterya ve burjuvazi. Devlet bir sınıfın diğer sınıfa baskı kurma amacıdır. Devlet burjuvazinin elinde olduğu zaman, kendi devamlılığı için kendi egemenliğinde yaşayan gençleri kullandığı araçlar ve politikaları ile uyuşmuş, apolitik, kendi ve sistem sorunları ile yüz yüze gelemeyecek duruma getirir. Bunun en büyük araçlarından birisi de uyuşturucudur.

Son bir aydır uyuşturucu yüzünden yaşamını yitiren gençlerin sayısının hızla arttığı tespit edilmiş, internette videolar ve birçok haber yayımlanmış. Gençler neden uyuşturucu kullanır? Uyuşturucu kullananlar için uyuşturucu ne ifade ediyor? Uyuşturucu ile nasıl tanışmışlar? Kimlerden bulmuşlar? Nereden öğrenmişler? Neden kullanmak istemişler? Bu soruların cevaplarını bulursak ilk sorumuzun cevabını alabiliriz.

TEMİN ETMEK ÇOK KOLAY!

Uyuşturucunun en yoğun satılıp kullanıldığı yerler gecekondu mahalleleridir, yoksul semtlerdir ve buradaki okullardır. Aslında uyuşturucunun amacını gerçekleştirebilecek yerler tam da buraları! Uyuşturucu burjuva diktatörlüğü tarafından genç yoksul kesimleri oyalayacak, onları somut hayattan uzaklaştıracak, kendi sorunları, yaşamları ve yaşadıkları ile yüz yüze getirmekten uzaklaştıracak bir araç olarak kullanılıyor.

Biliyoruz ki Türkiye gençliğinin birçok sorunu var. Kapitalist sistem bu gençleri bir şeyler ile oyalamaz apolitik bir köle haline getirmezse kendi varlığını sürdüremez. Bunu yapmanın bir yolu da 100 liralık alkolün verdiği etkiyi 5 liralık bir şey ile gençliğe sunmak ve bunu yaymaktır. Ve sistem uyuşturucuyu gençliğe; eğlencelidir, ortamı vardır, derdin olursa içersin, rahatlarsın, kafana iyi gelir diye nakletmektedir. Bu yüzden uyuşturucu içen birisi için uyuşturucu, derde iyi gelen, sorunları çözen bir eğlence ortam gibi anlamlar ifade ediyor. Bu yüzden yaygın olduğu yerlerde diğer gençler tarafından merak edilen, hem ucuz hem etkisi büyük, işime yarar gibi düşünülen bir şey haline gelmiştir.

NASIL ÖNÜNE GEÇİLİR?

İşte bir kereden bir şey olmaz, iki defa arkadaş ortamı derken gerçekten kullanım yaşı da çok düşmüştür. Bugün uyuşturucu bir sigara gibi kullanılmakta ve bazı yerlerde sigaradan daha meşru hale gelmiştir. Hele ki AKP döneminde uyuşturucunun satımı, dağılımı ve kullanımı artmış, kullanım yaş aralığı da düşmüştür. Bakıyoruz ki uyuşturucu kullanan ve bağımlısı olan gençlerin ailevi durumu gerçekten çok kötü. Bu durum sadece onları etkilemiyor. Hatta ailesinin hayatınu daha çok bozuyor hem maddi hem de manevi olarak. Öte yandan devlet tedavi olmak isteyen gençlere yardım etmemektedir.

Peki bizim uyuşturuya karşı nasıl bir mücadele vermemiz gerekiyor? Bu batağa bulaşmış gençleri ve aileleri ne kurtarır? Uyuşturucu çeteleri ve alım-satım işlemi bütün Türkiye ve Kürdistan’da olan bir şey. Bizim yapmamız gereken şey gecekondu mahallelerinde ev ev gezip paneller, ev toplantıları yapmak ve gençler ile beraber zaman geçirip onları yaşama katmak olmalıdır. Onlara uyuşturucunun asıl amacını ve bunun yüzünden olanları anlatmak gerekir. Böylece bunları satanlara, satılmasına izin verenlere geçit vermemiş olacağız.

ÖNCEKİ HABER

İMC, trans gazeteci Demischevich\'i işten çıkardı

SONRAKİ HABER

Bosch\'ta imgesel diyalektik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...