11 Eylül 2014 23:06

İSDEMİR işçileri hisselerinin değerini istiyor

İSDEMİR işçileri sahip oldukları hisselerin maddi karşılığını istiyor. İSDEMİR’in kapısına kurdukları çadırla mücadelelerini sürdüren işçiler, İSDEMİR’in 2002 yılında özelleştirilmesi sırasında yüzde 11’lik hissesi 11 bin 460 işçiye devredilmişti.

İSDEMİR işçileri hisselerinin değerini istiyor
Paylaş

İSDEMİR işçileri sahip oldukları hisselerin maddi karşılığını istiyor. İSDEMİR’in kapısına kurdukları çadırla mücadelelerini sürdüren işçiler, İSDEMİR’in 2002 yılında özelleştirilmesi sırasında yüzde 11’lik hissesi 11 bin 460 işçiye devredilmişti. Ancak hisseler İsdemir Vakfı bünyesinde kaldığı için işçilere bir ödeme yapılmamıştı. İşçiler de dava açmış, fabrikada Çelik-İş Sendikası örgütlü olduğu halde sorunları çözülmedi için İsdemir Çalışan ve Emekliler Derneği kurarak mücadelelerini sürdürmüşlerdi.

Verilen mücadelenin sonunda altı ay önce vakıf bünyesinde bulunan hisseler tek tek işçiler adına tescillendi ve vakıf devre dışı kaldı. Artık hissesi olan işçilerin muhatabı OYAK ve İSDEMİR AŞ oldu.

İşçiler adına 11 bin 460 hisse bulunduğunda şirketin ortak sayısı 500’ü geçti ve halka arz edilmiş bir konuma geldi. Serbest Piyasa Kurulu hisselerin Borsa’da işlem görmesi gerekti uyarısında bulundu ancak iki yıl süre tanıdı. İşçiler, iki yıl daha beklemek zorunda kalmalarına tepkili. 2 yıl içinde İsdemir’in bir sermaye artışı ile hisselerinin değer kaybedeceği kaygısı yaşayan işçiler, daha önce de benzer bir durumun yaşandığını ve yüzde 11’lik hisselerinin sermaye artışı nedeniyle yüzde 7’lere düştüğünü hatırlattılar.

SENDİKALARA ÇAĞRI

İSDEMİR Doğuş kapısı önünde çadır kuran işçiler beklemek istemediklerini söylediler. Dernek Başkanı Bayram Özaslan, 12 yıl mağdur edildiklerini ve artık mağdur edilmek istemediklerini söyledi. Özaslan, “OYAK ve İsdemir AŞ yönetimi Borsa ve veya çağrı usulü ile Hisse Senet Toplama Kararını alıp bunu SPK’ya bildirene kadar İsdemir önünde kurduğumuz çadırımızı kaldırmayacağız. Çeşitli eylem ve etkinliklerle hakkımızı arayacağız. Çadır eylemimiz de geceli gündüzlü 24 saat devam edecektir” dedi. Özaslan, hissedarlardan 1500 kadar işçinin İSDEMİR’de çalıştığını belirterek, sendikaları da desteğe çağırdı. İsdemir işçilerinin eylemine Emek Partisi İlçe Örgütü de destek verdi. (İskenderun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bossa işçileri mücadeleci sendikacılığı konuşacak

SONRAKİ HABER

Çağlayan tekstil işçileri: İş kolu farkı yok hepimiz ölüyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...