22 Ağustos 2014 15:06

Arhavi’de HES’e durdurma kararı

Artvin’in Arhavi ilçesi Kemerköprü köyünde inşası süren Kavak 1-2 HES Projesinin yürütmesi durduruldu.Artvin’in Arhavi ilçesinde şehir merkezine yapılan Kavak Hidroelektrik Santrali (HES) için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) için olumlu raporu verilmişti.

Arhavi’de HES’e durdurma kararı
Paylaş

Artvin’in Arhavi ilçesi Kemerköprü köyünde inşası süren Kavak 1-2 HES Projesinin yürütmesi durduruldu. Artvin’in Arhavi ilçesinde şehir merkezine yapılan Kavak Hidroelektrik Santrali (HES) için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) için olumlu raporu verilmişti. ÇED olumlu raporu hazırlanırken, Kapistre Deresi’ndeki canlılar için hayati öneme sahip olan “can suyu” ölçümünün yanlış yapıldığını ve HES’in faaliyete girmesi durumunda Kapistre Deresi’nin tamamen kuruyacağını savunan bölge halkı Rize İdare Mahkemesine başvurunca, mahkeme bilirkişiden can suyu ile ilgili ek inceleme istedi.

ÇED OLUMLU RAPORU HUKUKA AYKIRI ÇIKTI

Bilirkişi heyeti, ÇED olumlu raporu alınırken can suyu ölçümü yapıldığı iddia edilen bölgeyi tekrar inceledi. İncelemeler sonucunda heyet firmanın, “ıslak çevre yöntemi” hesaplamaları yaparken Kapistre Deresi’nin HES projesinden hiç etkilenmeyen bölgelerinde can suyu ölçümü yaptığını tespit etti. İncelemeler sonucunda hazırlanan bilirkişi raporu, Rize İdare Mahkemesine iletildi. Bilirkişi raporunu inceleyen Rize İdare Mahkemesi, şirket tarafından hazırlanan ÇED olumlu raporunun yetersiz olduğu ve raporda eksiklikler bulunduğunu tespit etti. Mahkeme, ÇED olumlu raporunu hukuka aykırı bularak Kavak HES projesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

MNG Holding’in taşeronu Ermiş inşaat, şantiye alanına geçebilmek için kaçak bir köprü inşa etmişti. Yıkım kararı olmasına rağmen şirket köprüyü yıkmadı. Arhavililer köprünün yıkılmaması gerekçesiyle eylem yapmış, çalışanlar köylüleri darp etmişti. (Artvin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

ESP\'li Mustafa Ceylan yoğun bakımdan çıkarıldı

SONRAKİ HABER

Ümraniye’de dehşet: 1 ölü, 2 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...