07 Ağustos 2014 06:00

Nefret suçu işledi, seçim yasağını deldi

Cumhurbaşkanı Adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki akşam NTV ve Star TV’nin ortak yayınında “Affedersiniz, daha çirkin şeylerle Ermeni diyen oldu” diyerek nefret suçu işlerken, aynı yayında seçim anket sonuçlarını söyleyerek YSK seçim yasaklarını deldi. Erdoğan YSK’nin yazılı, sözlü, görsel basın ve yayın araçlarında kamuoyu araştırmaları, anketler ve tahminlerinin son on gün kala açıklanmaması gereken kararını da ihlal etti.

Nefret suçu işledi, seçim yasağını deldi
Paylaş

Tuba GÜNGÖR
İstanbul


Cumhurbaşkanı Adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki akşam NTV ve Star TV’nin ortak yayınında “Affedersiniz, daha çirkin şeylerle Ermeni diyen oldu” diyerek nefret suçu işlerken, aynı yayında seçim anket sonuçlarını söyleyerek YSK seçim yasaklarını deldi. Erdoğan YSK’nin yazılı, sözlü, görsel basın ve yayın araçlarında kamuoyu araştırmaları, anketler ve tahminlerinin son on gün kala açıklanmaması gereken kararını da ihlal etti.

‘ÇİRKİN ŞEYLERLE ERMENİ DİYEN OLDU’

Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan, ırkçı ve ayrımcı söylemlerine bir yenisini daha ekledi. NTV’de Oğuz Haksever’e konuk olan Erdoğan, “Benim için neler söylediler, çıktı bir tanesi Gürcü’dür diyen oldu, affedersiniz çıktı bir tanesi çok daha çirkin şeylerle, Ermeni diyen oldu...” ifadesini kullandı.

Erdoğan, hafta sonu İzmir’de düzenlediği mitingde Cumhurbaşkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu için “Kahireli”, “Yerli değil”, Selahattin Demirtaş için de “Zaza ama benim Kürt kardeşimi kandırıyor” demişti.

Erdoğan aynı konuşmada CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu için de “Kılıçdaroğlu, sen kendin Alevi olabilirsin. Ben sana saygı duyarım. Bundan da çekinme, korkma. Bunu da rahat rahat söyle. Ben de Sünniyim, ben de bunu rahat rahat söylüyorum. Bundan çekinmeye gerek yok. Onun için milleti aldatmaya da gerek yok” dedi.

Erdoğan geçmişte yaptığı bir konuşmada ise Kılıçdaroğlu için “Biliyorsunuz kendisi Alevi” demiş, mitingde kendisini dinleyen kalabalık da yuhalamıştı.

Erdoğan daha önce de “Ne Rumluğumuz affedersiniz ne Ermeniliğimiz kaldı” şeklinde ifadeler kullanmıştı.

CHP’DEN ERDOĞAN’A SUÇ DUYURUSU

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Cumhurbaşkanı Adayı Başbakan Erdoğan’ın ‘Ermeni’ sözleriyle ilgili nefret suçu işlediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacak. Erdoğan’ın “Bana ‘Gürcüdür’ diyen oldu. Affedersiniz çok daha çirkin şeylerle Ermeni diyen oldu” sözleri mahkemeye taşınıyor. CHP’li Güneş, Erdoğan’ın bir televizyon programında söylediği bu sözlerin dil sürçmesi olmadığını iddia etti. “Bu düşmanca bir tavırdır” diyen Güneş, ifadelerin Türk Ceza Kanunu ve Anayasaya göre suç olduğunu söyledi. Güneş “Başbakan nefret suçu işledi” dedi. Güneş, Başbakan Erdoğan hakkında savcılığa giderek suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN’A TEPKİ YAĞDI

Başbakan  Erdoğan’ın “Çıktı biri Gürcü dedi. Çıktı bir tanesi affedersin çok daha çirkin şeylerle Ermeni diyen oldu. Ben atamdan, dedemden Türk’üm. Olay bu.” şeklinde geçen cümlesindeki ‘Ermeni vatandaşlarına’ yönelik olan sözleri sosyal medyada olay oldu. Sosyal medyaya yansıyan tepkilerden bazıları ise şöyle:

Metin Uca: “Affedersiin Kürt baba affedersiniz Türk anne’li bir çocuk olarak affedersiniz Ermeni diyen bir başbakan için Ermeni kardeşlerim affedersiniz.”

Sebastian Carlos: “Erdoğan’a ‘Ermeni’ demek, Ot’a ‘orkide’ demekle eş anlamlıdır.

Ahmet Ümit: “Tam da içli bir Ermeni türküsü dinlemenin sırası. İnsan olanların yüreğini titreyecek yanık bir türkü...”

Hayko Bağdat: “Şimdi bir benim halimi düşünün bir de ‘aslında öyle demek istemedi’ başlıklı yazıyı yazmaya başlayan diğer Ermeni kalemleri. Allaha şükür...”

Hakan Demir: “Ayrımcılığı biz ortadan kaldırdık. Yalan mı lan Ali’siz Alevi? Konuşsana çakma Zaza. Ne susuyorsunuz oğlum afedersin Ermeni gibi.”

Mert Tünay: “Ermeni olsan ne oluyor mesela? Ya da Alevi, Sünni, Kürt, Türk olunca ne değişiyor? Faşistlik ne acayip. Şimdi başlar tarih dersi menşınları.”

Levent Üzümcü: “Afedersiniz Gürcü ve hattâ Ermeni mi demişler ulu şahsınıza? Hakaret davası açaydınız.”

Serkan İnci: “Afedersiniz çok daha çirkin şeyler, bana ermeni dediler. RTE Ahahaha işte aradığım ırkçılık bee”

Fırat Tanış: “AFFETME ! #OyVer”

Mehves Evin: “Affedersin, düpedüz irkcisin”

Nebil Özgentürk: “Her ırkçı bir gün içindeki canavarı çıkaracaktır..”

AKŞENER DE ‘ERMENİ DÖLÜ’ DEMİŞTİ

Siyasi tarihimiz Ermeni soykırımı sonrasında da Ermenileri hedef alan nefret söylemi örnekleriyle dolu. Yakın tarihimizde üst düzey politikacılardan İçişleri Bakanlığı yapmış, ardından da Meclis Başkan Vekilliği görevini yürütmüş Meral Akşener bu açıdan hafızalara kazınan örneklerin başında geliyor.

3 Kasım 1996 tarihinde Türkiye’yi sarsan Susurluk kazası sonrası İçişleri Bakanlığından istifa eden Mehmet Ağar yerine gelen Meral Akşener, 1997 yılında Mecliste PKK lideri Abdullah Öcalan için ‘Ermeni dölü’ ifadelerini kullandı. Akşener, peşinden bu sözleri nedeniyle “özür” diledi ve “Ben Türkiye’de yaşayan Ermenileri değil, genel olarak Ermeni ırkını kastettim” cümlesini kurdu.


YSK YASAĞINI KENDİSİ DELDİ

Erdoğan ortak yayında uzun uzun yaptıkları anket sonuçlarına ilişkin konuştu. Avukat Kemal Aytaç’da seçim yasaklarını gazetemize değerlendirdi.

YAZILI, SÖZLÜ, GÖRSEL...

YSK geçtiğimiz günlerde yasağı şu şekilde, RTÜK aracılığıyla duyurmuştu: “Yüksek Seçim Kurulunun 2913 ve 2922 sayılı kararları çerçevesinde oy verme gününden önceki on günlük süre bugün başlamış olup, 31 Temmuz 2014 Perşembe gününden itibaren 9 Ağustos 2014 Cumartesi günü saat 18.00’e kadar; yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla, adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtımı yasaklanmıştır.”

AYTAÇ: MEVCUT YASAKLARA UYMAMASI YENİ DEĞİL

Avukat Kemal Aytaç YSK yasaklarını tek başına, başbakanın televizyonda söylediği anket sonuçları olarak ele almamak gerektiğini söyledi. “Başbakanın televizyon kanallarında dönen reklamından her yere, özellikle yüksek binaların her tarafında asılan afişlere de bakmamız lazım” diyen Aytaç şunları kaydetti: “Ülkenin başbakanı, cumhurbaşkanlığının kuvvetli adaylarından bir tanesi. Bu kişilik, karakter var olduğu sürece siyasi yasaklar, yasaklara uyma konusunda hiçbir şey yapılmaz başbakana. Erdoğan daha önce ‘Ergenekon ve Balyoz davalarının savcısıyım’ dedi. Erdoğan var olduğundan beri 12 yıldır iktidar. Ve bu iktidar olduğu süre içerisinde Alevilere, Yahudilere ve daha burada sayamayacağımız birçok kesime hakaret etti. Başbakanın mevcut yasaklara uymaması yeni değil. Ancak yinede başbakanın televizyon ekranlarından anket sonuçlarını açıklaması çok açık ve net olarak yasak.”
Buna benzer bir yasağı başbakan yanlısı olmayan bir gazete ya da televizyon bunu yapsaydı, her türlü yaptırımın uygulanacağına dikkat çeken Aytaç, “Başbakanın bu rakamları vermesinin sebebi karşı kesimleri yıldırmak ve güç gösterisi yapmak” dedi.

TÜRKİYE’DE ŞUAN KOMEDİ YAŞANIYOR

Savcılığın ve YSK’nin gereği neyse onu yapması gerektiğini belirten Aytaç, “Hukuksuz ve yasal ayrım yapılmadan bir an önce harekete geçmeli. YSK, seçimin güvenliğini ve adaletli olmasını sağlamalı” diye konuştu. Seçim güvenliği ve eşitliği açısından Türkiye’de şuan komedi yaşandığını ifade eden Aytaç, “Erdoğan, demokratik, adil ve eşit bir şekilde yarışmıyor. Bir taraftan hâlâ başbakan, bir taraftan cumhurbaşkanı adayı; bu bile tek başına adil ve eşit olmadığını gösteriyor” şeklinde konuştu.
Her yerde Erdoğan bayrakları ve afişlerinin olduğuna vurgu yapan Aytaç, “İnsan Erdoğan tek başına seçime gidiyormuş gibi hissediyor. Bütün büyük binaların hepsinde Erdoğan var. sanki bir kral ve diktatör varmış gibi her taraf onun fotoğraflarıyla dolu” dedi.

‘YSK’NİN BİR AN ÖNCE HAREKETE GEÇMESİ LAZIM’  

YSK yasağına uymayan aday için illa birilerinin bireysel olarak şikayette bulunması gerekmediğini söyleyen Aytaç, şu ifadeleri kullandı: “Aday bir faaliyette bulunur. Eğer bu YSK yasaklarına uymuyorsa, YSK derhal devreye girer; ihlal edilen yasağa göre uyarır ya da kaldırır. Suç nerede işleniyorsa o bölgede bulunan savcılarda soruşturma açabilir. Erdoğan’ın YSK ihlalleri sadece bir bölgede olmadığı için Türkiye’nin her yerindeki savcılar bu konuda soruşturma başlatabilir. Ancak hangi savcı bu ülkede başbakana soruşturma açabilir? Ayrıca açsa ne olacak, Erdoğan hala bu ülkenin başbakanı ve milletvekili, yani hâlâ dokunulmazlığı var. Ancak bunlara rağmen yinede savcıların ve YSK’nin bir an önce harekete geçmesi lazım.”  

ÖNCEKİ HABER

Üç dilde mücadele çağrısı; Patronlara karşı birleşelim

SONRAKİ HABER

Fatih\'te eski bina çöktü: 4 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...