05 Ağustos 2014 17:52

Saraçoğlu mahallesinde ‘dön başa’

Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut alanı Saraçoğlu Mahallesi'nin tahsisleri dün Resmi gazetede yayınlar Bakanlar Kurulu kararıyla kaldırıldı. Daha önce “riskli alan” ilan edilerek yıkılmak istenen mahalle, Mimarlar Odası'nın girişimleriyle korunmuştu. Restorasyon için proje çalışmaları sürerken yayınlanan karar, endişe yarattı.

Saraçoğlu mahallesinde ‘dön başa’
Paylaş

Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut alanı Saraçoğlu Mahallesi'nin tahsisleri dün Resmi gazetede yayınlar Bakanlar Kurulu kararıyla kaldırıldı. Daha önce “riskli alan” ilan edilerek yıkılmak istenen mahalle, Mimarlar Odası'nın girişimleriyle korunmuştu. Restorasyon için proje çalışmaları sürerken yayınlanan karar, endişe yarattı. Ankara'da Bakanlıkların hemen yanında kurulan mahallenin tahsislerini kaldıran Bakanlar Kurulu kararına göre, Saraçoğlu Mahallesi “aslına uygun şekilde restore edilerek ekonomiye kazandırılacak”.

435 lojmanın yanı sıra okullar, sosyal amaçlı binalar, dükkânlar, dinlence ve oyun sahaları bulunan Saraçoğlu Mahallesi, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın 1979 tarihli kararı ile “Kentsel SİT alanı” olarak belirlendi, konutların ve ağaçlarının herbiri ayrı ayrı tescil edildi. Ancak mahalle geçtiğimiz yıllarda iki kez Bakanlar Kurulu kararı ile “riskli alan” ilan edildi Yargıya taşınan iki karardan ilki iptal edildi. İkincisine ilişkin yargı süreci de devam ediyor.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Ticaret Odası, mahallenin korunması için Cumhurbaşkanlığı nezdinde girişimlerde bulunmuş, girişimler sonucunda Cumhurbaşkanı himayesinde Ankara Ticaret Odası , Mimarlar Odası ve Çevre Şehircilik Bakanlığı yetkilileri arasında protokol hazırlamak üzere toplantılar yapıldı. Ancak "Saraçoğlu Mahallesinin yıkılmadan,yeni yapı yapılmadan restore edilerek kent kazandırılması" amaçlı tek maddelik protokolde sona yaklaşılırken, 17 Aralık yolsuzluk operasyonunun ardından Bakanlık görüşmelerden çekildi. Mimarlar Odası'nın başvuruları yanıtsız kalırken, dün Resmi Gazete'de yer alan karar endişe yarattı.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Mimarlar Odası ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Başkent için böylesine önemli bir alana yönelik tek başlarına bir karar almaları proje demokrasisine aykırıdır. Bu alan hepimize aittir, ben yaptım oldu mantığıyla proje uygulanamaz. Bu bakış açısıyla Saraçoğlu Mahallesinin geleceği risk altındadır. TOKİ ve Özelleştirme idaresi oraya proje yapacaksa, vay halimize. Bakanlık kapalı kapılar ardında değil kamuoyu önünde şeffaf şekilde katılımcı bir yöntemle süreci işletmek zorundadır" dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Nükleer silahlanmaya son verin’

SONRAKİ HABER

TGC Klüplere seslendi: Gazeteciye saygılı davranın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa