18 Temmuz 2014 06:00

Sınır IŞİD’e emanet

Türkiye askerleri IŞİD’in hakim olduğu bölgelerde ise sınırdan çekiliyor. Bu bölgelerde kontrol tamamen IŞİD’e bırakılmış durumda. IŞİD militanlarının diledikleri zaman Türkiye sınırından girmelerinin önünde hiçbir engel bulunmuyor. Konuştuğumuz köylüler çok çarpıcı bir iddiayı da gündeme getirdi. IŞİD’in Ziyaret köyüne saldırdığı gün Türkiye askerlerinin YPG mevzilerini bombaladığı ve IŞİD’in ilerlemesini sağladığı öne sürülüyor.

Sınır IŞİD’e emanet
Paylaş

Faruk AYYILDIZ
Birecik


Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Kobanê’ye yönelik saldırıları temmuz başından bu yana devam ediyor. IŞİD’in Musul’da ele geçirdiği ağır silahları da kullanarak sürdürdüğü saldırılar sonrası bazı köyler YPG’nin kontrolünden çıktı. YPG, sivillerin daha fazla zarar görmemesi için üç köyden geri çekilirken, IŞİD’in işgal ettiği köylerde yaşayanlar sınırın Türkiye tarafındaki akrabalarının evlerine sığındı. Sınırda hâlâ YPG’nin hakim olduğu bölgelere yığınak yapan Türkiye askerleri IŞİD’in hakim olduğu bölgelerde ise sınırdan çekiliyor. Bu bölgelerde kontrol tamamen IŞİD’e bırakılmış durumda. IŞİD militanlarının diledikleri zaman Türkiye sınırından girmelerinin önünde hiçbir engel bulunmuyor. Konuştuğumuz köylüler çok çarpıcı bir iddiayı da gündeme getirdi. IŞİD’in Ziyaret köyüne saldırdığı gün Türkiye askerlerinin YPG mevzilerini bombaladığı ve IŞİD’in ilerlemesini sağladığı öne sürülüyor.

IŞİD’E HİÇ BİR ENGEL YOK

Urfa’nın Birecik ilçesine bağlı, sınırın sıfır noktasında bulunan Ziyaret köyünde kurulan çadırda nöbet eylemi devam ediyor. Sınırın Rojava tarafından bulunan aynı ismi taşıyan Ziyaret köyünün kontrolü tamamen IŞİD’e geçmiş durumda. IŞİD’in bölgeyi ele geçirmesinin ardından sınırdaki Türkiye askerleri bölgeyi boşalttı. Şu anda IŞİD’in sınırın Türkiye tarafındaki çadıra ulaşmasının önünde herhangi bir engel yok. Türkiye askerleri sınır hattında tek bir panzer ile bekliyor. Buradan dürbünlerle bakıldığında IŞİD militanları kolayca görülebiliyor.

MEVZİLER VE GÖZETLEME KULELERİ BOŞALTILDI

Sınır hattındaki duruma ilişkin görüştüğümüz bir köylü, “Türk askerine ait sınırdaki sayısız mevzi ve gözetleme kulesi IŞİD’in Kobanê saldırıları sırasında boşaltıldı” dedi. IŞİD’in üç köyün kontrolünü ele almasından önce bu mevzilerin ve gözetleme kulelerinin tamamen dolu olduğu bilgisini veren köylüler, “IŞİD buradaki bazı köylerin kontrolünü ele aldıktan sonra Türk askeri sınırı tamamen boşalttı. Bunun neden yapıldığına anlam veremiyoruz” dediler.

Köylülerin anlatımlar üzerine fotoğraflamak için gezdiğimiz sınır boyunda, gözetleme kuleleri ve TSK’ye ait mevzilerin tamamen boş olduğunu, sınır hattının kontrolünün Türkiye askerlerinde olmadığını kolayca görebildik.  Uzun sınır hattında sadece bir askeri zırhlı araç bulunuyor.

ASKER YPG’Yİ BOMBALADI IŞİD İLERLEDİ İDDİASI

Sınır hattını dolaştığımız sırada konuştuğumuz bir köylü, IŞİD’in kontrolü YPG’nin elinden aldığı Ziyaret köyüne dair çarpıcı iddialarda bulundu. IŞİD’in, Ziyaret köyüne yönelik saldırısını izlediklerini anlatan ismini vermek istemeyen köylü, “IŞİD saldırısı sırasında sınır hattında bulunan Türk karakolundan da YPG mevzilerine top atışı yapıldı. YPG mevzileri darbe aldı. Bunun üzerine geri çekilmek zorunda kaldılar. Top atışından sonra da IŞİD saldırıya geçti” şeklinde konuştu. !

‘KARAKAMIŞ IŞİD’İN HİZMETİNE Mİ GİRDİ?’

Sınır hattında konuştuğumuz köylülerin bir diğer iddiası ise; direniş için kurulan çadır alanından da görülen Gaziantep’e bağlı Karkamış Mülteci Kampı’na dair. IŞİD’in kontrolündeki bölge ile arasında sadece Fırat Nehri olan kampın IŞİD militanları tarafından kullanıldığını söyleyen köylüler, “IŞİD her türlü ihtiyacını bu kampta gideriyor” diyor.

‘YASAK BÖLGE IŞİD’E SERBEST’

Sınırdaki İ duruma ilişkin görüştüğümüz BDP Birecik İlçe Başkanı Ahmet Kılıç, “Sınır, Türk askerlerince tamamen boşaltılmış durumda. Kim isterse geçebilir” dedi. Geçtiğimiz hafta hem halkın üzerine hem de direniş çadırlarına mermi geldiğini ifade eden Kılıç, “Asker kurşunları görünce kaçtı gitti. Tepki gösterdik, bu kurşunları YPG attı deyip sıyrılmaya çalışıyorlar” dedi. Eşme köyü civarına iki havan topu düştüğünü de söyleyen Kılıç, “Topları da YPG attı dediler. Devlet, herhangi bir önlem almıyor. Bu görüntü Türkiye’nin sınırı IŞİD’e bıraktığı fikrini uyandırıyor” şeklinde konuştu.

IŞİD ASKERLERLE GÖRÜŞÜYOR

YPG’nin kontrolünde olan Ceylanpınar bölgesindeki durumu hatırlatan Kılıç, “Ceylanpınar’da tek mermi gelince askerler topla karşılık veriyor. Burada iki tane top düşüyor, sayısız mermi geliyor asker hemen mevzileri bırakıp kaçıyor” diyor. Halkın kendi güvenlik önlemlerini almaya başladığını anlatan Kılıç da çok önemli bir iddiayı gündeme getiriyor. Ziyaret köyünün IŞİD tarafından sabaha doğru alındığını söyleyen Kılıç, “Köylüler silahlarını, arabalarını mayın sahasının kenarına götürmüştü. IŞİD geldi burada karakol ile görüştü, izin aldı ve gözümüzün önünde tüm malzemeleri toplayıp, götürdü” diyor.

IŞİD’in malzemeleri toplayabilmek için, hiçbir müdahaleyle karşılaşmadan mayın sahasının ortasına kadar gelebildiğini dile getiren Kılıç, “Biz bu ülkenin vatandaşıyız ama izin istesek bile o bölgeye geçmemize izin vermezler. Ama IŞİD’e veriyorlar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Mahalleli niye öfkeli Suriyeli niye tedirgin?

SONRAKİ HABER

İstanbul\'da İsrail protestosuna polis müdahalesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...