07 Temmuz 2014 20:05

Kadınlar tatili dert etmeyi bile unutunca...

Okulların tatil olmasıyla beraber, Esenyalı Mahallesi’nde kadınların kâbusu başladı. Tatil deyince akla ilk gelen “Güneş, deniz, kumsal ve dinlenmek” gelirken, Esenyalılı kadınlar bunların hayalini bile kuramıyor...

Kadınlar tatili dert etmeyi bile unutunca...
Paylaş

Adile DOĞAN
Okulların tatil olmasıyla beraber, Esenyalı Mahallesi’nde kadınların kâbusu başladı. Tatil deyince akla ilk gelen “Güneş, deniz, kumsal ve dinlenmek” gelirken, Esenyalılı kadınlar bunların hayalini bile kuramıyor. Malum ekonomik sıkıntılar, “Asgari ücretle nereye gidelim?​” Ama tek sıkıntı tatil yapamamak değil, bunu dert etmeyi bile unutmuş kadınlar. Çünkü çocukların yaz tatili boyunca yapacağı hiçbir şey yok. Herhangi bir sosyal aktivitenin yapıldığı bir yer yok çocuklar için. Çocukların bütün gününü sokaklarda geçirecek olmalarından da rahatsız anneler. Maalesef Esenyalı Mahallesi’nde sokaklar da pek güvenli değil. Uyuşturucunun yoğun satılıyor ve özellikle de çocukları hedef alıyor olması en büyük dert adeta.
Bu sorunlarla ilgili Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği’ne çokça başvurmaya başladı kadınlar. Fadime de bunlardan biri. 10 yaşındaki kızının elinden tutmuş Kuran kursuna yazdırmaya götürecekken,“Şöyle bir uğrayayım” demiş girmiş dernek kapısından içeri. Biraz morali bozuk görünen Fadime’yle ayaküstü sohbete başladık. Kızının okulda çok başarılı olduğunu, bunun için bütün kış çok çalıştığını anlatıyor. “Okullar tatil olunca birden boşluğa düştü. Çok sıkılıyor, ‘Tatile gidelim’ diyor. ‘Yok’ diyoruz, ‘Para yok, babanın senelik izni henüz dolmadı, gidemeyiz’ diyorum. Ama çocuk işte, anlamıyor. Mahallede herhangi bir yer yok vakit geçirebilecekleri. Bari bir kütüphane ya da spor yapacakları bir yer olsaydı, bize yeterdi. Baktım olmuyor, ben de Kuran kursuna yazdırmaya karar verdim. En azından bir şeyler öğrenir” diyor Fadime. Yine de içine sinmemiş bir şeyler var ki ekliyor: “Her zaman Kuran öğrenebilir, ama her zaman çocuk olamayacak. Evde canı sıkılıyor, sonra sokağa çıkmak istiyor. Ben de korkuyorum. Sokaklar güvenli değil. Ya ben sürekli başında olacağım ya da çıkmayacak. Her ikisi de sıkıntı” diyen Fadime, okula giderken bile uyuşturucu satıcılarından çocuklarını koruyamadıklarını anlatıyor. “Aslında kadın derneği olarak bir kampanya başlatsak, çocuklar için bir yer talep etsek, içinde birçok aktivitenin olacağı?​” diye soruyor ve bu uğurda elinden geleni yapacağını söylüyor.

ÇÖZÜM BİZDE
Zeynep de aynı dertten yakınıyor. “Ben geçen sene Kuran kursuna gönderdim. Bu yıl ne yapacağım bilmiyorum”. Zeynep’in oğlu 11 yaşında. “Kışın çalışıyorum, merdiven temizliği ve gündelik işlere gidiyorum. Okulların tatil olmasıyla beraber ben de çalışamıyorum. Çocuk ortalıkta kalıyor. Eşim vardiyalı çalışıyor, babasını doğru dürüst göremiyor zaten. Bırak tatile gitmeyi, günübirlik denize dahi gidemiyoruz” diyor. Dernekte başlayacak olan tiyatro kursunu duymuş. Böylelikle hem dernekle tanışan Zeynep, “Burayı büyütmeliyiz, burada hem kendimiz hem çocuklarımız için güzel şeyler yapabiliriz” diyor heyecanla.
Zeynep ve Fadime gibi birçok kadın aynı sorunu yaşıyor. Esenyalı Mahallesi yoksul emekçilerin yaşadığı, belediyenin sadece seçimden seçime uğradığı, hiçbir sorunu çözmediği bir yer. Bu durum bir kez daha “İyi ki Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği kurulmuş” dedirtiyor kadınlara. Birçok kadını ortak sorun ve talepleri etrafında bir araya getiren derneğimizle daha çok kadına ulaşarak dayanışma ve mücadeleyi büyütmeliyiz.

ÖNCEKİ HABER

TEOG\'da 4 soru iptal edildi, puanlar yeniden hesaplandı

SONRAKİ HABER

Cadı avı can yakar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...