07 Temmuz 2014 06:00

Sivas Katliamı ve değişmeyen gazetecilik

21 SENE… 35 canın katledilmesinin üzerinden tam 21 sene geçti. Bu süreçte suçluları savunan avukatlar AKP’den vekil olurken değişmeyen iki şey vardı: Kanayan yaramız ve gazeteler…

Sivas Katliamı ve  değişmeyen gazetecilik
Paylaş

Barış DAĞLI*

21 SENE… 35 canın katledilmesinin üzerinden tam 21 sene geçti. Bu süreçte suçluları savunan avukatlar AKP’den vekil olurken değişmeyen iki şey vardı: Kanayan yaramız ve gazeteler…

Sivas Katliamını ilk sayfada gören Cumhuriyet, Taraf, BirGün, Evrensel, Özgür Gündem, Aydınlık ve Yurt gazeteleri dışında kalan bütün gazeteler iktidarın kalemi olma başarısını 2 Temmuz 2014 günü bir kez daha net bir şekilde ortaya koyarken aralarından bazıları kara sayfaları ile ön plana çıkmayı başardı.

2 TEMMUZ 1993 SONRASI GAZETELER

Hürriyet, Sabah, Milliyet ve Türkiye gazeteleri bundan 21 sene önce karanlık bir fikrin ortaklığını yapıyorlardı. 3 Temmuz 1993 günü Hürriyet “Sivas’ta ‘Aziz Nesin’ isyanı”, Sabah “Alevi-Sünni çatışması yok”, Milliyet, “Olay konuşma”, Türkiye gazetesi ise “Aziz Nesin’in ‘1400 yıl önce yazılan Kuran geçersizdir’ sözleri halkı galeyana getirdi... Sivas’ta fitne: 35 ölü” manşeti ile yaşanan katliamı tahrik olarak nitelendirip okurlarına Aziz Nesin’i bir kez daha hedef gösteriyorlardı.

4 Temmuz 1993 günü fikir ortaklığına devam eden Sabah “Tahrik... İhmal... İşte Sivas gerçeği”, Türkiye gazetesi ise “Başbakan: Tahrik var” manşetiyle yeniden “Aziz Nesin’in rencide eden konuşması”na değinerek yaşanan katliamın faillerini ve sorumlularını saklama telaşı içine girmişlerdi.

ARADAN TAM 21 YIL GEÇTİ… GAZETELER HİÇ DEĞİŞMEDİ…

2 Temmuz 2014 günü Türkiye, Vatan, Habertürk, Sözcü, Hürriyet, Akşam, Sabah, Takvim, Güneş, Bugün, Yeniçağ, Ortadoğu, Milli Gazete, Yeni Şafak ve Zaman gazeteleri katliama ilişkin hiçbir habere yer vermedi. 21 yıl sonra Sivas Katliamını görmeyen bu gazetelerden ikisini mercek altına almak, Türkiye’nin medya yapısına ve muhalefetin kırmızı çizgilerine dair net bir tablonun ortaya çıkmasını sağlayacaktır.

TÜRK TİPİ IRKÇI MEDYA

Günümüzde AKP’ye muhalif gözüken Hürriyet gazetesinin “Sivas’ta ‘Aziz Nesin’ isyanı” manşetinden yıllar sonra susmayı tercih etmesi akıllara yıllardır kullandığı sloganı getiriyor: Türkiye Türklerindir! 1993 yılında devlet politikalarının yanında yer alan gazete 21 yıl sonra muhalifi olduğunu iddia ettiği iktidara karşı katliam üzerinden dahi konumlanamıyorsa katliamın faillerini kullandığı slogan üzerinden aklama çabasına girdiğini söylemek yanlış olmasa gerek.

AKP’ye karşı muhalifmiş gibi görünen Sözcü ve Ortadoğu gazeteleri de Hürriyet gazetesi gibi ırk temelli yayınları gereği Sivas Katliamı’na dair hiçbir habere yer vermedi. PKK ve Öcalan haberleri üzerinden AKP’ye karşı sürekli nefret söylemi ile saldıran bu gazetelerin tutumunu başka ne ile açıklamak mümkün olabilir ki?

YENİ AKİT VE MAĞDUR FAİLLER

Yeni Akit gazetesi ise hüküm giyenleri bu katliamın mağdurları olarak gösterirken yeniden yargılanma yolunun açılması içinde mesaj veriyordu: “Devlet Sivas mazlumlarını unuttu”.
İslamcısında milliyetçisine Türk tipi medya; söz konusu Kürtler, Aleviler ve sosyalistler olunca fikir ortaklığı yapmaktan çekinmiyorlar.

TAKVİM VE MEVLÜT YÜKSEL GAZETECİLİĞİ

Mevlüt Yüksel’i hatırlarsınız… Geçen Temmuz ve bu Mayıs ayında “ağaç” ile röportaj yapan şahsiyettir kendisi. Sadece böyle işlere imza atmış olsaydı belki de sadece gülüp geçilecek biri olarak kalacaktı fakat Mevlüt Yüksel imzalı haberler gün geçtikçe tehlikeli boyutlara taşınıyor. Daha önce “Dağda kucak plajda yatak” manşeti ile Ertuğrul Kürkçü ile ilgili en hafif tabir ile ayıp bir habere imza atan Mevlüt Yüksel, bu kez de Muharrem İnce’nin Ramazan ayında, plajda bira içmesini haber yaparak bir kez daha etik değerlerden uzak yandaş gazeteciliğin gereğini yerine getirmiş oldu.

POSTA GAZETESİ VE HATİCE NİNE    

5 Temmuz Cumartesi günü Posta gazetesinin birinci sayfasındaki bir haber AKP ile geçen yılların kısa ve acı bir özetiydi. 10 yıl önce aşevinden yemek alırken çekilen fotoğrafı ile yoksulluğun simgesi haline gelen Hatice Fidanboy, bugün 74 yaşında. Felçli kocası ve oğlu ile birlikte yoksulluk içinde yaşayan Hatice Fidanboy’un hala bir geliri yok.

*Öğretim Görevlisi
tvvitter.com/BarisDagli

ÖNCEKİ HABER

Dünya Kupası’nın kazanan sistemi

SONRAKİ HABER

Babam eve kuma getirdi ve sonra...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...