01 Haziran 2014 17:02

Roboski’nin faili, Soma'nın katili

İşte Roboski ve Soma’nın farklı coğrafyalardaki ortak kaderidir bu. İşte bu yüzden sloganlarda ve yüreklerde birleşir Soma ve Roboski. Bu yüzden atılır ‘Roboski’nin faili Soma’nın katili’ sloganı

Roboski’nin faili, Soma'nın katili
Paylaş

Serhad BOZ
Zeki ARSLAN
Marmara Üniversitesi


Geçtiğimiz günlerde Soma’da meydana gelen katliamda yüzlerce işçi hayatını kaybetti. Geride yüzlerce babasız, evlatsız insan kaldı. Bu da yetmezmiş gibi, Başbakanın sergilediği saldırgan tavır, Soma halkının kinine kin, acısına acı kattı.
Peki neydi bunca insanı bu işi yapmaya zorlayan sebep?
Roboski ile Soma neden aynı kefeye koyuluyor, nereden benzeştiriliyor?

ROBOSKİ

Şimdi biraz Roboski’den bahsedelim. 28 Aralık 2011 akşamı, Türk Hava Kuvvetleri tarafından Şırnak’ın Uludere İlçesine bağlı Roboski Köyü’nden Güney Kürdistan’a geçmeye çalışan köylüler bombardımana maruz kaldı ve 34 kişi katledildi.
O 34 kişi, sınırı bir şekilde geçmek zorundaydılar. Çünkü tek geçim kaynakları sınırı geçip ticaret yapmaktı. Onların toprakları askerler tarafından işgal edilmiş, mayınlı alana çevrilmiş, kısacası yasak bölge ilan edilmişti. Yani tüm yerel geçim kaynakları, devlet tarafından sömürülen köylülerin yaşamaları için tek yolları sınırı geçip ticaret yapmaktı.

SOMA

Soma’da maden katliamından kurtulan bir işçi; ‘Çalışmak zorundayız, yapacağımız başka bir iş yok, madende çalışmak zorundayız.’ diyor.
Nasıl ki Roboski halkı sınırı geçip hayatta kalma mücadelesi vermeye zorlandıysa, Soma halkı da o madenlere inip canları pahasına çalışmak zorunda bırakıldılar.
Tıpkı kantine olan 20 liralık borcunu ödemek için sınırı geçmeye çalışırken katledilen liseli Cemal Encü gibi.
İşte Roboski ve Soma’nın farklı coğrafyalardaki ortak kaderidir bu. İşte bu yüzden sloganlarda ve yüreklerde birleşir Soma ve Roboski. Bu yüzden atılır ‘Roboski’nin faili Soma’nın katili’ sloganı.
Bu yazı yazıldığında Roboskili aileler Soma’ya gitme kararı aldılar.
İşte bu tablo, ezilen ve sömürülen halkların tek kurtuluş yolunun ortak mücadeleden geçtiğinin en açık kanıtıdır.
Biz gençler olarak; Roboski’nin faili Soma’nın katilinden hesap sorana kadar mücadele edeceğiz ve meydanlarda bu slogan ağzımızdan hiç düşmeyecek.

ÖNCEKİ HABER

Hüseyin Cevahir mezarı başında anıldı

SONRAKİ HABER

Kapitalizm insanın kirinden terinden kanından beslenir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...