14 Mayıs 2014 06:00

Guttmann ‘Bela’sı mı Eusebio aşkı mı?

Benfica, Eusebio’nun ölümü sonrası ilk Avrupa Kupası finalinde ‘Guttmann laneti’ni tarihin tozlu raflarına göndermek istiyor.

Guttmann ‘Bela’sı mı Eusebio aşkı mı?
Paylaş

Mithat Fabian SÖZMEN

Rivayet odur ki, Benfica’yı 1961 ve 1962’de Şampiyon Kulüpler Kupası şampiyonluğuna taşıyan Macar futbol efsanesi Bela Guttmann, 1962 yazında kulüp yönetimine ücretinde artırıma gidilmesi talebinde bulundu. Ancak yanıt olumsuzdu. Kazandırdığı tüm başarılara rağmen bu talebinin kabul edilmemesini hakaret olarak kabul eden Guttmann, ayrılık kararı aldı. Giderayak da “Benfica bir daha asla Avrupa Kupası kazanamayacak” bedduasını etti..  Gerçekten de o gün bugündür Portekiz devi Benfica çıktığı 7 Avrupa Kupası finalinin hepsini kaybetti!

Ancak meşhur “Guttmann laneti”nin 52 yıllık  hükümranlığına son verme görevi bu akşam bir kez daha Jorge Jesus ve öğrencilerinin elinde. Jesus’un öğrencileri geçtiğimiz yıl UEFA Avrupa Ligi’nde finale yükselmiş ancak Chelsea’ye 2-1 kaybetmişti. Benfica, Guttmann’ın bedduasından bu yana 1963, 1965, 1968, 1988 ve 1990’da Kupa 1’i, 1983 ve 2013’te ise UEFA Kupası’nı finalde kaybetti.

ENDÜLÜSLÜLER 3. KUPAYI İSTİYOR

Bu akşamki rakibi İspanya/Endülüs temsilcisi Sevilla ise 2006 ve 2007’de UEFA Kupası’nı müzesine götürmüştü. 2000’lerin ikinci yarısında önemli bir çıkış yakalayan ve Avrupa şampiyonluklarının yanı sıra La Liga’da da sürekli ilk 4’ü zorlayan Sevilla, son 2 yılda yaşadığı başarısızlıklarından ardından Unai Emery ile yeniden yükselişe geçti. Bu sezon da özellikle Şubat ayı sonrası yakaladığı seriyle 5. sıraya kadar yükseldiler ve UEFA Avrupa Ligi’nde de unutulmaz bir son dakika golüyle Valencia’yı geride bıraktılar. 2 kupanın kazanıldığı kadrodan Daniel Alves, Jesus Navas, Luis Fabiano gibi yıldızları olmasa da elindeki malzemeyi iyi değerlendiren Emery, bu akşam Juventus Arena’da takımını zafere taşıyabilirse büyük iş başarmış olacak.

KARTAL UÇUŞU

Geçtiğimiz yıl şampiyonluğu 90+3’te Branislav Ivanovic’in golüyle kaybeden Benfica ise sahaya favori çıkacak. Lig şampiyonluğu, Portekiz Kupası ve UEFA Avrupa Ligi’nin son anlarda kaçtığı kabus bir sezonun ardından fırtına gibi dönen ‘Kartallar’ tarihi bir yıl geçiriyor. Jorge Jesus’un öğrencileri, bu kez lig şampiyonluğu ve Portekiz Lig Kupası’nda şampiyonluğa ulaştı. Pek çok futbol otoritesinin “erken final” olarak değerlendirdiği Juventus eşleşmesinde de çok sağlam bir görüntü çizerek 2-1 ve 0-0’lık sonuçlarla finale yükseldiler.

GARAY-LUISAO; DEMİR BLOK

Ezequiel Garay ve Luisao’nun öncülüğündeki savunma hattı Benfica’nın en büyük gücü. Ligde 30 maçta 18, UEFA Avrupa Ligi’nde ise 8 maçta 4 gol yediler. Böylesi bir finalde tecrübeli, duran toplara hakim ve golcü bir savunmanın değiştirebileceklerinden bahsetmeye gerek yok(İki stoper toplam 14 gol attı). Lazar Markovic, Miralem Sulejmani, Enzo Perez, Oscar Cardozo, Rodrigo Machado ve Rodrigo Lima’lı orta saha ve hücum hattı Benfica’yı sezon boyunca taşıdı ancak bu akşamki maçta Markovic, Perez ve Salvio’nun cezası sebebiyle oynayamayacak olması önemli bir handikap. Sevilla’da ise Jairo Samperio cezalı. Alvaro Negredo’nun yokluğunu aratmayan santrfor Kevin Gameiro’nun oynayıp oynayamayacağı ise maç saatinde belli olacak.

Alman Felix Brych’in yöneteceği maç Juventus Arena’da saat 21.45’te başlayacak. Benfica’nın bir diğer efsanesi Eusebio’nun ölümü sonrası çıkılan ilk finalde Guttmann’ın ‘Bela’sı “Eusebio aşkına” inadı bırakacak mı, hep birlikte göreceğiz.


GUTTMANN VE EUSEBIO

MAacar Bela Guttmann, bugün daha çok Benfica’nın kaybettiği finallerde hatırlansa da futbol tarihinde önemli yeri olan bir efsane. 4-2-4 taktiğinin dünya sahnesine çıkıp yaygınlaşmasında önemli rolü olan Guttmann, Macaristan’dan Brezilya’ya, Uruguay’dan Portekiz’e ve Yunanistan’a çok sayıda ülkede çok sayıda takımı çalıştırdı. 5 Ocak 2014’te yaşamını yitiren Eusebio’yu Mozambik’ten Benfica’ya getirerek dünya futboluna sunan Guttmann en büyük başarılarını Benfica ile kazandı. Bir başka deyişle Guttmann’ın ‘Bela’sı sadece Benfica’yı vurmadı. Guttmann, 1981’de yaşamını yitirdi.

ÖNCEKİ HABER

Kolomb’un lanet gemisi bulundu

SONRAKİ HABER

Kara afrika yılanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...