04 Nisan 2014 14:17

İskenderun TEDAŞ’ta işçi kıyımı

Hatay İline bağlı ilçelerde taşeron şirket Enerji-Sa bünyesinde çalışırken işten atılan 200 işçi, İskenderun TEDAŞ önünde eylem yaptı. Belediye bünyesinde çalışan taşeron işçilerin yanı sıra, HDP, EMEP, SES, Eğitim Sen İskenderun Şubeleri, İskenderun Taşeron İşçileri derneği de eyleme destek verdi.

İskenderun TEDAŞ’ta işçi kıyımı
Paylaş

Halil İMREK
İskenderun


Hatay İline bağlı ilçelerde TEDAŞ’a bağlı taşeron şirket bünyesindeki 200 işçi işten atıldı. İşten atıldıkları söylenen işçiler, İskenderun TEDAŞ önünde eylem yaptı. Belediye bünyesinde çalışan taşeron işçilerin yanı sıra, HDP, EMEP, SES, Eğitim Sen İskenderun Şubeleri, İskenderun Taşeron İşçileri derneği de eyleme destek verdi.
İşçilere, işten atıldıklarına dair bir belge verilmedi. Sadece sözlü olarak 'işe gelmeyin' denildi. İşçiler, iş akitlerinin fesh edilip edilmediğini bilmiyor. İşe çıkacak işçilerin listesi arasında kendi isimlerini bulamıyorlar

ÖZELLEŞTİRMEYLE KIYIM BAŞLADI.
TEDAŞ’ın özelleştirilmesi ve ihaleyi Enerji-Sa’nın almasıyla birlikte işçi kıyımı başladı. Kimi işçiye, kendilerine dayatılan sözleşmeyi kabul etmediği için 'işe gelme' denildi, kimi işçi ise niye atıldığını bilmiyor.
İşten atılan işçiler adına açıklama yapan, elektrik teknikeri Aşkın Tekin, TDAŞ’ın özelleştirilmesiyle Enerji-SA’nın ihaleyi aldığını söyledi. Önce taşeron işçilerin bütün haklarıyla Enerji-Sa'a geçtiğinin söylendiğini hatırlatan Tekin, “Yetkililer maalesef bizi kandırmışlardır. Emeğimiz yok sayılarak haksız yere işten çıkarıldık. İşten çıkarılmamızın bir hukuki dayanağı yok. En temel hakkımız olan çalışma hakkımız elimizden alınmıştır” dedi.
TEDAŞ’ta (Enerji-Sa) çalıştıkları yılların karşılığı olan ihbar, kıdem tazminatı ve geriye dönük alacaklarının henüz ödenmediğini belirten Tekin, “Enerji-Sa, son bir yıllık alacakları ödemek istediğini diğer geçmiş yıllara ait alacakları ise TEDAŞ’ın ödeyeceğini söylemektedir. İşçi, o kurumdan bu kuruma gönderilerek işten atılmasının yanı sıra bir kez daha alacakları için mağdur edilmektedir” dedi.
TEDAŞ’ın özelleştirilmesinin, işten atılmaların, az işçi ile çok iş yaptırmaya kalkmanın elektrik aboneleri bakımından da hizmetlerin aksamasına yol açacağını anımsatan Tekin, aynı zamanda bu uygulamanın iş cinayetlerine yol açacağı uyarısında bulundu.
Enerji Bakanının elektrik kesintisinin nedenini kedilere yüklemesine de değinen Tekin, “Bugün Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanının kullanılamaz halde olan elektrik hatlarının trafo binalarının içeriğini gizleyerek kesintilerden masum kedileri suçlaması kendi politikalarını aklama çabasıdır” dedi
TEDAŞ’ta işten atılan işçiler olarak işlerine, ekmeklerine sahip çıkacaklarını duyuran Tekin, özelleştirme, taşeronlaştırma uygulamalarının hizmetleri daha pahalı hale getirdiğini, işçilerin daha kötü koşullarda ve düşük ücretle çalışmasını beraberinde getirdiğini ve iş cinayetlerini artırdığını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Schumacher\'den iyi haber geldi

SONRAKİ HABER

Eski eşini benzin dökerek yaktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...