01 Nisan 2014 06:00

Veba hakında yeni teori

Londra’nın doğusundaki bir mezarlıktan çıkarılan 25 iskeleti inceleyen bilim insanları, tarihe Kara Ölüm olarak geçen vebanın kabul edildiği gibi Yersinia pestis bakterisini taşıyan pirelerle değil ancak havadan bulaşmış olabileceğine dair bulgular elde etti.

Veba hakında yeni teori
Paylaş

Orrta Çağ’ın en büyük salgını olan ve 14’üncü yüzyıl sonunda 450 milyon olan dünya nüfusunu 350-375 milyona indiren veba hakkında şaşırtıcı bir teori öne sürüldü. Londra’nın doğusundaki bir mezarlıktan çıkarılan 25 iskeleti inceleyen bilim insanları, tarihe Kara Ölüm olarak geçen hastalığın kabul edildiği gibi Yersinia pestis bakterisini taşıyan pirelerle değil ancak havadan bulaşmış olabileceğine dair bulgular elde etti.  Bilim insanları demir yolu inşası esnasında geçtiğimiz yıl ortaya çıkarılan mezarlıktan elde edilen Yersinia pestis bakterisine ait DNA’yı, yakın zaman önce Madagaskar’da 60 kişinin ölümüne neden olan aynı bakterinin DNA’sı ile karşılaştırdı. Beklenmedik şekilde, antik ile modern DNA kodları neredeyse mükemmel bir uyum gösterdi.

HAVADAN BULAŞTI

Porton Down kentindeki Public Health England araştırmacısı Dr. Tim Brooks, “Kara Ölüm’ün farelerde yaşayan pirelerden bulaştığı düşüncesi, hastalığın yayılma hızıyla uyuşmuyor. Salgın esnasında bir evden diğerine geçen hastalığın havadan bulaşmış olma ihtimali daha yüksek” ifadesini kullandı.  
Kara Ölüm Avrupa’da 17’inci yüzyılda tekrar ortaya çıkmış ve İtalya’da 2 milyon insanın ölümüne neden olmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

3D yazıcıdan çıkan kafatası protezi

SONRAKİ HABER

AKP ormancılıkta değil ama yalanda dünya birincisi olur!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa