26 Şubat 2014 20:08

Kürdistan'da çocuk olmak

Hikaye atölyesinde ektiği bir bitki üzerine ‘Onlara iyi bakmak gerekir, çünkü onların da bizim gibi ne zaman öleceği belli değil.’ diyor henüz ilk okul çağındaki bir çocuk

Kürdistan\'da çocuk olmak
Paylaş

Çağla YOLAŞAN
Dicle Üniversitesi


Savaş, zorunlu göç ve yoksulluk tüm Kürdistan’ı olumsuz etkiliyor. Bu olumsuzluktan ise en çok çocuklar etkileniyor. Savaşa açıyorlar gözlerini, savaşla büyüyorlar, savaş  içinde bir hayat kurmaya çalışıyorlar. Aynı zamanda çocuklar bu zor koşullar altında faaliyet alanı bulamıyor ve kişisel gelişimlerini çok kısıtlı imkanlarla sağlıyorlar.

Dersim’de, Diyarbakır’da ve Şırnak’ta çocuklara çocuk olduklarını hatırlatmak amacıyla devam eden çalışmalar var, ama bize savaşın çocuklarda nasıl yıkımlar yarattığını en iyi gösteren çalışma Şırnak çalışması.

Şırnak’ta çocuklar resim atelyelerinde TOMA çiziyorlar, hatta bu çocuklar savaşın o kadar içindeler ki TOMA’nın markasını ve modelini dahi biliyorlar. Çocukların her biri son derece politik konuşuyor ve davranıyor ama biraz vakit geçirdiğinizde her birinin yaşadığı derin travmaları görüyor ve bunun tepkisel gelişen bir tavır olduğunu anlıyorsunuz.

Hikaye atölyesinde ektiği bir bitki üzerine ‘Onlara iyi bakmak gerekir, çünkü onların da bizim gibi ne zaman öleceği belli değil.’ diyor henüz ilk okul çağındaki bir çocuk. Bir durup düşünüyor insan küçük bir çocuğa bunu söyletebilen nedir? Neler yaşamıştır, nelere tanıklık etmiştir? Yaşadıkları nasıl travmalara yol açmıştır?

Fotoğraf atölyesinde bir çocuk fotoğraftan fotoğraf çekiyor yalnızca. O fotoğraflar ise kaybettiği babasına, amcasına, en yakınındakilere ait fotoğraflar. Her çocuk çok sevdiği birinin ölümüne erken yaşta tanık oluyor Kürdistan coğrafyasında. Daha sonrasında hayat ve kararlar biraz da irade dışı gelişiyor işin doğalında. Böylesi şiddete tanıklık ettiğimizde her birimizin yapacağı gibi öfkeli oluyorlar onları dövenlere, sövenlere, öldürenlere karşı.

ÖNCEKİ HABER

Mecliste \'ses kaydı\' tartışması: Masaların altına girmeniz lazım

SONRAKİ HABER

Tatil değil soygun cenneti!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...