16 Şubat 2014 13:04

İttifak gençlerle daha güçlü

Bir tarafta kasalarına paralarını sığdıramayıp ayakkabı kutularına saklayanlar ve kendi dilini, kültürünü bile sahiplenmekten aciz.

İttifak gençlerle daha güçlü
Paylaş

Tunceli Üniversitesi

Yerel seçimlere iki aydan az bir zaman kala, partilerin seçim çalışmasına hız verdiği bir dönemde gençleri de seçim heyecanı sardı. Tarafların netleştiği bu süreçte demokrasi güçleri de oluşturdukları ittifak birliği ile seçimlere hazırlanıyor. Bizler de yeni açılmış bir üniversitenin halen devam eden sorunları ile boğuşarak, barınma ve ulaşım gibi temel haklarımızın karşımıza büyük sorunlar olarak çıktığı bir süreçten geçiyoruz. Bu da yetmezmiş gibi paketlerle ağzımıza bir parmak bal çalınıp avutulmaya çalışılıyoruz. Başımızdakiler kasalarına sığdıramadıkları paralarını ayakkabı kutularında saklarken, bizler çocuklarımızın cesetlerini çuvallarda taşıyoruz. Sorunların bu kadar yakıcı olduğu bir süreçte biz üniversiteliler hangi taleplerle seçimlere gideceğiz, seçimlerden ne bekliyoruz bu konuları üniversitelilerle konuştuk.

SOSYAL AKTİVİTELER ARTTIRILMALI

Dersimde yaşayan Esma Kılıçaslan, ittifakın gençler için önemli olduğunu belirtiyor. CHP’nin burada seçilmemesinin, sistem partisi olduğunun artık toplum tarafından algılandığı düşüncesinde. Ona göre CHP halka hiçbir şey sağlamıyor, CHP’nin de halka dair bir beklentisi olmamalı.

İsmini vermeyen Türk Dili Edebiyatı öğrencisinin aklına seçim deyince, 4 yılda bir özgür insan iradesiyle yapılan eylem geliyor. Bu zamana kadar başa gelenlerin ‘hep bana’ anlayışıyla hareket ettiğininden dem vuruyor. Bunun yerine ‘hep bizim, hepimize’ anlayışının gelişmesini istiyor. Bu anlayışı örmek Dersim demokrasi güçlerinin elinde. Talepleri sosyal aktivitelerin arttırılması ve çeşitli kurslarla desteklenmesi. Bununla birlikte pahalılığın azaltılması.

İKİ SEÇENEK VAR

İttifak bileşenlerinden EMEP’in gençlik örgütü Emek Gençliği üyesi Agit Aral, demokrasi güçlerinin birliğini önemsiyor. Türkiye genelinde olduğu gibi Dersim’de de iki seçenekten bahsediyor. “Bir tarafta kasalarına paralarını sığdıramayıp ayakkabı kutularına saklayanlar ve kendi dilini, kültürünü bile sahiplenmekten aciz, ABD’ye gidip iktidar kaygısıyla Cemaat’le görüşenler yani düzen partileri; diğer tarafta ise biz demokrasi güçleri. Bizler seçimlere giderken bunları gözetmek zorundayız. Ya bu demokrasi güçlerinin bir parçası olup kendi haklarımız için mücadele edeceğiz ya da haklarımızı paketlere sığdırmalarına izin verecek, onların verdikleri kadarına razı olacağız.” diyor. Gençleri kendi talepleri etrafında örgütlenmeye; barış, barınma ve ulaşım hakkı, ana dilde eğitim hakkı için demokrasi güçlerinin oluşturduğu ittifaka güç vermeye çağırıyor.

İTTİFAK BİR ZORUNLULUK

İttifak bileşeni BDP gençlik üyesi Berna Çelebi, AKP, CHP gibi düzen partilerine karşı ittifakın zorunluluk olduğunu ifade ediyor. Belediyenin sadece ittifakın içinde var olan siyasi partilerin değil, bütün halkın olduğunu vurguluyor. Rojava’yı mücadeleleri için örnek gösteriyor. Seçimlere giderken kendilerine düşen görevi parti meclisi ile kalmayıp, gençlik meclislerini kurmak olarak tarif ediyor. Belediye için söylenen ‘belediye hiç bir şey yapmıyor’ anlayışını yıkmaktan bahsediyor. “Belediye halka hizmet için vardır. Ancak belediyeye ayrılan gelir bazen engel olarak karşımıza çıkabiliyor” diyerek noktalıyor sözlerini.


BELEDİYE ÖĞRENCİNİN AÇIK KAPISI OLMALI

Öncelikle gençlerin barınma hakkının belediye tarafından sağlanmasını istiyor Welat Viyan. Üniversitelilerin temel sorununu barınma sorunu oluşturuyor. Yurtlarda yeri geldiğinde iki kişi aynı yatakta yatmak zorunda bırakılıyorlar. Hal böyle olunca barınma hakkına belediyenin duyarlılık göstermesi bekleniyor. Welat; “Gençler cemaatlere mahkum olmamalı ya da barınma sorunu yüzünden okulu bırakmamalı, çalacak başka bir kapılarının olduğunu bilmeli, belediye öğrencinin açık kapısı olmalı.” diyor. Belediye denilince akla sadece yol, kaldırım taşı, park ve bahçelerin düzenlenmesinin gelmesinden rahatsız. “Kentimizi de kendimizi de yönettiğimiz bir belediyecilik anlayışı gelişmelidir. Demokrasi güçlerinin düzenin sömürgeci partilerine karşı Dersim’de birlik olmasının en iyi cevap olacağını düşünüyorum.” diyerek noktalıyor sözlerini.

ÖNCEKİ HABER

KadınAmed buluşması!

SONRAKİ HABER

AKP Van’da seçim çalışmalarına başladı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...