11 Şubat 2014 22:16

TZOB: Et ithalatı söyleminden vazgeçilmeli

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı ette yaşanan üretim artışına dikkat çekerek, et ithalatı söylemlerinden vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.

TZOB: Et ithalatı  söyleminden vazgeçilmeli
Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı ette yaşanan üretim artışına dikkat çekerek, et ithalatı söylemlerinden vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.

Bayraktar, manda eti üretiminde büyük düşüş olduğunu, koyun eti üretiminin 2013 yılındaki artışa rağmen, 2011 yılı rakamının altında kaldığını, keçi etinde de 2011 yılı rakamının ancak geçilebildiğini vurguladı.

2013 yılındaki artışın nedenini “2012 yılının sonunda gümrük vergilerinin yükseltilmesi dolayısıyla ithalatın durarak, ülkeye ürün girişinin engellenmiş olmasıdır” cümleleri ile açıklayan Bayraktar, “Gümrük vergilerin yükseltilmesi ülkeye ürün girmesini engellemiş, verilen ülke içi teşviklerle birlikte de üretimde artışlar gerçekleşmiştir” dedi. Üreticilerin, ithalattan kolay para kazanmak isteyenlerin piyasayı tedirgin etmeye devam eden ‘ithalat’ söylemlerini bırakmaları halinde daha rahat üretim yapacağını aktaran Bayraktar, TZOB olarak ithalat yapılmadan da bu ülkenin et ihtiyacının karşılanacağına inandıklarını ifade etti.

Et sektöründe yaşanan her türlü krizin temelinde süt piyasasındaki istikrarsızlığın yattığını belirten Bayraktar, düşük süt fiyatları nedeniyle damızlık hayvanların kasaba gidince milyarlarca dolarlık besilik, kasaplık canlı hayvan ve karkas et ithal etmek, yurt dışından damızlık hayvan satın almak, hayvancılığın eski hale gelmesi ve işletmelerin yeniden kurulabilmesi için sıfır faizli krediler vermesi gerektiğini vurguladı.

“Ette ithalatçı olmak istemiyorsak süt fiyatlarında istikrarı sağlamamız, bunun için de Et ve Süt Kurumunu faaliyete geçirmemiz şarttır. Bugün süt fiyatlarının, üretimi sürdürülemez kıldığı aşikârdır. Eğer çiğ süt fiyatları böyle devam edecek olursa, 2008 yılında yaşanan süreç tekrar yaşanabilir” diyen Bayraktar, ithalat söylemlerine bir an önce son verilmesi, ithalatın kesinlikle tekrar açılmaması, çiğ süt fiyatlarının hayvancılığın geleceği açısından sürdürülebilir seviyelere getirilmesi yönündeki taleplerini de tekrar dile getirdi. (Ankara/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Gökçek için ‘acil çıkış’ kapısı

SONRAKİ HABER

Çevre ve halk sağlığı önceliğimiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...