03 Şubat 2014 06:00

İstanbul’da kış sergileri

Kışın en soğuk günlerini yaşayan İstanbul’da şubat ayının soğuğuna hapsolanlara şu sıralar İstanbul’daki sergi salonlarında neler olduğunu hatırlatalım istedik. iki ayrı sergiden özellikle bahsedeceğimiz bu yazıyla ayrıca dikkat çekmek istediğimiz başka sergileri de sıraladık.

İstanbul’da kış sergileri
Paylaş

Sevda AYDIN
İstanbul


Kışın en soğuk günlerini yaşayan İstanbul’da şubat ayının soğuğuna hapsolanlara şu sıralar İstanbul’daki sergi salonlarında neler olduğunu hatırlatalım istedik. iki ayrı sergiden özellikle bahsedeceğimiz bu yazıyla ayrıca dikkat çekmek istediğimiz başka sergileri de sıraladık.

İlki Osmanlı döneminde özellikle saray hayatında hoş vakit geçirmek için yapılan etkinlikleri, kendi çağdaş üslubuyla tuvaline aktara Nergiz Akçura,’nın sergisi ‘Güzel Zamanlar’. Günümüzde güzel vakit geçirmek için verdiğimiz uğraşların çok da farklılık göstermediğini gözlemleyen sanatçı bunları tuvaline yansıtıyor; çeşitli enstrümanları icra eden müzisyenleri, dans eden kadınları, kırlarda yapılan piknikleri, sohbetleri, at binmeyi, bahçe gezintilerini ve eğlenceleri, törenleri hatta kahve falını kompozisyonlarla sunuyor Akçura ‘Güzel Zamanlar’da. Sanatçı bazı çalışmalarında ise fantastik ögelere de yer veriyor; elinde sazıyla bir meleği, balık sırtında kanatlanmaya hazırlanırken başka bir meleği resmediyor.
Sanatçı, Osmanlı döneminden gündelik olan pek çok vakit geçirmek için yapılan eğlence türlerini hem gerçek yaşam içinde hem de düşsel boyutta değerlendiriyor.

GENÇ BİR SERGİ: ART ATTACK

Bahsedeceğimiz ikinci sergi iseTürker Art’tan. Galeri şu sıralar Teşvikiye’de bulunan mekanında farklı disiplinlerin yan yana olduğu bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Art Attack isimli karma sergide pek çok genç sanatçının yeni çalışmaları yer alıyor. Sergide heykel, kolaj, yağlıboya gibi farklı çalışmalara rastlıyoruz. Genelde böyle karma sergilerde amaç ana temada birleşmesidir. Art Attack sergisinde yer alan bu çalışmalarda ise ortak bir tema bulunmuyor.

Çağatay Odabaş, sergiye Arwen adlı Liv Tyler portresiyle katılmış. Odabaş’ın bu çalışması akrilik döküm boncuğun kullanıldığı bir karışık teknik örneği. Rengarenk boncukların yarattığı çekicilik ziyaretçinin hemen dikkatini çekiyor.

Sergide yer alan bir başka dikkat çekici çalışma ise Emre Tandırlı tarafından yapılmış. Altın Yaz II ismini taşıyan bu çalışmanın yanı sıra Tandırlı, Mega Rüya isimli başka bir çalışmasıyla da galerinin başka bir köşesinde yerini almış. Tandırlı’nın bakışıyla büyük kent kavramına farklı bir yorum görüyoruz.

Sergide dediğimiz gibi pek çok genç sanatçının işleri sergileniyor. Epoksi bir heykel çalışmasıyla Hande Şekerciler, kelebek biçimini alan kocaman bir kolaj çalışmasıyla Burcu Bulak, Nefes II isimli çalışmasıyla Arda Yalkın, Toxic Girl isimli çalışmasıyla Arya Karin Sofuoğlu, üç ayrı çalışmasıyla fantastik bir dünya kuran Serdar Akkılıç da sergide göze çarpan işleriyle yer alıyorlar.

Birbirinden farklı disiplinler, her sanatçını kendi üslubu ve işlerindeki hikayesiyle doyurucu bir sergi hazırlamış Türker Art. Sergi 15 Şubat tarihine kadar ziyaret edilebilir. Bu kış günlerinde ne yapsak diye evde vakit geçirenlere önemle arz edilir …

ÖNCEKİ HABER

Bir hatırayı düşünür gibi

SONRAKİ HABER

Altyazı’dan 2013’ün en iyileri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...