Çiçek: Yasalarımız güzel, sorun uygulamada
Sultan Özer
Ankara
Cezaevlerinde her an ölümü bekleyen hasta, ağır hasta mahkumların sayısı giderek artarken, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Tecrite Karşı Mücadele Platformu üyesi mahkum yakınları ve avukatlarla sorunu Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e ilettiler. Cemil Çiçek’in yanıtı ise “Yasalarımız güzel, ancak sorun uygulamada” oldu.
HDP İstarnbul Milletvekili Levent Tüzel, Tecrite Karşı Mücadele Platformu üyeleri ile dün akşam saatlerinde Meclis Başkanı Cemil Çiçek’le görüştü. Basına kapalı gerçekleşen görüşmede halen 121’i ağır, 500’ü aşkın hasta mahkumla ilgili bir dosya sunuldu.
Levent Tüzel’in sorunları ve taleplerini aktarmasından sonra mahkum yakınları da söz aldı. Semiha Eyilik kadın hastalıklarından hastaneye sevk alan kadın mahkumların muayenesi sırasında jandarma ve gardiyanların bulunduğuna, bu nedenle, muayene olmadan geri dönmek zorunda kaldıklarını söyledi. Rapor konusunda tek kurumun Adli Tıp Kurumu olmasını da eleştiren Eyilik, disiplin suçlarının ağır ve keyfi olduğunu, infazların yandığını da söyledi.
‘UYGULAMA SIRTINI YASALARA DAYIYOR’
Şikayetleri ve talepleri dinleyen Meclis Başkanı Cemil Çiçek, dosyayı ve taleplerini Adalet Bakanlığı’na ileteceğini söyledi. Çiçek, sorunun yasalardan değil, uygulamadan kaynaklandığını söylemesi üzerine mahkum yakını Mesut Gerçek ise uygulamaların sırtını yasalara dayandırdığını söyledi. Kardeşinin 5 yıl bir örgüte üye olmaktan yargılandığı, 5 yıl sonra da başka bir örgüt üyeliğinden ceza aldığı örneğini verdi.
Yarım saati aşkın görüşmenin ardından ailelerle birlikte Meclis Basın bürosunda basın toplantısı düzenleyen Levent Tüzel, cezaevlerindeki sorunları Meclis Başkanı’na da Adalet Bakanı’na da götürdüklerini, cezaevlerindeki şartların hâlâ değişmediğini söyledi. Sorunları bir kez daha ilettiklerinde Meclis Başkanı Çiçek’in kendi zamanında mahkum sayısının bu kadar çok olmadığını söylediğini aktaran Tüzel, hasta mahkumlara rapor veren Adli Tıp Kurumu’nun siyasi saiklerle ve önyargılı davrandığını ifade etti. Bu raporlar nedeniyle hasta mahkumların tedavilerinin engellendiğini de kaydeden Tüzel, bütün devlet hastanelerinde bu raporların verilmesi gerektiğini söyledi.
'‘BEKLEMEYE TAHAMMÜL YOK’
Ağır tecrit koşullarının hasta mahkumların sayılarını artırması bir yana ölümlerin de arttığını kaydeden Tüzel, “Bu infaz rejimi bu şekilde gitmez” dedi. Cezaevlerinde keyfiyetin cezaevi yönetimlerine bırakılmaması gerektiğini de aktaran Tüzel, ayyuka çıkan çıplak aramaya, tuvaletlere kadar kameralar yerleştirilerek, mahremiyetin kalmadığına da vurgu yaptı. Tüzel Çiçek döneminde çıkarılan genelgelerin uygulanması gerektiğini de dile getirdi.
Yaşam hakkı ihlalleri açısından artık beklemeye tahammül kalmadığını da vurgulayan Tüzel, bu insanların sadece düşüncelerinden, siyasi tercihlerinden dolayı içeride bulunduklarını söyledi. Tüzel bu yargılamaların son bulmasını, hasta mahkumların derhal serbest bırakılmasını, cezaevlerinde 45/1 genelgesinin uygulanmasını istedi.
‘SAVUNMA HAKKIMIZ YOK’
Çağdaş Hukukçular Derneği avukatlarından Engin Gökaoğlu, cezaevlerindeki bu can yakıcı sorunun sorumlusunun Adalet Bakanlığı ve hükümet partisi olduğunu söyledi. Meclis Başkanı’nın “sorun uygulamada” sözlerine atıf yapan Gökoğlu, Meclis Başkanlığı’nın çıkardığı yasaları takip etmesi gerektiğini hatırlattı. Avukat olarak savunma haklarının kısıtlandığını, müvekkilleriyle tek başlarına görüşemediklerini, adeta cam fanuslarda görüşmek zorunda kaldıklarını aktaran Gökoğlu, İnfaz Kanunu ve TMK yargılamaları değişmeden sorunun çözülemeyeceğini söyledi.
YATALAK HASTALAR
Ağır hasta oğlunun halen Edirne Üniversite Hastanesi yoğun bakımda yattığını belirten Baba Mazlum Dağ da oğlunun kan, akciğer kanseri olduğunu, yanına bile yaklaşamadıklarını söyledi. Sadece kendi çocuğu değil, 150 civarında mahkumun yatalak olduğunu belirten Dağ, ağır hasta mahkumların gardiyanların insafına terk durumda olduklarını söyledi.(Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et