18 Ocak 2014 11:55

HES inşaatında işten atılan işçiler eylem yaptı

Danıştay'ın, "Çevre Kanunu ve ÇED yönetmeliğine uygunluk görülmediği için verdiği yürütmeyi durdurma kararı"na rağmen Ilısu Hidroelektrik Santrali (HES) projesinde çalışmalar devam ederken, baraj inşaatında çalışan işçiler, işten atılarak, yerlerine Batı illerinde getirilen işçiler istihdam edildi. Yöredeki işçiler de, işverenin ırkçı söylemlerde bulunduğunu ve işçileri haksız yere işten attığını belirterek, eylem başlattı. İşçiler, taşeron firmanın bölgeden gitmesini ve tekrar yüklenici firmada işe iadelerinin yapılmasını talep ediyor.

'YÖRE HALKINI ÇALIŞTIRMAM'

İşçilerden Resul Mendi, çalıştıkları Gündüz İnşaatı'nın iflası üzerine işçilerin çıkışlarının verildiğini belirterek, işleri devralan taşeron firmalardan Gök İnşaat'a gittiklerini ve kendilerinin işe almasını istediklerini ifade etti. İnşaat sahibi olan Recep Kuş'la görüştüklerini belirten Mendi, Kuş'un, "ben yüklenici firma ile anlaştım, gidin sorunlarınızı yüklenici firma ile konuşun. Ben yöre halkını kendi işimde çalıştırmam, senin Türkçen yok mu" dediğini aktardı. Mendi, mecburi olarak ellerinde tek iş alanı olarak baraj inşaatının kaldığını, bu işin de ellerinden alındığını ifade etti. "Bu saatten sonra amacımız Recep Kuş'u bu topraklardan çıkartmayana kadar grevimizi sonlandırmayacağız ve bu şirketin topraklarımızda çalışmasına izin vermeyeceğiz" diyen Mendi, "Bu iş buradaki insanların hakkıdır, niye dışarıdan insanlar getiriliyor, yöre halkını çalıştırmıyorum diyor, yöre halkı dediği Kürt halkıdır" dedi.

İşçilerden Hasan Özdemir, İdris toprak, İbrahim Acar, Nezir Çakır ve Halil Kaya da, iş güvencelerinin olmadığını, sigortalarının yatırılmadığını belirterek, 6 ay önce üye oldukları Yol-İş Sendikası'nın yüklenici firma ile anlaştığını ve hiçbir haklarını savunmadığını kaydetti.

YOL-İŞ SENDİKASI: EYLEM HUKUKSUZ

DİHA'nın telefon ile görüştüğü Yol-İş Sendikası Şırnak Temsilcisi Veysel Kocakaplan, iddialar üzerine, "Toros ve Gündüz inşaatın iflas etmesiyle işlerini devir alan Gök İnşaat iflas eden şirketlerin işçilerini işe almadı" dedi. Kocakaplan, işçilerin, farklı şirketlerde işe yerleştirme tekliflerini kabul etmediğini, ısrarla yüklenici firmada işe girmek istediklerini söyledi. Gök, inşaatın sahibini tanımadığını, sarfedilen ırkçı sözlerden haberinin olmadığını belirterek, "İşçilerin sigortasız oldukları doğru değildir, farklı taşeron firmalarda çalışmayı kabul ederlerse ortada işsiz kimse kalmayacaktır" dedi. Kocakaplan, işçilerin başlattığı iş durdurma eyleminin hukuksuz olduğunu ileri sürdü.

'IRKÇILIK SÖZ KONUSU OLMAZ'

Gök İnşaat ortaklarından Hamza Günay da, ırkçılık gibi söylemlerin mümkün olmadığını iddia ederek, iflas eden Gündüz İnşaat'ın işlerini yüklenici firmanın kendilerine vermek istediğini, ancak yapmak istemediklerini kaydetti. Günay, "Bölge genelinde birçok iş yapıyoruz ve yöre halkı ile çalışıyoruz, böyle bir şey söz konusu olamaz" dedi. (DİHA)

Evrensel'i Takip Et