11 Ocak 2014 06:00

İlaç politikası salgını tetikliyor

Ülke genelinde yaklaşık 1.5 milyon kişinin pençesine düştüğü grip virüsünü tedavi edecek üç ilaç piyasada bulunmuyor. Hükümetin ilaç politikasını eleştiren Eczacılar Odası tehlikenin bu ilaçlarla sınırlı olmadığına dikkat çekti: “Şu an, 69’u kanser tedavisinde kullanılan 471 kalem ilaç Türkiye’de bulunmuyor.”

İlaç politikası salgını tetikliyor
Paylaş

Metin AKARSU
Hazal BOY
İstanbul


Türkiye’de hızla yayılan ve ortaya çıktığından beri 1 milyonu aşkın insanın yakalandığı grip virüsünü (H3N2) tedavi edecek olan ilaçlar piyasada bulunmuyor. Son bir ay içerisinde ülke nüfusunun yüzde 2’sini etkileyen virüsü engelleyecek olan 1’i ithal 3 ilacın piyasada bulunmadığını açıklayan İstanbul Eczacı Odası Hükümetin politikalarını eleştirdi. Sağlık Bakanlığı ise ilaç olmadığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

İstanbul Eczacılar Odası tarafından yapılan basın toplantısında Oda Başkanı Semih Güngör, tehlikenin sadece H3N2 virüsü için kullanılacak olan ilaçlarla sınırlı olmadığını söyledi. Güngör, kanser tedavisi için kullanılan 69 kalem ilaçla birlikte 471 kalem ilacın bulunamadığına dikkat çekti. Sağlık Bakanlığının temel görevlerinden birinin ilaçların ülkede bulunmasını sağlamak olduğunu söyleyen Güngör, hükümetin uyguladağı fiyat politikasının hastaları vurduğuna dikkat çekti. Güngör, bu politika devam ettiği sürece hem bulunamayan ilaç sayısının artacağını hem de hastaların bundan olumsuz etklineğini vurguladı.

HALK SAĞLIĞINI ÖNCELEYEN ÇÖZÜM ŞART

Ülkede yeni jenerasyon ilaçların bulunmadığına dikkat çeken Güngör, “Sadece yurt dışından getirilen değil, Türkiye’de üretilen ilaçlarda ki yoklukta hastalar açısından büyük risk oluşturuyor” dedi.

Güngör, hastaların ilaca kesintisiz ulaşmasını sağlamak için ilaç firmalarının, Sağlık Bakanlığının, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bir araya gelmesi ve halk sağlığını önceleyen, ilacı erişilebilir hale getiren bir düzenlemenin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Güngör, ülkede bulunmayan ilaçları yurt dışından Türk Eczacılar Birliğinin getirdiğini de, bulunamayan ilaç sayısındaki artışın bu hizmeti de zor durumda bıraktığını dile getirdi.


TTB: AKIL DIŞILIĞIN AKIL DIŞI SONUÇLARI

Yaşanan ilaç sorununu hükümetin sağlık politikaları açısından değerlendiren TTB Genel Sekreteri Bayazıt İlhan, Sağlıkta dönüşüm politikalarının ilaç sektörüne de yansıdığını aktardı. İlhan, 2002 yılında tüketilen ilaç miktarının 700 milyon kutu iken 2012 yılında tüketilen ilaç miktarının 1 milyar 800 milyon kutuya çıktığını ifade etti. İlhan, ilaç kullanımında gerçekleşen artışa rağmen kamunun ilaç harcamalarında yüzde 10 gibi bir artış olduğunu bunun nedeninin ise ilaç firmaları üzerinde oluşturulan baskı sonucu olduğunu aktardı. İlaç firmalarının ilaçların kalitesinin düştüğüne dair açıklamalar yaptığına dikkat çeken İlhan, akıl dışı sağlık politikalarının akıl dışı durumlar ortaya çıkardığını vurguladı.

İLAÇ ÜRETİMİ YABANCI TEKELLERİN ELİNDE

Türkiye’deki ilaç firmalarında örgütlü olan Petrol-İş Sendikasının Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Türkiye’deki ilaç üretiminin yabancı tekellerin elinde olduğunun altını çizdi. Devletin eskiden, ilaç sektöründe SSK ilaç fabrikası üzerinden denetleyici ve düzenleyici bir rolü olduğunu hatırlatan Öztaşkın, SSK ilaç fabrikasının kapatılması sonucu ilaç sektörünün tamamen yerli ve yabancı tekellere bırakıldığını ifade etti.

Türkiye’de üretim yapan şirketlerin de çok uluslu tekeller ile ortak olduğuna dikkat çeken Öztaşkın, hem üretim hem de ithalat anlamında şirketlerin sadece kâr getirecek ilaçları ülkeye getirdiğini, Hükümetin fiyat politikası nedeniyle kâr getirmeyecek ilaçların Türkiye’de üretilmediğini ayrıca ithal da edilmediğini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Peçenin arkasındaki bir çift parlak göz

SONRAKİ HABER

Real Madrid: 89 Galatasaray: 84

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...