09 Ocak 2014 11:52

Irak'ta Kürtlere 'IŞİD'e karşı silahlanın' çağrısı

Irak'ın Anbar vilayetinde Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) bağlı silahlı gruplar ile Irak hükümet güçleri arasındaki çatışmalar devam ederken, bu bölgelerde yaşayan Kürtlerin İŞİD'in saldırılarına karşı silahlanmaları istendi.

Irak\'ta Kürtlere \'IŞİD\'e karşı silahlanın\' çağrısı
Paylaş

Ramazan YAVUZ

Irak'ın Anbar vilayetinde Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) bağlı silahlı gruplar ile Irak hükümet güçleri arasındaki çatışmalar devam ederken, bu bölgelerde yaşayan Kürtlerin İŞİD'in saldırılarına karşı silahlanmaları istendi. Federal Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanı Cebar Yawer, peşmergelerin teyakkuz halinde olduğunu ve Kürt bölgesinin dışında yaşayan Kürtleri korumak için bir güvenlik hattı oluşturduklarını açıkladı.

Irak'ta birçok bölgede kontrolü ele geçirmeye çalışan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile Irak ordusu arasındaki çatışmalar artarak devam ederken, çatışmaların kendi bölgelerine sıçrama tehdidine karşı Kürt Bölgesi de alarma geçti. Irak Kürt bölgesinde yayın yapan 'Dengeazad' internet sitesindeki habere göre, Bölgesel Kürt Hükümeti Peşmerge Bakanı Cebar Yawer, Peşmerge güçlerinin Kürdistan Bölgesi Hükümetinin yönetimi dışında kalan Kürdistani Bölgelere yönelik el Kaide girişimlerini önlemek için teyakkuz halinde beklediklerini söyledi.

Yawer, şöyle dedi: "Peşmerge Bakanlığı'na bağlı tugaylar, 70 ve 80'inci birlikler ile bölge emniyet ve polis güçleri tarafından bu bölgelerin emniyetini destekleme faaliyeti oluşturulmuştur. Bu çalışmalara Hewice'de yaşanan gelişmelerden sonra Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Peşmerge Bakanlığı tarafından karar verilmiştir. Biz Kürdistan Bölgesi hükümetinin idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelerde bir emniyet ve savunma hattı oluşturduk. Bu hat Neftexan'dan başlayarak, Celewla, Seadiye, Qeretepe bölgelerini içine alarak Duzxurmatu'ya ulaşmakta Kerkük'ün batısını geçerek, Dubz'un batısına oradan da Maxmur, Şengaru, Beşiqe, Şêxan ve Pêşxapur bölgelerine kadar ulaşmaktadır. Bu güçlerin görevi Irak Anayasası'nın 140'ıncı maddesi uygulamaya sokuluncaya kadar ve bu bölgelere ilişkin sorunlar tamamen çözülünceye kadar bu bölgelerdeki vatandaşların can ve mal güvenliklerini sağlamaktır."

BİNLERCE KİŞİ ERBİL'E KAÇTI

Anbar'daki çatışmalardan kaçan Şii'ler Basra'yı tercih ederken, Sünniler ile Hıristiyanların ise Erbil'e sığındıkları bildirildi. Erbil Valisi Newzat Hadi, son birkaç günde Anbar vilayetinden kaçan 13 bin kişinin Erbil'e geldiğini söyledi. Erbil'in çatışmalardan kaçanlara açık olduğunu dile getiren Hadi, "Mülteciler ile birlikte terörist grupların da bölgemize sızabileceğine karşı özel güvenlik tedbirleri de alıyoruz" dedi.

Bu arada, IŞİD ile hükümet güçleri arasındaki çatışmalar devam ederken, Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Celawle'de ise Kürtlere silahlanmaları yönünde çağrı yapıldı. Celawle İlçe Emniyet Müdürü Enver Hesen, güvenlik güçleri ve ordunun alarmda olduğunu dile getirerek, Kürtlere canlarını, evlerini korumaları için silahlanmaları gerektiğini söyledi. Önceki gün silahlı bir grubun Celawle'deki bir askeri üsse saldırdıklarını söyleyen Hesen, saldırı sonrası ordunun Celawle ve Seidiye'de alarma geçtiğini, saldırganların Irak Şam İslam Devleti grubuna bağlı olduklarını dile getirdi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Burun ameliyatı hakkında yanlış bilinenler

SONRAKİ HABER

Binali Yıldırım: Bacanağım değil babam olsa gereği yapılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...