28 Kasım 2013 06:00

İskenderun’da kentsel dönüşüme karşı mücadele

Hatay’ın İskenderun ilçesine bağlı; Pınarbaşı, Esentepe, Numune, Meydan ve Modernevler Mahalleleri, riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alındı.

İskenderun’da kentsel dönüşüme karşı mücadele
Paylaş

Halil İMREK
İskenderun


Hatay’ın İskenderun ilçesine bağlı; Pınarbaşı, Esentepe, Numune, Meydan ve Modernevler Mahalleleri, riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alındı. Resmi gazetede 12 Ekim’de yayınlanan karara göre ismi geçen beş mahalle, ‘Afet Alanı Risk Bölgesi ilan edilerek Kentsel Dönüşüm’ kapsamına alındı.

Söz konusu mahallelerden Pınarbaşı Muhtarı Fuat Gezgin ve Esentepe Mahalle Muhtarı Doğan Keleş, 22 Kasım Cuma günü evleri kentsel dönüşüm kapsamına alınan hak sahiplerine çağrı yaptı. Numune Parkı’nda yapılan toplantıya iki mahalleden bin kişi katıldı. Bu toplantıda kentsel dönüşüme karşı yürütülecek çalışmaları organize etmek için iki mahalleden altı kişilik bir komite de seçildi.

BELEDİYEYE DİLEKÇE VERİLİYOR

Seçilen komite çalışmalara başladı. İlk olarak hak sahiplerinin belediyeye dilekçe vermesini örgütlüyor. Her iki mahalleden yüzlerce dilekçe, İskenderun Belediye Meclisine sunulmaya başlandı.

İskenderun Belediye Meclisine verilen dilekçede, belediyenin kentsel dönüşüm ile ilgili yetki talep etmesi isteniyor. Belediye yetki talep etmediği taktirde büyük mağduriyet yaşayacağını söyleyen hak sahipleri, belediyenin bakanlıkta yetki talep ederek konut sorununu kendisinin çözmesini istiyor.

MECLİS KARAR ALMIŞ HABERİMİZ YOK

Konuyla ilgili görüştüğümüz Pınarbaşı Mahalle Muhtarı Fuat Gezgin, İskenderun Belediye Meclisinde söz konusu mahallelerin kentsel dönüşüm kapsamına geçen yıl alındığını ama kendilerinin haberdar edilmediğini söyledi. Muhtar Gezgin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının İnternet sayfasında on yıllardır oturdukları evlerin afet alanına girdiğini ve Risk Bölgesi ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alındığını ve bunun Resmi Gazete’de yayınlandığını dile getirdi. Gezgin, bakanlık yetkilileriyle yaptıkları görüşmede İskenderun Belediyesinin kentsel dönüşümle ilgili yetki talep etmemesi durumunda, kentsel dönüşümün bakanlığın tasarrufunda olacağının bilgisini aldıklarına dikkat çekti. Gezgin, “Maalesef kentsel dönüşümler hakkaniyet çerçevesinde gerçekleşmiyor. Yoksul insanlar mağdur ediliyor. TOKİ’nin yarattığı mağduriyetler biliniyor. Yaşanan uygulamalarla vatandaş kendi mülkiyetini satın alır noktaya geliyor. Yerinden oluyor. Biz kentsel dönüşüme karşı değiliz. Barınabilecek sağlıklı konutları bizde istiyoruz. Ama kimse mağdur edilmeden, kimse yerinden edilmeden, sokağa atılmadan borçlu çıkarılmadan bu yapılsın istiyoruz” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

Ölüm olmadan önlem alınsın

SONRAKİ HABER

Mersin’de grev kapıda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...