11 Kasım 2013 07:42

Kesin bilgi; Müdahale var!

TÜYAP’ta, ‘Müdahale var mı?’ isimli sergiye, ‘Başbakana hakaret var’ gerekçesiyle yapılan müdahalenin ardından savcılık soruşturma başlattı. Sanatçılar, tepki olarak serginin ismini ‘Kesin bilgi: müdahale var’ olarak değiştirdi.

Kesin bilgi; Müdahale var!
Paylaş

Sevda Aydın / Derya Yılmaz

23. İstanbul Sanat Fuarı’nda Gezi Direnişini konu alan ‘Müdahale Var mı?​’ başlıklı sergiye müdahale var! 66 sanatçının katıldığı, çerçevesi sanat-politika-kamusallık olarak çizilen, video art, tuval resim, heykel, fotoğraf gibi farklı alanlarda yapıtların yer aldığı serginin ‘Müdahale Var mı?​’ adlı bölümüne müdahale polisten geldi.

Nova Kozmikova’nın AKP hükümetinin Ortadoğu ve duble yollar politikasını eleştiren çalışması “hassas” bir vatandaşın şikayetiyle savcılığa intikal etti. Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı konu hakkında soruşturma başlattı.  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın portre fotoğrafının üzerinde oynanarak hazırlanan çalışmanın “Erdoğan’a hakaret” içerdiği iddia edilirken, çalışma bu gerekçeyle sergiden kaldırıldı. ‘Müdahale Var mı?​’ adını taşıyan sergi yaşananlardan sonra ‘Kesin Bilgi; Müdahale Var’ ismini aldı.

HAKARET DEĞİL ELEŞTİRİ VAR

Serginin Küratörü Ali Şimşek ile TÜYAP’ın Genel Müdür Yardımcısı Ümit İyem de önceki gün ifade vermek üzere karakola çağrıldı. Ali Şimşek, “Bu yapıtın hakaret içerdiğini kabul ediyor musunuz” sorusunu “Hakaret olduğunu düşünmüyorum. Bu bir sanat yapıtı, küratör olarak sanatsal özgürlükler çerçevesinde sanata müdahale etmeye hiç hakkım yok” şeklinde yanıtladı.

YENİ AKİT HEDEF GÖSTERDİ

Konu hakkında görüştüğümüz Şimşek, “Serginin küratörü olarak yapıtları ben seçtim. Bu süreçte Yeni Akit gazetesi tarafından da hedef gösterildim. ‘Savcılık uyuyor mu’ başlığıyla haber yaptılar. Beni Savcılığa hedef gösterdiler. Hukuki süreç başladığı için Nova’nın çalışmasını kaldırmak durumunda kaldık. Yaşananlara tepki olarak sergiye katılan bütün sanatçılarla birlikte sergideki çalışmaların hepsini siyahla kapladık” dedi.

‘MÜDAHALE VAR MI’ SORUSUNUN YANITINI ALDIK!

Çalışması sergiden kaldırılan Nova Kozmikova da gelişmeleri gazetemize değerlendirdi. “Müdahale Var mı? Sergisindeki ‘Akıyordu!’ isimli kolaj çalışmam ‘duyarlı’ bir vatandaşımızın şikayeti üzerine serginin kapanışına iki gün kala indirildi ve soruşturma başlatıldı” diyen Kozmikova, Ali Şimşek’e sorulan ‘Hakaret içerdiğini kabul ediyor musunuz’ sorusunu da yanıtladı. Kozmikova, “Çalışmayı gerçekleştiren kişi olarak benim de bu soruya cevabım ‘’yaptığım işin Tayyip Erdoğan’a bir hakaret amacı taşımadığı sadece Başbakanın Gezi Parkı olayları sırasında gösterdiği tutuma karşı kişisel bir eleştiri ‘’ olduğudur. Olay sonrası basında; ‘’Başbakanın Ortadoğu politikalarını eleştirmek amacıyla yapılan petrol ve ziftli tablo’’ ya da ‘’petrol ve duble yollar politikasını eleştiren bir çalışma’’ olarak da yorumlanan kolajım hukuki süreç başladığı için artık sergilenemiyor. ‘Müdahale var mı?​’ başlığı altında gerçekleşen sergiye yapılan bu müdahale ile sergi son iki gününü “Kesin bilgi, müdahale var!’’ ismiyle ve durumu protesto etme amacıyla sergide yer alan diğer çalışmaların üzerleri siyah kartonlarla kapatılmış olarak geçirdi. Biz de serginin başlığı ile sorduğumuz sorunun cevabını uygulamalı olarak almış olduk” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hacettepe’de AKP mahkemesi!

SONRAKİ HABER

Hem suçlu hem güçlü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...