26 Ekim 2013 06:00

Postabaşılar ustabaşı değil ‘usta işçi’ oldu

İSDEMİR yönetimi ile Çelik-İş Sendikasının postabaşları ile ilgili yaptığı toplantı sonrasında postabaşlarının yarısının vardiya amiri yarısının da ustabaşı olacağı açıklanmasına rağmen postabaşılarının yeni bir adlandırma ile ‘usta işçi’ olarak çalıştırıldığı bildirildi. Postabaşı işçiler duruma tepkili.

Postabaşılar ustabaşı değil ‘usta işçi’ oldu
Paylaş

Halil İmrek

İSDEMİR yönetimi ile Çelik-İş Sendikasının postabaşları ile ilgili yaptığı toplantı sonrasında postabaşlarının yarısının vardiya amiri yarısının da ustabaşı olacağı açıklanmasına rağmen postabaşılarının yeni bir adlandırma ile ‘usta işçi’ olarak çalıştırıldığı bildirildi. Postabaşı işçiler duruma tepkili.

Gazetemizde önceki gün çıkan haberde konuya ayrıntılı yer vermiştik. Çelik-İş Genel Başkanı Cengiz Gül, yapılan görüşme sonucu İSDEMİR’de artık postabaşı yerine vardiya amirliği ve ustabaşı uygulaması olacağını açıklamıştı.

‘ESKİ USTABAŞI UYGULAMASIYLA İLGİSİ YOK’

Ancak gazetemize ulaşan bazı postabaşılar, vardiya amiri olmayan postabaşıların ustabaşı olmadığını sadece usta işçi olarak çalıştığını söylediler.
İsimlerini vermek istemeyen postabaşılar, getirilen uygulamanın eskiden İSDEMİR’de olan ustabaşı uygulaması ile ilgisi olmadığını kendilerinin düz işçi olarak çalışacaklarını belirttiler.

Hiçbir etki ve yetkilerinin kalmadığını sadece mevcut ücretlerinde bir kayıp olmayacağını belirten postabaşılar,  fabrikada sadece 160 postabaşının vardiya amiri yapıldığını kalan vardiya amirlerinin tamamının dışarıdan alındığını söylediler. Postabaşılar, dün itibarı ile kendilerine İsdemir yönetimi tarafından ‘usta işçi’ statüsünde çalışacaklarına dair bir belge imzalatıldığını söylediler.

POSTABAŞILAR UYGULAMAYA TEPKİLİ

Yıllardır postabaşı statüsünde çalışan bir işçi yönetim tarafından çağrılarak, bir kâğıt uzatıp imzalamalarını istediklerini ve “artık işçi olarak çalışacaksın” dediklerini söyledi.
Başka bir postabaşı da, yıllardır sendikanın üyesi olarak ve işyerinde üretim içinde işçinin amiri olarak görev yaptıklarını ifade ederek, “Şimdi dışarıdan aldıkları işi bilmeyen bir vardiya amirinin emri altında çalışacağız. Çelik-İş, ‘mutlu sona ulaştık, postabaşı sorunu çözüldü, çözüm usta işçilik’ diyor. İsdemir’de herkes usta işçidir. Böyle bir statü de yok, usta işçi ne demek” dedi.

POSTABAŞILARINA İMZALATTIRILAN BELGE

Postabaşıların imzaladığı belgede şöyle yazıyor “Şirketimizde postabaşı kadrolarının iptal edilmesi nedeniyle mevcut ücretiniz aynı kalmak üzere 23.10.2013 tarihi itibarıyla usta işçi unvanına dönüştürülmesine ve bundan sonraki çalışmayı yeni statü ile unvanınızla süründürülmesine karar verilmiştir.”


TÜRK METAL TOPLANTI YAPTI

Türk Metal Sendikası İskenderun ilçe merkezinde aralarında postabaşılarının da olduğu 300 İsdemir işçisiyle yemekli bir toplantı yaptı. İsdemir’de postabaşılarının görevine son verilmesinin ağırlıklı olarak değerlendirildiği toplantıda ilk konuşmayı Türk Metal Genel Merkez yöneticisi Yavuz Gökçe yaptı.

Metal işçilerinin sendikası olduğunu, demokratik bir yapıya sahip olduğunu anlatan Gökçe, Alevi-Sünni, solcu-sağcı, Türk-Kürt gibi ayrımlar yapmadıklarını belirtti. Gökçe, İsdemir işçilerine şeffaf olacaklarını anlattı.

Toplantıda konuşan Metin Önde, Çelik İş Genel Başkanı Cengiz Gül’ün postabaşıların formen yapılmak istenmesiyle ilgili ‘haberim yoktu, Metin Önde kabul etmemiş’ dediğini öne sürürek; “Hepsi yalan. Formenlik olmayacak diyen ve şimdi kabul eden kendisi. Postabaşıları mağdur eden Cengiz Gül’dür. İsdemir Genel Müdürü gidecek diyen ve sonra oturup onunla sözleşme imzalayan Cengiz Gül’dür. Ne dediyse tersini yaptı” dedi. Postabaşıların masada satıldığını ifade eden Önde, “bugün bunlara usta işçi deniliyor” dedi. (İskenderun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Müziğin önündeki en büyük engel: Anadilde eğitim yasağı

SONRAKİ HABER

Bir cezaevi âdeti: Çıplak arama ve darp

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...