23 Ekim 2013 06:00

Bu liseliler sağlığımızı bozar

Okulu tanıma sürecimiz etrafta gördüğümüz tabela, afiş ve küçük el ilanları ile oldu. Bu el ilanlarında staj ücreti vaadi de yer alıyordu. Gördüğümüz ‘staj ücreti’nden anladığımız herkese staj ücreti verileceğidir. Okul idaresi bizleri ve ailemizi kandırıyor mu?

Bu liseliler sağlığımızı bozar
Paylaş

Murat Zeren

Merhaba Sağlık Meslek Liseli Arkadaşım.
Sizlere Kayseri’den sesleniyorum. Ben özel sağlık meslek lisesi 10. sınıf öğrencisiyim. Geçtiğimiz günlerde Kayseri’de, gerek özel gerek devlet sağlık meslek lisesinde okuyan arkadaşlarımızla buluşup Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasına (SES) gidip sendika sorumluları ile görüşme fırsatı bulduk.
Sohbetimize başladıktan sonra liselerimizde yaşadığımız sorunları ele alarak konuşmamıza devam ettik. Her meslek liselinin sorunu olan staj sorununa 11. sınıfta öğrenim gören bir öğrenci arkadaşımız; “Özel sağlık meslek lisesinde okuyoruz. Yıllık ortalama on bin lira para vermemize rağmen staj yaptığımız alandan hiç para alamıyoruz. Üstelik staj yapacağımız kıyafeti kendimiz alıyoruz ve öğle aralarında yemek parası vermek zorunda kalıyoruz.” şeklinde değindi. Ailelerinin bu kadar sıkıntıya girmesini ve onların bu duruma göz yummasını istemediklerini dile getirdi.

OKUL İDARESİ BİZİ KANDIRIYOR MU?

Özel sağlık meslek lisesinden 10. sınıf öğrencisi olan başka bir arkadaşımız ise, 11. sınıfta staja başlayacaklarını ama okulun vaatlerinin boşa çıktığını belirtti. Okula kaydolurken kendilerine staj ücreti vaadinde bulunanların bugün; “Staj sahasına çıktığınız zaman staj ücreti alacaksınız fakat hepinizin arasından en başarılı 3 kişiye ücret vereceğiz” dediklerini ifade etti. Okul yönetimine ise şu soruyu sordu: “Okulu tanıma sürecimiz etrafta gördüğümüz tabela, afiş ve küçük el ilanları ile oldu. Bu el ilanlarında staj ücreti vaadi de yer alıyordu. Gördüğümüz ‘staj ücreti’nden anladığımız herkese staj ücreti verileceğidir. Okul idaresi bizleri ve ailemizi kandırıyor mu?​”

AİLELER DE DAHİL OLSUN

Bu sorulara SES işyeri temsilcisi Orhan Karakaya cevap verdi. Karakaya öncelikle geçmişten bugüne sağlık sektörünün çalışma koşullarına değindikten sonra staj ücretlerine dikkat çekti. Ardından meslek garantisi vaadine dikkat çeken Karakaya; “Okulun vaatlerinden biri olan meslek garantisi şu anda bulunduğumuz durumlara göre yapılmıştır. Önümüzdeki yıllarda meslek garantisi vaadiyle ortaya çıkamayacaklarını düşünüyorum. Çünkü Kayseri’de bir anda çoğalan sağlık meslek liselerinden bir o kadar da mezun çıkacak. Kayseri’de bulunan özel hastaneler ve devlet hastaneleri bu kadar mezuna iş sahası olabilecek mi?​” dedi. Karakaya son olarak, karşı karşıya kaldığımız sorunların çözümü için ailelerimizi de bu işe katmamız gerektiğini tavsiye etti. Sohbetimizi daha sonra devam ettirmek üzere anlaştık.
Sağlık meslek liseli arkadaşlarım. Biz Kayseri’den sağlık meslek lisesinden arkadaşlar olarak sendikalara gittik ve karşılaşacağımız sorunları sorduk, farkında olmadığımız şeyleri öğrendik. Diğer illerdeki arkadaşlarımız sizler de sendikalara gidin ve sorunlarınıza çözüm arayın.


İŞ VAADİ GERÇEKLE ÇELİŞİYOR

Daha sonra devlet sağlık meslek lisesi 9. sınıfında okuyan başka bir arkadaşımız söz aldı. Okula kayıt yaptırmadan önce her sağlık meslek lisesi öğrencisine ve velisine yapılan vaatlerin kendilerine de yapıldığını aktardı. İş garantisi, staj ücreti gibi vaatlerde bulunan okula başladıktan kısa bir süre sonra, akıllarına takılan soruları öğretmenlerine ve idareye yönelttiklerinde, soruyu yönelttikleri kişilerin kayıtsız kaldığını ifade etti. Mezun olanlara baktıklarında ise yarı yarıya iş bulabilme imkanı olduğunu söyledi.

'Kayseri'

ÖNCEKİ HABER

Ekipmanı giyince Superman olamıyorsun

SONRAKİ HABER

Ne siz sorun ne ben söyleyeyim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...