23 Ekim 2013 06:00

Her yer sinema her yer direniş

Asi bir delikanlı olarak girdiğim sinemada sansüre karşıyım. Amerikan tröstlerine, sinema tekellerine, darbeye,işkenceye karşıyım. İçimdeki otosansüre de karşıyım. Onun için Çarşıyım.

Her yer sinema her yer direniş
Paylaş

Cem Gül

Bu sene 50.si düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali özel ödüllerin dağıtılmasıyla başladı. Sinemanın büyük ödülünü kucaklayan ilk Kürt filmi olan ‘Cennetten Kovulmak’, ödülünü ‘Kusursuzlar’ filmiyle paylaştı.
‘Meryem’ filmiyle Zeynep Çamcı en iyi kadın oyuncu seçilirken, en iyi erkek oyuncu ödülü ise ‘Uzun Yol’ filmiyle Hakan Yufkacıgil’e verildi. Başta Cennetten Kovulmak filminin yönetmeni Ferit Karahan olmak üzere, törende ödül alan filmlerin ekipleri ödüllerini Rojava’daki direnişe, Gezi direnişine ve Paris’te katledilen üç Kürt kadına adadılar. Ödülleri ülkenin gündemindeki konulara ayıran sinemacılar, solandakiler tarafından da büyük destek aldı.

ŞERİF GÖREN’İN ‘ÇARŞI’ SEVGİSİ

‘Endişe’ ve ‘Yol’ filmlerinin yönetmeni Şerif Gören, 50’inci yıl özel ödülünü sinemanın genç isimlerinden Ufuk Bayraktar’dan aldı. ‘Çarşı’ tişörtü giyerek sahneye çıkan emektar yönetmen: “Asi bir delikanlı olarak girdiğim sinemada sansüre karşıyım. Amerikan tröstlerine, sinema tekellerine, darbeye, işkenceye karşıyım. İçimdeki otosansüre de karşıyım. Onun için Çarşıyım.” diye konuştu ve ceketinin altında kalan Çarşı tişörtünü göstererek sahneden indi.
‘Fecira’yla en iyi belgesel ödülünü, ‘Tek Başına Dans’la paylaşan Piran Baydemir, ödülünü aldıktan sonra teşekkür konuşmasını önce Kürtçe, ardından Türkçe yaptı. Baydemir; “Ödülümü Paris’te katledilen üç kadın yoldaşa, Sakine Cansız’a ve Rojava devrimine adıyorum.” dedi.

DEMOKRASİ TAM VAR OLANADEK

Kısa film kategorisinde ‘Tornistan’ filmiyle jüri özel ödülünü alan Ayçe Kartal, “Ödülü, Gezi Parkı olaylarında orantısız güce maruz kalmış, sakat kalmış, hayatını kaybetmiş tüm insanlar adına alıyorum.” diye konuştu. Kartal’ın konuşması izleyiciler tarafından alkışlarla karşılandı.
Gecede ödüllerini Sümer Tilmaç’tan alan Ahmet Mekin ve Işık Yenersu’nun konuşmaları ise salonda “Her yer Taksim Her yer direniş” sloganıyla karşılandı. Işık Yenersu’nun, “Bugün gördük ki, 50 yıldır Antalya’da her yer sinema her yer direniş” sözleriyle birlikte salonda sloganlar yükseldi. Ahmet Mekin ise “Direniş hep sürecek, demokrasi tam var olana kadar.” dedi.


ÖDÜLLER

En İyi Film: Cennetten Kovulmak & Kusursuzlar
Jüri Özel Ödülü: Rojin Tekin (Cennetten Kovulmak filmindeki performansıyla)
SİYAD En İyi Film: Kutsal Bir Gün
En İyi İlk Film: Mavi Dalga
En İyi Yönetmen: Ramin Matin (Kusursuzlar)
En İyi Senaryo: Mavi Dalga (Zeynep Dadak ve Merve Kayan)
En İyi Erkek Oyuncu: Hakan Yufkacıgil (Uzun Yol)
En İyi Kadın Oyuncu: Zeynep Çamcı (Meryem)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Ahmet Özarslan (Uzun Yol)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Gülistan Acet (Cennetten Kovulmak)
En İyi Kurgu: Mavi Dalga
En İyi Görüntü Yönetimi: Meryem
En İyi Sanat Yönetimi: Kutsal Bir Gün
En İyi Müzik: Meryem (YoukiYamamoto)
Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: Meryem
Behlül Dal Jüri Özel Ödülü: Mavi Ring
Kent Konseyi Özel Ödülü: Meryem

Kocaeli Üniversitesi

ÖNCEKİ HABER

İki yılın ardından

SONRAKİ HABER

Üniversite sıralarında otururken

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...