23 Ekim 2013 06:00

Alay da bizi mektep de biziz

Anneannemin inatla savunduğu bir tez: “Eğer kurbanda bir büyükbaş hayvan kesilmeseydi, her aileden bir oğul/kız gidecekti, yani sen.” Bu üstü kapalı tehditti. Lakin anneannemdir, tehditine karşılık vermedim. Beni büyükbaşa alternatif gördüğü için üzülmüştüm.

Alay da bizi mektep de biziz
Paylaş

Barış Gençyılmaz

Baltalar elimizde, uzun ip belimizde
Biz gideriz ormana hey ormana.
Yaşlı kütük seçeriz, karşılıklı geçeriz,
Testereyle biçeriz, hop biçeriz.
Ağacın yanında dur, baltayı sağından vur.
Birde sol taraftan vur kuvvetli
Kışın odun yanınca, alevler parlayınca,
Şarkı söyler oynarız hey oynarız.

Şair burada küçük Melih Gökçekler yetiştiriyor. Bu Gökçekler ileride, süprizleri seven birer akıl küpü olacak. Doğanın yeşiline düşman, sermayenin yeşiline aşık, yüzsüzlük dalında Oscar’a aday bir belediye başkanı. Ağaç katliamı için; “Arkadaşlarımız bana da süpriz yaptı, Ankara’ya hayırlı olsun” diyebildiği için. Şaşkınlığı şundandır ki; bilmem kaç yüz bin ağaç diktik, parklar yaptık, doğayı sevmenin ne demek olduğunu en iyi biz biliriz falan filan diyen bir lider ve ona tapınanlar için doğa katliamı süprizdir. Çünkü daha dün yeşili koruyan konuşmalar yapıp, Gezi eylemleri sonucunda Taksim’i ağaçlandıran hükümetin, tekrar dalları kırması; “Kendimizle çelişmemiz artık halkımıza değilse de bize süpriz oldu.” açıklamasını yaptırmıştır.

GEÇMİŞ BAYRAM MESAJI

Bayram geçti ama etler daha taze. Dolabı açıyoruz ve içeride organlar var. Herkes ‘kavurmanın’ peşinde. Peki Türkiye’de yaşayan milyonlarca Vegan? Ha! Onlar ne yapsın, mecburlar mı bu kahrı çekmeye? Şaka şaka milyonlarca yok. Varsa da bıçaklar henüz bileylenmişken kesilmiş olabilirler etseverler tarafından, bilemeyiz. Anneannemin inatla savunduğu bir tez: “Eğer kurbanda bir büyükbaş hayvan kesilmeseydi, her aileden bir oğul/kız gidecekti, yani sen.” Bu üstü kapalı tehditti. Lakin anneannemdir, tehditine karşılık vermedim. Beni büyükbaşa alternatif gördüğü için üzülmüştüm. Herhangi bir şeyi kurban etmek pagan inancına belki ondan da öncesine dayanan çok eski bir gelenek. Tuhaf olan İslam’da sevinçle et yenilen bir bayrama dönüşmesi. Zenginler kurban kesiyor, onu çevresindeki yoksullarla paylaşarak eşitleniyorlar. Bayramdan sonra kim ne bulursa onu yiyor. Bu aralar sofraları, National Geographic’te bir aslan ailesi izler gibi seyrediyorum. Etten soğudum. Ama merak ettiğim şeyler var, taze fasulyenin niye bayramı yok mesela. Ben çok severim. Kalorisi düşüktür, vitamin ve mineral deposudur. Sanırım:
Bayramları bayram yapan kurbandaki kandır,
Et yoksa, sebzenin içinde o yemek de yalandır.


ANOTHER BRİCK IN THE WALL

80’lerin başında Pink Floyd’un gezegen üzerinde yasaklanmasına rağmen en çok satan albümüydü. Şimdi şarkı Qamişlo-Nusaybin hattında son ses çalıyor. Resmen çocuklar atacak taş bulabilsin diye devlet kendi eliyle yığınak yapıyor. Çünkü o tuğlalar ancak ve ancak zalimin suratında anlam bulur. Bkz: Filistin. Ayıp, Türkiye’de bir yapı malzemesi. Düşünsel duvarları iktidar, fiziksel duvarları TOKİ örüyor. El atmadıkları şey kalmadı. Kat karşılığı orman biçilir, 2+1, 3+1 tecrit sokaklar. Dünya, satılık uçan daire.

'Eskişehir'

ÖNCEKİ HABER

Tüzel: ODTÜ’de talimatı kim verdi?

SONRAKİ HABER

Yaşam eyleminin sembolü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...