25 Eylül 2013 22:59

Anadilde eğitim haktır

Başbakan anadilde eğitimi ‘Bölücülük’ olarak gördüğü için anadilde eğitimin ‘Demokrasi paketinde’ yer almayacağını söyledi. Böyle söyleyince insan düşünüyor; “Benim dilim beni kimden ayırıyor?” diye. Kim ile arama mesafe koyuyor? Ben kendi dilimi konuşunca nasıl bölücü oluyorum?

Anadilde eğitim haktır
Paylaş

Siyabend Yaşar

Başbakan anadilde eğitimi ‘Bölücülük’ olarak gördüğü için anadilde eğitimin ‘Demokrasi paketinde’ yer almayacağını söyledi. Böyle söyleyince insan düşünüyor; “Benim dilim beni kimden ayırıyor?​” diye. Kim ile arama mesafe koyuyor? Ben kendi dilimi konuşunca nasıl bölücü oluyorum?

Aslına bakarsak kendi dilini konuşması yasaklanmış bir insan, ezilmişliğin ve bastırılmışlığın verdiği öfke ile kendisine bunu yapanlara düşmanlık duyar. Burada asıl ‘Bölücü’nün kim olduğu açıkça görülür.

HANGİ HAKTAN BAHSEDİYORSUN

Hükümet çelişkili açıklamalarda bulunuyor. Tabi bununla da sınırlı kalmıyor. Anadilde eğitim için yapılan boykotlara ilişkin, ‘Gençlerin eğitim hakkı engelleniyor.’ diyor. Ne gariptir ki; bilmediğimiz bir dilde bizlere eğitim veriyorlar ve o dili anlamayıp, kendi dilimizi istediğimiz zaman hem bölücü hem de eğitim hakkını engellemiş oluyoruz. Efendiler siz hangi haktan bahsediyorsunuz.

Üniversitelere giriş sınavı sonuçlarına baktığımızda en üst sıralarda Ankara, Antalya, Yalova, Aydın geliyor. Aynı listenin sonlarına doğru indiğimizde Diyarbakır, Şırnak, Hakkari’yi görüyoruz. Tesadüfe(!) bakın ki en alt sıradaki iller genellikle Kürt illeri. Aslında çok şaşırmamak lazım çünkü sınava giren çocuk daha eğitim verilen dili bilmiyorken, sınavda ne yapmasını bekliyorsun ki.

Bu durumun bir de yol açtığı sorunlara bakalım. Bir gencin hayallerini, eğitim hakkını, amacını elinden alıyorsunuz ve o genç öfkeleniyor. Çaresizliğe sürükleniyor ve sonunda dayanamayıp isyan ediyor. İşte o zaman da ona ‘terörist’ diyorsunuz. Şimdi ben size soruyorum, asıl terörist kim?

Yıllardır bize dilimizi yasaklayan, bizi katleden, yok sayan zihniyettir asıl terörist. Peki biz bu zulme sessiz kalıp boyun eğecek miyiz? Asla! Bunları görüp daha büyük bir coşku ile demokrasi için barış için mücadelemize devam edeceğiz.


‘İNSANİ HAK İHLALİ’ Mİ DEDİNİZ?

Yine yakın zamanda Türk Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yılmaz bir açıklamasında; “Hiç bir siyasi partinin, çocukları eğitimden yoksun bırakmaya hakkı yoktur. Bu insani hak ihlalidir.” demiş. Sayın Yılmaz, siz bu insan haklarını çok yanlış anlamışsınız. Anadilde eğitim her insanın en doğal hakkıdır. Bir eğitimci olarak bunu en çok sizin bilmeniz lazım aslında.

ÖNCEKİ HABER

Meydanın renkli yüzleri

SONRAKİ HABER

Her şey üniversiteyi kazanınca başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...