09 Eylül 2013 16:03

Her gün bir ‘gül’ daha soluyor, peki sorumlusu kim?

Kadına şiddet abartılıyormuş, öyle diyor birileri. Kadınız, biz her konuyu abartırız ya bu konuyu da çok abarttık. Her 10 kadından biri şiddete uğruyormuş sadece. Aslında artık kızmıyorum böyle düşünen kişilere. Çünkü kadınları hor gördüler, kadın bile demediler ‘eksik’ dediler, dişi köpek kuyruk sall

Her gün bir ‘gül’ daha soluyor, peki sorumlusu kim?
Paylaş
Cansel Adanır / KAYSERİ

Kadına şiddet abartılıyormuş, öyle diyor birileri. Kadınız, biz her konuyu abartırız ya bu konuyu da çok abarttık. Her 10 kadından biri şiddete uğruyormuş sadece. Aslında artık kızmıyorum böyle düşünen kişilere. Çünkü kadınları hor gördüler, kadın bile demediler ‘eksik’ dediler, dişi köpek kuyruk sallamazsa erkek köpek peşine düşmez dediler.
Toplumuzdaki bütün suçları kadına yıktılar, kadınları gerçekten hiç sevmediler. Hiç sevmediler yalan olur. Onlar bizim dolgun dudaklarımızı, iri göğüslerimizi, kalçalarımızı, bacaklarımızı sevdiler. Sevmekle kalmadılar baktılar. İyice dikkatlice baktılar. Yetmedi laf attılar. Daha da yetmedi zorla sahip oldular. Bunu da bir marifet sanıp kahvede arkadaşlarına anlattılar. Utanmadılar, çünkü utanması gereken kadındı. Kadın utanacaktı, korkacaktı ve sonunda susacaktı. Susmaktan başka çaresi mi vardı? Konuşsa yanında kim olacaktı ki babasının sözünden çıkmayan anne mi? ‘Kadın evinin süsüdür’ diyen devlet mi? Söylesenize kim yanında olacaktı? Kadının tercihlerinin arasında konuşmak olamazdı o susmak zorundaydı ve öyle de yaptı.
Konuşanlar oldu arada sırada. Haklarını arayanlar oldu bazen. Adalete başvurdular ama onlar için adalet hiç gelmedi. İsyan ettiler sonunda… Kadın olmak, zordur. Kadın olmak, güç ister. Herkesin yüzüne gülemezsin adın çıkar; suratını asarsan, burnu havada kasıntı olursun... Tecavüze uğrarsın sustururlar ‘namus’ derler. Ve o iğrenç tecavüzcüyle evlenmek zorunda kalırsın. Bir de hamile kalırsın kürtaj yaptıramazsın bu sefer de devlet engeli vardır. Ve dayanamaz intihar edersin. Türkiye’de tecavüze uğrayan 3 kadından biri intihar ediyor. Her gün bir ‘gül’ daha soluyor. Peki, sorumlusu kim?
Namus deyip sahip çıkmayan aile mi? Kadındır hak etmiştir diyen toplum mu? Hiç gelmeyen adalet mi? Yoksa kadına şiddet abartılıyor diyen devlet mi?
Sorumlu; şiddeti gelenek, töre, namus vb. nedenlerle meşrulaştıran herkes…

ÖNCEKİ HABER

İşverenler sendikalardan önce davrandı

SONRAKİ HABER

Ve başlar üniversiteli kadınların macerası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...