02 Eylül 2013 16:23

103 sanıklı 28 Şubat davası başladı

28 Şubat sürecinde, hükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması başladı. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek dava, 6 Eylül'e kadar kesintisiz sürecek. Duruşmanın başlamasıyla birlikte 103 sanığın kimlik tespiti yapılmaya başladı.Toplam 103 sanığı bul

103 sanıklı 28 Şubat davası başladı
Paylaş

Toplam 103 sanığı bulunan davanın 75 tutuklu sanığından 37'si hakkında daha önce tahliye kararı verildi. Dava kapsamında halen 38 sanık tutuklu bulunuyor. Tutuklu sanıklar duruşmanın başlamasına dakikalar kala cezaevi araçlarıyla Ankara Adliyesi'ne getirildi. Ankara Adliyesi önünde geniş güvenlik önlemleri alındı. Duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile yakınları ve basın mensupları alınıyor. Duruşmayı CHP Dersim Milletvekili Kamer Genç ile Mahmut Tanal da izliyor. Mahkeme salonuna gelişleri sırasında sanık yakınları vekilleri alkışladı. Öte yandan mahkeme salonundaki ses sisteminde sorun yaşandı. Sanık avukatları mahkeme başkanına mikrofonsuz konuşma teklifinde bulundu. Teknik ekipler, sorunun giderilmesi için çalışma başlattı. Sorunun giderilmesiyle kimlik tespiti devam edecek. Duruşma salonu iki mahkemenin birleştirilmesiyle oluşturuldu. Mahkeme salonuna izleyiciler için sinevizyon kuruldu. Mahkeme salonunda yaşanan tüm görüntüler kayıt altına alınıyor. Çevik Bir'in solunda eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz oturdu. Teoman Koman da bulunuyor. Jandarma, sanıkların arkasında güvenlik önlemi aldı. Tarihe postmodern darbe olarak geçen 28 Şubat süreci, 16 yıl sonra yargılanmaya başladı. 103 sanık hakkında darbeye teşebbüs suçundan müebbet hapis isteniyor. Davanın bir numaralı sanığı ise dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı. Karadayı raporlu olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılmadı. İddianamede, dönemin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller başta olmak üzere dönemin İçişleri Bakanı MHP Milletvekili Meral Akşener, eski bakanlar Hasan Celal Güzel, Teoman Rıza Güneri, Şevket Kazan ve milletvekili seçilmesine karşın Meclis'te yemin edemeyen Merve Kavakçı'nın da aralarında bulunduğu 481 kişi ise mağdur olarak yer alıyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma, avukat Yunus Akyol'un suç duyurusu üzerine başlatıldı. Ardından 12 Nisan 2012'de ilk dalga operasyon yapıldı. Soruşturma boyunca aralarında emekli orgeneraller Çevik Bir, Erdal Ceylanoğlu, Çetin Doğan, Teoman Koman, Fevzi Türkeri ile emekli tümgeneral Erol Özkasnak, MHP İstanbul Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ve eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de bulunduğu 76 kişi tutuklandı. Şüpheli sıfatıyla ifadesi alınan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı hakkında adli kontrol kararı verilerek serbest bırakıldı. Soruşturma sonunda Cumhuriyet savcıları Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin tarafından hazırlanan iddianame, 22 Mayıs 2013 tarihinde Ankara 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İddianamede sanıkların, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi. Mahkeme iddianameyi kabul etti. Albay Mehmet Haşimoğlu'nun ölümüyle kalan 75 tutuklu sanıktan 38'i tahliye edildi.


Duruşma öncesinde MAZLUMDER, Başkent Kadın Platformu ve Eğitim Bir Sen, Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Faillerin karşında güçlü irade " pankartı açılırken, "Darbeciler yargılansın adalet yerini bulsun", "Paşaların tankı yıldıramaz halkı" sloganları atıldı.

Başkent Kadın Platformu ve Eğitim Bir Sen adına açıklama yapan Eğitim Bir Sen Kadın Komisyonu Başkanı Safiye Özdemir, 28 Şubat'ın üzerinden 16 yıl geçtiğini hatırlatarak, "Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) dayatmasıyla gerçekleştirilen 8 yıllık kesintisiz eğitim nedeniyle imam hatip okulları ve meslek liseleri ağır yaralar aldı. Katsayı uygulamalarıyla mesleki eğitim baltalandı. Üniversite kapıları nizamiyelere, kampüsler ise kışlaya dönüştürüldü" dedi.

MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ise, 28 Şubat tahkikatının derinleştirmesi ve tüm uzantılarının tespiti ile davaya dahil edilmelerinin gerektiğini belirterek, "Adil bir yargılama neticesinde suçluluğu sabit olan tüm sanıklar hak ettikleri cezayı çekmelidirler. Tüm siyasi kararlar iptal edilerek, yargılamalar yenilenmeli ve adil bir yargılama ile sonuca gidilmelidir. Adalet yerini bulmalıdır" dedi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Memur-Sen’den ‘nükleer’ destek

SONRAKİ HABER

Aydın’da trafik kazası: 1 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...