14 Ağustos 2013 17:57

Haber doğru, başlık da sanat eseri…

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk tarafından gazetemize ve İzmir Muhabirimiz Özer Akdemir’e karşı açılan ceza davası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından reddedildi. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nurten Altınok basın ve ifade özgürlüğüne vurgu yaptı

Haber doğru, başlık da sanat eseri…
Paylaş

‘BU UĞURDA CAN VERENLERİN OLDUĞU…’

Gazetemizde 08.04.2013 tarihli ‘Yevmiyeci Hoca’ tartışması ve 13.04.2013 tarihli “Yevmiyeci Hocaya Bir İtiraz Bir İtiraf” başlıklı haberlerle ilgili, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nurten Altınok imzasıyla verilen kararda, toplumu ilgilendiren konularda haber verme ve bilinçlendirmenin basının görevi olduğuna vurgu yapıldı. Prof. Gülçubuk’un maden yetkilileri ile toplantıya katıldığının gerçek olduğunun altının çizildiği kararda Altınok, köylülerin gelenlere ‘yevmiyeci hoca’ demelerinin manşete çekilip, tırnak içine alınarak, kararın okuyucuya bırakılacak şekilde tartışma konusu yapıldığına dikkat çekti. Altınok kararında, Gezi olaylarını da çağrıştıran cümlelerle haberde kamu yararı olduğunu şu sözlerle dile getirdi; “Çevre gibi tüm toplum açısından önemli bir konuda, altın madeni işletmesi, HES’ler ve bir çok doğaya yönelik tahribatın kamuoyunun tepkisini çektiği, bu uğurda can verenlerin olduğu, kamu yararının bulunduğunun mahkemelerce de kabul edildiği…”

BAŞLIK BASIN SANATININ GEREĞİ

Savcı Altınok, Prof. Gülçubuk tarafından tepki gösterilen “Yevmiyeci Hoca Tartışması” başlığını da “gazetecilik mesleğinin, daha doğrusu basın sanatının vazgeçilmez gereği” olduğunun altını çizdi. Savcı Altınok haberlerin şikayetçinin kişilik haklarını hedefe almadığı, küçültücü değer yargısında bulunmadığı, eleştiri ve haber verme sınırlarını aşmadığını belirterek kovuşturmaya gerek olmadığına karar verdi.
(İzmir/EVRENSEL)


YEVMİYECİ HOCA HABERLERİ...

Gazetemiz İzmir Muhabiri Özer Akdemir, Kaz Dağlarında altın işletmesi kurmak için çalışmalarını sürdüren ve buna karşı çıkan köylüleri ikna için çeşitli girişimlerde bulunan altın madencilerinin bir halkla ilişkiler çalışmasını haberleştirmişti. Sularına içilemez raporu verilen Bayramiç Muratlar köyünde, aralarında ZMO Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gülçubuk'un da bulunduğu SÜRKAL adlı bir dernek tarafından yapılmak istenen toplantıya köylüler tepki göstermiş, Prof. Gülçubuk'tan 'Madenciler tarafından getirilen yevmiyeci hoca" diye bahsedilmişti. Muratlar köyü ile birlikte üç köyde daha yapılan bu toplantıların maden şirketinin olanakları ve isteği ile yapıldığı köy muhtarı, azası ve bizzat toplantıları gerçekleştiren SÜRKAL Dernek Başkanı Rahmi Demir tarafından ifade edilmişti.

TEKZİBİN TEKZİBİ

Tüm bu tanıklıklara rağmen Prof. Gülçubuk, haberin gerçek dışı olduğu, kişilik haklarının çiğnendiği iddiası ile muhabirimiz Akdemir ve gazetemizin sorumluları hakkında ceza ve tazminat davası açmıştı. Gülçubuk'un tekzip talebi, Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesince haberin başlığının dahi yanlış yazıldığı skandal bir kararla kabul edilmiş, muhabirimiz Akdemir "Ben bu başlıkta bir haber yazmadım" diye tepki gösterdiği kararı, basına uygulanan baskı ve sansürün bir ürünü olarak yorumlayarak eleştirmişti.

ÖNCEKİ HABER

Bosman, çağ atlamalı

SONRAKİ HABER

Hekimlere saldıran kim?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa