14 Ağustos 2013 16:44

Camide cem devleti gerdi

ERZİNCAN’ın Refahiye ilçesine bağlı Kürelik köylülerinin 12 Eylül darbesinin ardından zorla yaptırılan ve üç ay öncesine kadar imam dışında kimsenin namaz kılmadığı camide, cem yapması devleti tedirgin etti. Cem haberinin Radikal gazetesinde yayınlanmasının ardından Kürelik muhtarını arayan Rafahiye Kaymakamı Yusuf Kar

Camide cem devleti gerdi
Paylaş

İBADETİN HABERİ Mİ OLUR?

Gazetemize konuşan Kürelik Köyü Derneği Başkanı Haydar Kement, Kaymakamın köy muhtarını aradığını doğrulayarak, cemi yaptıran Alevi dedesinin de arandığı bilgisine ulaştıklarını ifade etti. Kement, ibadet yapmak için kimseye haber verilmesine gerek olmadığını da dile getirdi. Uzun yıllardan sonra köylerinde yapılan cemin herkesi heyecanlandırdığını dile getiren Kement, “Muhteşem bir şeydi. Bugüne kadar evlerde cem yapılırdı ilk defa böyle bir şey yaptık. Herkes kendisi geldi, kimseye baskı yapılmadı. Camiyi bozmadık” diye konuştu.

ALEVİ KÖYÜNE CAMİ OLMAZ

Refahiye Kaymakamı’nın köy muhtarını aramasının ardından milletvekillerini ve Erzincan Valisini aradığını söyleyen Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı ve Gazetemiz Yazarı Ali Kenanoğlu,  “Bu olay şunu ortaya koydu. Alevi köylerinde cemevlerine ihtiyaç var” diye konuştu. Alevi köylerinde, köylerin ortak arazilerine cemevi yapılmasına izin verilmediğini hatırlatan Kenanoğlu, “Kürelik köylüleri, ‘Siz bizim köyümüze cami yaparsanız biz neye ihtiyaç duyarsak öyle kullanırız’ diyor” değerlendirmesinde bulundu. Alevi köylerine cami yapılması, imam atanması politikasının devam etmesinin ‘İslamda zorlama yok’ diyenlerin gerçekçi olmadığını gösterdiğini ifade eden Kenanoğlu, Aleviler üzerindeki asimilasyoncu uygulamalardan vazgeçilmesi çağrısında bulundu. Tamamı Alevi olan Kürelik köyünde, 12 Eylül darbesinin ardından zorla cami yaptırılmıştı. Aradan yıllar geçmesine rağmen camide imam dışında kimse namaz kılmadı. Köylüler ise Alevi kurumlarına danıştıktan sonra bayramın ilk günü camide cem düzenlediler. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Romanlara saldıranlara hapis istemi

SONRAKİ HABER

Gezi tutukluları serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa